WHO: Mpox er en internasjonal krise

1 month ago 28



Verdens helseorganisasjon erklærte onsdag Mpox som en global helsekrise for andre gang på to år.

Publisert: 14.08.2024 20:05

Det skjer etter et utbrudd av virusinfeksjonen i Den demokratiske republikken Kongo, som har spredt seg til nabolandene.

– Vi kan ikke lengre til å la være å reagere. Vi må være proaktive i våre forsøk på å begrense og fjerne denne trusselen, sa Jean Kaseya, leder for det afrikanske senteret for smittevern (Africa CDC) tirsdag.

38.000 tilfeller av mpox og 1456 dødsfall som følge av viruset er registrert pr. 4. august hos Africa CDC.

Mpox kan spres gjennom nærkontakt. Viruset smitter via hud, slimhinner eller luftveier.

Symptomene er vanligvis milde, men kan være dødelig i sjeldne tilfeller. Det forårsaker influensalignende symptomer og pussfylte lesjoner på kroppen.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at Mpox skyldes apekoppevirusetapekoppevirusetApekopper er en virussykdom som gir feber og et karakteristisk utslett, hodepine, muskelsmerter og hovne lymfeknuter. De fleste blir friske i løpet av noen uker uten behandling. Kilde: SNL. Dette viruset er blant annet i slekt med koppeviruset (variola) og kukoppevirus.

Sykdommen karakteriseres av utslett og feber, og er vanligvis selvbegrensende. I enkelte tilfeller ser man et mer alvorlig sykdomsbilde, og i sjeldne tilfeller dødsfall.

Instituttet skriver også at de første symptomene er ofte feber, tretthet og hodepine.

Muskelsmerte og stivhet forekommer. Etter noen dager oppstår et kløende, makulopapuløst utslett som over dager utvikler seg til vesikler og pustler.

Mpox er endemiskendemiskEndemisk sykdom er en sykkdom som stadig opptrer innen et avgrenset geografisk område. Kilde: SNL i flere land i Vest- og Sentral-Afrika, der den regnes som en zoonosezoonoseZoonoser er infeksjonssykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker, og av og til fra mennesker til dyr. Det kan dreie seg om infeksjoner med bakterier, virus, orm, sopp, protozoer eller prioner. Kilde: SNL. Det viktigste, kjente reservoaret for viruset i Afrika er gnagere og ekorn. Aper er ikke hovedvert, men kan smittes og bli syke.

Read Entire Article