Vold mot kvinner og jenter økte med 37 prosent på fem år. Politiet legger deler av skylden på influensere som «hater kvinner».

1 month ago 39



Vold mot kvinner og jenter har nådd epideminivå, advarer britisk politi. Nå samarbeider de med antiterror-team for å få bukt med problemet.

Spenning, maskulinitet og selvrealisering. Dette er fellestrekkene som influencer Andrew Tate og terrororganisasjonen IS appellerte med, mener forsker. Foto: Alexandru Dobre, AP/NTB

Publisert: 04.08.2024 13:50

Kortversjonen

«Jeg hater kvinner og kan ikke noe for det. Er det normalt?»

I diskusjonsforumer på Quora søker brukere svar på spørsmål de ikke tør å stille i virkeligheten. De vet ikke hva de skal gjøre med at de hater kvinner.

Flere ergrer seg over det de mener er en dobbeltstandard.

«Hvorfor er det greit at kvinner sier drep alle menn, men ikke greit at menn sier drep alle kvinner?» spør en bruker på nettsamfunnet Reddit.

«Kvinner sier det. Menn gjør det», svarer en annen.

Men det er et stort hopp fra ord til handling, ifølge Inger Skjelsbæk, direktør ved Senter for kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO).

Likevel er hun bekymret.

Vold mot kvinner og jenter i Storbritannia har nådd «epideminivåer», ifølge en ny rapport fra britisk rikspoliti.

Spesielt én av de mulige årsakene skremmer dem.

En ny type terrorist?

Mellom 2018 og 2023 har antall voldelige forbrytelser mot kvinner og jenter i Storbritannia økt med 37 prosent.

Rapporten estimerer at dette gjelder to millioner kvinner årlig – bare i England og Wales. Britisk politi la frem rapporten en uke før knivstikkingen i Southport. Motivet til gjerningspersonen er fremdeles ukjent.

Deler av økningen i volden kan skyldes pandemien og mer bevissthet rundt innrapportering til politiet. Men også influensere som Andrew Tate får noe av skylden, skriver BBC.

Inger Skjelsbæk

Direktør ved Senter for kjønnsforskning ved UiO og professor ved Institutt for fredsforskning (PRIO)

Tate er en kontroversiell influencer og selverklært «misogynistmisogynistMisogyni er hat eller sterke fordommer mot kvinner eller jenter.». Han er tiltalt for voldtekt, menneskesmugling og seksuell utnyttelse av kvinner. Han avviser anklagene.

I et intervju med BBC i 2023 benektet Tate at han sprer en misogyni-kultur.

Politisjef Maggie Blyth tror at unge menn og gutter kan bli radikalisert av influensere, på samme måte som terrorgrupper rekrutterer tilhengere, skriver BBC.

– Hvis det er en økning i unge menn som utøver vold, og det fortsetter å øke etter pandemien, står vi overfor noe bekymringsfullt, sier Skjelsbæk ved UiO.

De som utøver og blir utsatt for vold i Storbritannia, blir stadig yngre, ifølge The Guardian.

Nå skal det britiske politiet samarbeide med antiterror-team for å undersøke problemet.

Forskerne tror at problemene ikke begrenser seg til Storbritannia.

– På grunn av internettets rekkevidde, går problemet selvfølgelig på tvers av landegrenser. Men det er vanskelig å si noe om omfanget, forklarer forsker Jan Christoffer Andersen.

Jan Christoffer Andersen

Stipendiat ved UiO. Har forsket på internettradikalisering og incelsincelsUng mann som mener han lever i ufrivillig sølibat..

Andrew Tate og IS

Spenning, maskulinitet og selvrealisering. Dette er fellestrekkene som Andrew Tate og terrororganisasjonen IS appellerte med, ifølge Andersen.

– De spiller mye på brorskap. Internt i disse miljøene kan man bygge opp en karakter, få respekt og anerkjennelse, mener han.

Dersom du befinner deg i den såkalte «mannosfæren» på nett, er det en sjanse for at du kan ende opp med å utøve vold, tror Andersen.

Brukere fra hele verden utgjør det som er mannosfæren. Det er et større nettverk av fora og kanaler i sosiale medier. Her samler de seg rundt antifeminisme og promoterer ekstreme kjønnsroller.

Andersen trekker frem at det finnes en arabisk mannosfære, og at Andrew Tate er blitt et problem i australske klasserom. Det finnes også norske undervisningsopplegg om hvordan man kan snakke om Tate.

– Usikre, unge menn som mangler positive rollemodeller finner hverandre – og influensere som Andrew Tate.

Så begynner ballen å rulle.

Rasjonaliserer partnervold og voldtekt

Andersen forklarer at influenserne promoterer et hypermaskulint ideal. Mannen skal være dominerende og kontrollerende. Kvinner er mannens eiendom og bør ikke være alene med eller ha kontakt med andre menn.

De mener dette er noe kvinner vil og bør like.

– Det ligger en underliggende trussel der. Det gjør at man kan ende opp med å rasjonalisere partnervold, sier Andersen.

I et annet hjørne av mannosfæren, finner man såkalte «pick up artistspick up artistsFolk som vil oppnå seksuell nytelse gjennom å forføre eller manipulere.». De mener at nei ikke nødvendigvis betyr nei.

– De tror kvinner sier nei for å late som at de ikke er «løse». Hvis du pusher dem, så gir de etter. Det er jo rasjonalisering av voldtekt.

Må forstå kvinnehatere

– Menn som hater kvinner finnes over hele verden og i alle samfunnslag, sier Andersen.

Han tror at kvinnehat på sitt ytterste er en form for radikalisering. Og at det er en sammenheng mellom radikalisering og vold.

Når det britiske politiet skal samarbeide med terror-team for å se på risikoen for radikalisering av unge menn, fordrer det spørsmål.

Terrorisme betegnes ofte som spektakulære enkelthendelser, forklarer Skjelsbæk ved UiO.

Men kan man være terrorist i eget hjem?

– Fantasier om å skade kvinner og seksuelle voldsfantasier, er det planlegging til terror eller ikke? Det er upløyd mark, sier Skjelsbæk.

Hun tror det er farlig at kvinnehat forsterkes og florerer i lukkede forum. Men begge forskerne er enige i at man ikke må sensurere incels, kvinnehatere eller Tate-fans. Heller forsøke å forstå.

Slik kan man bekjempe disse holdningene, mener Skjelsbæk.

Andrew Tate har ikke uttalt seg om politiets uttalelser i BBC. Han har ikke svart på Aftenpostens henvendelser.

Read Entire Article