Xi Jinping er i Vest-Europa for første gang på fem år. Valg av land er uvanlig.

1 week ago 23



Den kinesiske lederen skal innom Frankrike, Ungarn og Serbia. Bak valget av hvert land ligger høyst ulike begrunnelser.

Xi Jinping ble møtt av den franske statsministeren Gabriel Attal på flyplassen i Paris. Foto: Stephane de Sakutin / AP / NTB

Publisert: 05.05.2024 22:08 | Oppdatert: 05.05.2024 23:25

Knapt noe land hadde en like streng nedstenging som Kina under pandemien. Landets leder Xi Jinping har reist lite de siste fem årene, sammenlignet med tidligere.

Men søndag kommer han til Vest-Europa for første gang siden 2019.

Besøket skjer på et tidspunkt der relasjonene mellom Europa og Kina er anstrengte, grunnet flere spionskandaler og Kinas støtte til Russland. Samtidig står Europa mer samlet i sin Kina-politikk enn på lenge, påpeker Ulf Sverdrup, professor i statsvitenskap på Handelshøyskolen BI.

– Kina har tradisjonelt hatt to store ønsker ovenfor Europa. For det første at Europa skal ta en annen posisjon enn USA, en transatlantisk splittelse. For det andre å sette ulike europeiske land litt opp mot hverandre, sier Sverdrup.

Xi besøker ikke viktige EU-land som Tyskland og Italia, og han legger ikke turen innom EU-hovedstaden Brussel.

Xi har med seg kona Peng Liyuan på reisen. Foto: Stephane de Sakutin / AP / NTB
Xis fly på Orly-flyplassen i Paris. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Reuters / NTB

1. stopp: Frankrike

Xi kommer til Paris søndag og skal være i tre dager. Mandag møter han president Emmanuel Macron og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Fra Kinas side skal målet med besøket blant annet være å unngå en handelskrig med EU. Kina ønsker å unngå at EU innfører høye tollavgifter på elbiler fra Kina, sier Abigaël Vasselier, direktør for utenrikspolitikk ved den tyske Kina-tenketanken Merics, til The Guardian.

Ursula von der Leyen har tidligere antydet en slik toll fordi EU mener prisene på kinesiske elbiler er kunstig lave grunnet statlige subsidier.

– Kina er også opptatt av hvilken posisjon Europa kommer til å ta hvis Trump vinner det amerikanske presidentvalget og innfører ny toll på kinesiske varer. Da vil det europeiske markedet bli viktigere for Kina, sier Ulf Sverdrup.

Men hva Kina kan tilby til gjengjeld, er uklart. Det Europa ønsker, er at Xi legger press på Putin i Ukraina-spørsmålet, påpeker Sverdrup.

– Men der har flere andre forsøkt uten å lykkes. Kanskje vil man prøve å få Kina til å delta på fredskonferansen i Genève i oktober, eller legge press på Russland om en våpenhvile under OL. Små steg. For Kina sier at de ønsker fred, men kan man få dem til å vise det på noen måte?

Macron, von der Leyen og Xi møttes sist i april i fjor i Kina. Når Macron nå er vert for den kinesiske lederen, mener Sverdrup det også handler om at han ønsker å fremstå som en europeisk leder.

Macron ble også tatt med på besøk til storbyen Guangzhou i sør da han var i Kina i fjor. Nå vil han ta med Xi på privat besøk til fjellregionen Hautes-Pyrénées. Foto: NTB

2. stopp: Serbia

Serbia er det mest symboltunge stedet Xi besøker. Når han kommer til hovedstaden Beograd 8.–10. mai, er det for å markere at det er 25 år siden USA bombet den kinesiske ambassaden i byen.

Tre kinesiske journalister ble drept i hendelsen, som fant sted da Nato bombet Serbia under Kosovokrigen i 1999. Den gjorde at Kina ble mer fiendtlig innstilt til Nato, noe de har til felles med en stor del av innbyggerne i Serbia.

Kinas anstrengte forhold til Nato blir ofte trukket frem som en årsak til at Kina støtter Russland i konflikten mot Ukraina og Nato.

Besøket i Beograd skal være mindre strategisk viktig enn de to andre besøkene på turen, men ha passet inn i timeplanen.

Slik så den kinesiske ambassaden ut to dager etter bombeangrepet. Bomben skal ha truffet bygningen ved et ulykkestilfelle. Foto: AP / NTB
Kinesiske flagg er allerede hengt opp i Beograd i forkant av besøket. Foto: Darko Vojinovic / AP

3. stopp: Ungarn

Siste stopp på programmet er Budapest, der Xi skal møte en av sine nærmeste allierte i Europa, statsminister Viktor Orban.

Relasjonen mellom de to landene har vokst seg tette de siste årene; Kina har tilbudt seg å inngå sikkerhetssamarbeidet med Ungarn, og det økonomiske samarbeidet er omfattende. Ungarn huser Huaweis største base utenfor Kina, og snart åpner bilprodusenten BYD sin første europeiske fabrikk i Ungarn.

Orbán har søkt tettere bånd til Kina helt siden han kom tilbake til makten i 2010, skriver France 24. Nasjonalisten Orbán har også gått imot EUs offisielle holdning til Russland.

Xi Jinping i møte med Ungarns statsminister Viktor Orban i 2019. Foto: Andrea Verdelli / TT NYHETSBYRÅN

Artikkelen er oppdatert med at Xi Jinping er i Vest-Europa for første gang på fem år. Xi besøkte Moskva i 2023, og det er derfor ikke hans første europabesøk på fem år. Endringen ble gjort kl 23.25 5. mai.

Read Entire Article