Vinmaker risikerer livet for årets avling

3 hours ago 3



Kortversjonen

  • Vinmaker Maher Herb er fare mens han høster druer i Libanon.
  • Israelske angrep har truffet over 1 600 mål i regionen.
  • Herb flyktet med familien til fjellene for å unngå bombingen.
  • Minst 558, inkludert 50 barn, har mistet livet de siste dagene.

På tredje dagen siden krigen mellom Israel og Hizbollah eskalerte kraftig, blir stadig nye områder og landsbyer rammet.

Angrepene på Libanon mandag beskrives som noen av de dødeligste dagene i moderne tid. For vanlige libanesere er livet snudd på hodet.

Også for vinmaker Maher Herb (42), mannen bak vinen Sept.

De tidligere årgangene av vinen fra Libanons første biodynamiske vingård finner du på norske pol.

Men i år står vinmakeren overfor store utfordringer.

– Vi var ute og høstet inn deler av avlingen i går, og hørte bombing fra dalen like ved oss, forteller Maher Herb til VG på telefon fra landsbyen nord i Libanon.

 Aziz Taher / ReutersRøyk stiger etter en israelsk bombe slår ned i nærheten av Tyre i Sør-Libanon på mandag. Foto: Aziz Taher / Reuters

Onsdag er minst tre mennesker drept og ni andre såret i israelske angrep mot den libanesiske landsbyen Maaysrah nord for Beirut, ifølge Libanons helsedepartement.

Tirsdag angrep israelske jagerfly mål i Bekaadalen, også den ligger nord for hovedstaden.

Trusselen om angrep sprer seg nordover, registrerer Herb.

– Det kommer stadig nærmere oss.

 privat« Du er en ekte helt» sa Mehar til sin kollega, da sjåføren med livet som innsats hadde kjørt avlingen fra den utsatte Bekaa-dalen til Sept vingård i nord. Foto: privat

Den største risikoen kommer med innhøstingen av de karakteristiske lokale druesortene. Disse druene befinner seg på avsidesliggende landområder.

Mehar og kollegaene hans må hele tiden vurdere om det er verdt risikoen å reise ut dit.

Han kjenner folk som har mistet familie i området de siste dagene. Denne uken traff han en vinmaker-kollega fra Riyaq i Bekaadalen. Mannen hadde mistet hele taket på vingården i en eksplosjon.

– Selv denne typen arbeid er rammet av det som skjer. Hele landet og alle mennesker i alt vi gjør, er i fare nå, sier Herb til VG.

Les også: Spørsmål og svar: Hva skjer i Libanon?

– Ingen er trygge

Maher var bare syv år gammel da han mistet pappaen sin. Faren ble drept av en bombe under krigen i 1990. Mahers mor har alltid sagt at hennes liv har vært gjennomsyret av krig, og at hun håper barna og barnebarna slipper det.

For tre måneder siden ble Mahed selv far til lille Kiyan.

– Det får deg jo til å tenke. Jeg er i huset mitt med en tre måneder gammel baby og hører støyen fra jagerfly. Jeg kan ikke vite at vi ikke blir et mål - tilsiktet eller tilfeldig. Ingen er trygge. Det skjer. Hele tiden ser vi bilder av nye døde. Det er barn, mange av dem.

 Privat/ Elena KukolevaMaher Herb ( 42) sammen med familien: Kona Krystel, sønnen Kiyan ( 3 mnd). Foto: Privat/ Elena Kukoleva

Minst 569 mennesker, blant dem 50 barn, er drept i israelske angrep siden mandag, opplyser Libanons helsedepartment tirsdag kveld.

Det utgjør nesten halvparten av libaneserne som døde i løpet av den én måned lange krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006.

Den nybakte faren er opprørt.

– Jeg trodde aldri jeg skulle få et barn som måtte vokse opp under de samme urolige forholdene som meg, sier han.

Flyktet fra Beirut

For en uke siden vurderte Maher risikoen for angrep i Beirut så stor at han tok med sin lille familie fra leiligheten der de bodde i hovedstaden, bort fra grensen mot Israel og opp til fjellene i nord der han har sine vinranker.

I landsbyen Nehla, der familien Herb har bodd i generasjoner, holder dermed også Maher til nå. Han har søkt tilflukt på landet, ved åkeren der vinstokkene hans står.

Men avstandene er ikke store i det geografisk beskjedne Libanon, så heller ikke her i landsbyen Nehla er faren langt unna.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Libanon og oppfordrer nordmenn som befinner seg der til å forlate landet.

– Nettene er verst. Vi hører jagerflyene over oss hele tiden, sier 42-åringen til VG.

– Er i blodet vårt

Reisen opp mot fjellene i nord er det mange libanesere som har gjort denne uken.

Nesten 500.000 libanesere er til nå drevet på flukt av de israelske angrepene mot Hizbollah, ifølge landets utenriksminister Abdallah Bou Habib.

– Det er en konstant følelse av unntakstilstand. Så klart det er krevende. Selv her oppe i fjellene kjenner vi trusselen komme nærmere, og det blir så ekstra tydelig når du ser strømmen av mennesker fra sør i landet komme inn i landsbyen her, sier Maher.

De nyankomne fra sør søker tilflukt hos familie, venner, bekjente. Det fine med det er at folk hjelper hverandre, sier Maher: Det vekker solidariteten og motstandsviljen i libaneserne, mener han.

– Det er hardt, men vi står imot. Det er i blodet vårt, sier han.

 Privat/ Elena KukolevaPå Mount Bartoun, 900 m.o.h. ligger Sept Winery, som også leverer til norske pol. Foto: Privat/ Elena Kukoleva

Maher har bodd lenge i Frankrike, så den lille sønnen Kiyan har fransk pass.

Som forelder gjør du bare det som er i din makt for å minimere risiko, forklarer Maher. I verste fall blir nettopp dette passet billetten til et roligere liv.

– I beste fall blir Kiyan motstandsdyktig som oss. Da vil han nok jobbe for at den neste generasjonen skal slippe å leve med krig.

Les også: Israel med omfattende angrep i Libanon – kaller inn reserver

Read Entire Article