– Det er hjerterått

2 hours ago 4



Mener menneskerettene brytes:

Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) varsler kamp mot tvangsflytting av tre beboere på Norstad Bofellesskap i Stange kommune.

 Olav Wold
KJEMPER: Forbundsleder Tom Tvedt besøkte nylig Trond og Tore i bofelleskapet der de har bodd i en årrekke. Foto: Olav Wold

Publisert 22.09.2024 13:48

– Dette er helt forferdelig for de berørte. Vi er vitne til at de som sitter nederst ved bordet må ta de største byrdene når kommunen skal spare penger. Det er hjerterått og vi aksepterer det ikke, sier forbundsleder Tom Tvedt.

Stanges fungerende ordfører svarer på kritikken nederst i artikkelen.

Beboerne Tore Dillerud (41) og Trond Posaasen (62) har vært naboer i snart 17 år. Kommunen har gitt dem, og en tredje beboer, beskjed om at de må flytte til en større institusjon. Og at Norstad er gammelt, slitt og uegnet for framtidige tilrettelagte tjenester. 

– Jeg begynte å gråte

Kommunen, som står overfor millionkutt, mener flytting vil gi et like godt tilbud og økonomiske besparelser.

Men karene nekter å flytte og sier kommunen river opp en stor og trygg familie, som også består av pårørende og ansatte.

Dermed kan det ende med at de må bæres ut med tvang.

Norsk forbund for utviklingshemmede mener beboerne utsettes for menneskerettsbrudd. Og viser til FNs konvensjon for de med nedsatt funksjonsevne. Der framgår det at utviklingshemmede har rett til å velge bosted på lik linje med andre.

 Olav Wold
NEKTER: Tore Dillerud sier han vil nekte å flytte og får full støtte fra Tom Tvedt i forbundet for utviklingshemmede. Foto: Olav Wold

– En av beboerne, Trond Posaasesn, har bodd her i 32 år. Så får han beskjed om at du må flytte. Det holder ikke å påstå at de får et like godt tilrettelagt tilbud. De tre beboerne har det trygt der de er, og vil ikke flytte. Det må kommunen respektere, sier Tom Tvedt. 

Alarmerende utvikling

Han mener det er grunn til å slå alarm om situasjonen for de utviklingshemmede i norske kommuner.

– De velger å plassere flere og flere i større boenheter, altså det som før ble kalt institusjoner. Kommunene mener dette gir besparelser på for eksempel nattevakter og drift. Det ser ut som vi er på vei tilbake til 90-tallet med store institusjoner, som vi ikke skulle ha. Dette er et veldig dårlig utviklingstrekk, sier Tvedt.

Forbundet setter nå advokater til å jobbe med saken og opplyser at de vil varsle tilsynsmyndighetene.

 Olav Wold
UEGNET: De pårørende og NFU forstår ikke at bygget, der beboerne stortrives, kan være uengnet og spør hvorfor ikke kommunen har pusset det opp. Foto: Olav Wold

I en pressemelding om avviklingen av Norstad og et annet bofellesskap skriver kommunen blant annet at det er avdekket dårlig luftkvalitet og lydisolering i byggene. Og at de kan være helseskadelige for beboere og ansatte.

– Dette er bare vikarierende argumenter. Hvorfor pusset de ikke opp da forsøket på tvangsflytting ble stanset for fire år siden? Og hvordan kan de mene at Norstad skal brukes til omsorgsboliger når denne saken er over, om bygget er så dårlig? Dette handler om å spare penger, sier Tom Tvedt.

 Olav Wold
STØTTESPILLER: Moren til Tore Dillerud støtter sønnens kamp og sier kommunen aldri har åpnet for noe annet enn flytting når de har bedt om dialog. Foto: Olav Wold

 Kommunen svarer

Fungerende ordfører i Stange kommune, Truls Gihlemoen (FrP) har fått mulighet til å kommentere kritikken fra forbundet for utviklingshemmede.

Han sier oppussing av Norstad ikke har vært aktuelt fordi kommunen mener framtidens bofellesskap skal ha mellom 8 og 12 boenheter.

– Jeg beklager om det er en oppfatning om at vi ikke har vært på tilbudssiden i kommunen. Men vi har altså holdt på siden april for å prøve å få en god dialog med de pårørende for å få størst mulig grad av frivillighet, sier han.

– Hva tenker du om at forbundet mener det er hjerterått at dere flytter de som sitter nederst ved bordet, for å spare penger?

 Olav Wold
SNUDDE: For fire år siden gikk fungerende ordfører Truls Gihlemoen (Frp) i mot flytting. Nå har han snudd og mener saken er forsvarlig utredet. Foto: Olav Wold

– Vi gjør det for å ha en tjeneste som er tilpasset de økonomiske rammene vi har, men også for å være tilpasset de kravene som er til arbeidsmiljøet.

– Så det er for å spare penger?

– Ja, det er også for å spare penger. Vi skal ha en mer bærekraftig løsning, en løsning som er god for de ansatte og god for beboerne.

– Bryter dere menneskerettene, slik NFU mener, ved å ikke la beboerne velge selv hvor de skal bo?

– Det har vært krevende å få til en god dialog for at vi skal kunne sikre den medvirkningen som vi har strebet etter som kommune. Vi har hele tiden vært opptatt av å få til en stor grad av frivillighet. For at vi skal være trygge på at beboerne får en mulighet til å påvirke sin egen bosituasjon, sier Truls Gihlemoen.

Read Entire Article