Vin til pølser og koldtbord! Og ikke minst, vin som passer til bunadsvesken eller i baklommen.

1 week ago 23



Noe må være enkelt å holde styr på før den store dagen.

Publisert: 08.05.2024 11:59

Min mor var ikke sint, bare skuffet.

– Den rødvinsboksen du anbefalte nylig ...

– Den var IKKE i min gate, for å si det sånn.

Ah, jeg gjenkjenner det uttrykket. De sier skuffelse oppstår i spriket mellom forventning og realitet. Rødvinsboksen hun refererer til, var lett, transparent og eterisk i stilen. Min mor foretrekker fyldige, duvende rødviner. Og nå sto hun altså der, med tre liter hun mener ligner mer husholdningssaft enn ordentlig rødvin. Kjenner du deg igjen?

Noen ganger må vi treffe blink på første forsøk. 17. mai er en av de dagene. Du vet like godt som meg at det kommer til å bli et salig kaos av bunadssølv på avveie, trange sko, nystrøkne skjorter og sløyfer i krøll.

Noe må være enkelt

Derfor lager jeg denne handlelisten til deg hvert eneste år. Og helt ærlig? Jeg kjenner fristelsen til å eksperimentere. Lede deg ut på nye eventyr med smaker du ennå ikke kjenner. Misjonere om viner fra andre verdenshjørner. Perler du må bestille. Viner som koster. Men i arbeidet med denne vinspalten, så har min mor vært med meg i ånden. I fantasien setter hun blikket i meg og minner meg på følgende: Det må funke. Blink på første kast. Her er flaskene jeg har plukket ut til deg, med begrunnelse om hvorfor.

Først bobler!

En ekte Champagne på halvflaske, som faktisk passer i bunadvesken eller i baklommen. Hvorfor liten flaske? Fordi svært mange av dere ønsker en liten smak av feiring uten å bli pusset. For en helhjertet 17. mai-entusiast som meg, er påstanden om at «17. mai er barnas dag» litt tullete. Det er vel folkets dag, om noe.

Men det jeg er hjertens enig i, er at fyll og barn overhodet ikke hører sammen. Derfor har jeg også tatt med alkoholfrie bobler. Høytiden er bevart, stemningen elevert, hodet klart. At norsk sider stadig blir bedre, har flere av dere lagt merke til. Men, det er en hake. Ofte kan smaken kjennes litt insisterende. Litt funky i ettersmaken. Hva ville min mor sagt? Må. Fungere. Hardangerbondens nyhet gjorde meg rett og slett glad. Ren og sjarmerende i smaken. Svært lett å like.

Vin til pølser og koldtbord

Du kan sikkert forestille deg hvilket mareritt det er å finne en vin som passer til alt på et tradisjonelt, norsk koldtbord.

Jeg har skrollet gjennom alle bokser i basis. For mange stikker, støyer, krever eller trøbler på en eller annen måte.

Allram er en sikker vinner. Jeg har anbefalt den til 17. mai tidligere. Kunne jeg ikke funnet en annen da? Ikke uten at du må bestille. Sånt rekker vi ikke nå. Rødvin fra Piemonte er en sikker vinner, fra en produsent som leverer gull år eller år. Og sist, men ikke minst, rimeligere bobler til tidspunktet du har ketchup på skjorten og ingen lenger legger merke til finslepne detaljer.

Pust med magen. Vi fikser dette her. Og du? Kos deg.

  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article