– Vladimir er smertefullt tynn

1 month ago 31



Teamet til Vladimir Kara-Murza (42) er bekymret for helsetilstanden hans etter to år i russisk fengsel.

 Ina Fassbender / AFP / NTB
LØSLATT: Vladimir Kara-Murza hadde allerede overlevd to forgiftninger som sendte ham i koma. Nå kan han også legge til at han har overlevd to år i russiske fengsel, mye av tiden i isolat. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB

Publisert 08.08.2024 17:14

Historien om David mot Goliat er viden kjent, men det finnes eksempler i dag på kamper som er enda mer ujevne. 

Vladimir Kara-Murza mot Vladimir Putin, for eksempel.

Kara-Murza jobber for at Putin skal miste makten i Russland. Det holder ikke med en steinslynge da.

Etter at Kara-Murza kritiserte Putins krig mot Ukraina i et TV-intervju i 2022, ble han arrestert, fengslet og til slutt dømt til 25 års fengsel.

 @IlyaYashin / X
DET FØRSTE BILDEt: Andrei Pivovarov, Ilja Jasjin og Vladimir Kara-Murza poserer for en selfie fra Tyskland. Foto: @IlyaYashin / X

Etter to år ble han løslatt, som en del av den omfattende fangeutvekslingen mellom Russland og USA, som Norge, Tyskland og andre land også bidro til.

Nervesykdom

Helsetilstanden hans er fremdeles bekymringsverdig.

– Etter å ha blitt nektet nødvendig medisinsk tilsyn i mer enn to år, er Vladimir smertefullt tynn, tydelig preget av hans polynevropati ikke er blitt behandlet, sier Venla Stang til TV 2.

Stang er medlem av Kara-Murzas juridiske team og seniorrådgiver hos Human Rights Foundation.

Polynevropati er en nervesykdom som i Kara-Murzas tilfelle kan føre til lammelse i beina. Han fikk denne diagnosen etter at han overlevde to forsøk på å drepe ham med gift, i henholdsvis 2015 og 2017.

Russeren endte i koma i begge tilfellene.

Ifølge etterforskningskollektivet Bellingcat hadde han forut for disse forgiftningene blitt forfulgt av den samme enheten fra Russlands etterretningsbyrå FSB som senere forgiftet Aleksej Navalnyj.

– Trenger ham

– Det er åpenbart at han trenger umiddelbar fysiologisk og psykologisk omsorg nå. Vi feirer Vladimirs løslatelse og ønsker ham velkommen tilbake til vårt aktivistsamfunn og kampen for demokrati og menneskerettigheter, sier Stang.

Hun håper at formen hans raskt blir bedre.

– Vi trenger Vladimirs lederskap og besluttsomhet mer enn noen gang, mener Stang.

I et stort intervju med uavhengige Meduza forteller Kara-Murza at fangeleiren han sonet i var som «en blanding av en konsentrasjonsleir og et galehus».

– Politiske fanger, som myndighetene betraktet som spesielt farlige av en eller annen grunn, blir holdt under de tøffeste forhold og i fullstendig isolasjon, selv etter fangeleirenes standarder, sier Kara-Murza (les mer her).

Read Entire Article