Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå?

1 week ago 18



– Dette er en historisk dag, sier sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, til NRK.

Natt til søndag norsk tid fikk han se Josefine Tomine Eriksen, Amalie Iuel, Lakeri Ertzgaard og Henriette Jæger levere varene under stafett-VM på Bahamas.

Med tiden 3.26,89 ble Norge nummer to i det fjerde heatet, kun slått av USA. Og dermed klare for både VM-finale natt til mandag og OL i Paris i sommer.

Løpet på Bahamas er en forbedring av den tidligere norske rekorden på nesten to sekunder fra 3.28,58 satt i 2022.

I et spennende heat jaget Belgia bak Norge gjennom flere etapper, men på oppløpet holdt Jæger unna og fikk lagvenninnene rundt halsen umiddelbart etter målgang.

– Hva skjedde nå??, skriver Jæger på Instagram en liten stund etter målgang.

Jubel Norge Bahamas

KLARE FOR OL: Fra venstre: Josefine Tomine Eriksen, Henriette Jæger, Lakeri Ertzgaard og Amalie Iuel.

Foto: Skjermdump: Eurovision Sport/World Athletics

«Nykommer» imponerte: – Kanskje sitt beste løp noensinne

Sportssjefen er meget godt fornøyd med den norske innsatsen.

– Hele laget løper opp mot sitt beste, og kanskje spesielt Josefine, som ikke er så kjent for folk hjemme i Norge. Hun gjorde en veldig god førsteetappe og vi satt henne først for å komme godt ut, sier Slokvik.

Eriksen leverte en førsteetappe på sterke 51,77 og sendte Norge ut på annenplass. Belgia kom seg forbi innledningsvis på den andre etappen, men en god avslutning fra Amalie Iuel (52,37) gjorde at Norge beholdt annenplassen.

Den holdt de også hele veien inn, etter gode etapper av Ertzgaard (52,81) og Jæger (49,94).

Josefine Tomine Eriksen

IMPONERTE: Josefine Tomine Eriksen i aksjon på den første etappen.

Foto: Reuters

Jæger var én av kun to kvinner som hadde en etappetid på under 50 sekunder i forsøket på kvinnenes stafett, sammen med irske Rhasidat Adeleke (49,48).

Eriksen var på sin side én av kun to med en etappetid på den første etappen på under 52 sekunder, kun slått av amerikanske Quanera Hayes.

– Hun har hatt stor fremgang. Hun har satt pers på 100, 200 og 400 meter nå i vår. Hun har vist veldig fin utvikling de siste to årene. Hun har virkelig løftet seg og løp sitt kanskje beste løp noensinne på den første etappen, sier Slokvik om Eriksen.

Første gang på 100 år

De to beste nasjonene fra hvert heat gikk videre til VM-finalen søndag, i tillegg til at Norge nå er blant de 16 nasjonene som er kvalifisert til OL-stafetten på 4x400 meter for kvinner.

Norsk friidrett har tidligere aldri hatt et lag på 4x400 meter i OL og aldri tidligere et kvinnelag i en lagøvelse.

De fire tidligere lagøvelsene norsk friidrett har vært med på i OL-sammenheng er: 4x100 meter for menn i 1912 og 1920, samt terrengløp lag i 1912 og 3000 meter lagløp i 1924.

Alle de åtte nasjonene i VM-finalen er kvalifisert til OL. I tillegg vil de to beste i tre oppsamlingsheat natt til mandag sikre en plass, mens de to siste plassene blir delt ut på ranking.

I tillegg til de fire som løp i forsøket, er også Elisabeth Slettum og Linn Oppegaard til stede i Bahamas som reserver. Sportssjef Slokvik berømmer innsatsen de har lagt ned for å støtte lagvenninnene og åpner for endringer i selve VM-finalen.

– Vi har seks kvinner her, så om det blir de samme fire som løper i morgen, det er heller ikke bestemt. Vi har egentlig nådd målet vårt allerede, så får vi summere opp i morgen tidlig hvilket lag vi stiller med, sier Slokvik, og oppsummerer:

– Å bli nummer fem i forsøket og sette norsk rekord, det har uansett vært en kjempedag.

Publisert 05.05.2024, kl. 07.18

Read Entire Article