Ville det være bedre med et klarere skille mellom kongefamilien og kongens familie?

1 month ago 23



Medlemmer av kongefamilien samlet i Trondheim i 2016 i forbindelse med kongeparets 25 års feiring som sittende regenter. Foto: Stein Bjørge

Kongen har bestemt at Marius Borg Høiby er medlem av kongefamilien, men ikke kongehuset.

Publisert: 12.08.2024 11:52

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Etter arrestasjonen av Marius Borg Høiby har flere kommentatorer, journalister og synsere ytret seg om hvorvidt han er medlem av kongefamilien eller ikke. Svaret er at kongen har bestemt at han er medlem av kongefamilien, men ikke kongehuset.

For over 20 år siden delte kongen familien inn i to kategorier: kongehuset og kongefamilien.

Kongehuset består av kongeparet, kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra – altså den direkte arvefølgen med ektefeller.

Kongefamilien består av disse fem samt prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby, prinsesse Märtha Louise og døtrene hennes og prinsesse Astrid. Dette står svart på hvitt på Slottets nettsider og sto tidligere også i den nå avviklede statskalenderen.

Tidligere omfattet kongefamilien også nå avdøde prinsesse Ragnhild, Erling Lorentzen (som var gift med prinsesse Ragnhild), Johan Martin Ferner (som var gift med prinsesse Astrid) og Ari Behn (som tidligere var gift med prinsesse Märtha Louise). I 2022 kunngjorde Slottet dessuten at Durek Verrett vil «bli en del av Kongefamilien» når han gifter seg med prinsesse Märtha Louise.

Selv om Slottet i 2017 annonserte at Høiby ønsket «å få leve utenfor offentlighetens søkelys», har han beholdt statusen som medlem av kongefamilien. Ettersom kongefamilien ikke er privatpersoner, er det derfor heller ikke en privatsak når et medlem av kongefamilien for første gang siktes for lovbrudd.

Til sammenligning tildelte ikke dronning Elizabeth Tom Parker Bowles og Laura Lopes medlemskap i den britiske kongefamilien da moren deres, Camilla, giftet seg med daværende prins Charles.

Kanskje ville det være bedre med et klarere skille mellom kongefamilien og kongens familie, slik at kun de som har kongelige titler, hadde hatt offisiell status som medlemmer av kongefamilien. Da ville de tittelløse medlemmene av kongens familie hatt færre bindinger å ta hensyn til i livet og karrieren sin, og det ville ikke i samme grad slå tilbake på kongefamilien om noen av dem gjorde noe uheldig eller ulovlig.

Read Entire Article