Pave Frans´siste hvilested:
ROMA (TV 2): På kirketrappen venter en helt spesiell velkomstkomité på kisten til Pave Frans.

– Rundt i området her finnes mange, som på en måte har falt utenfor samfunnet. De som ingen ønsker å se, egentlig. Her har du båtflyktninger, asylanter, uteliggere og prostituerte, forteller sogneprest Pål Bratbak i den katolske menigheten i Stavanger.
Pave Frans bryter med en lang tradisjon. Han skal ikke gravlegges i Peterskirken. Han har valgt en kirke han var veldig glad i. Santa Maria Maggiore-basilikaen, som ligger utenfor Vatikanet.

– Valg av kirke viser at han ikke har glemt dem. Og han hjelper oss til ikke å glemme dem heller, selv etter at han er død.
Møtes av fattige
I et testamente fra 2022 har pave Frans i detalj beskrevet hvordan han skal gravlegges. I en enkel trekiste i sin yndlingskirke, nær jernbanestasjonen Termini.
Han hadde et nært forhold til mange av dem som holder til i området rundt kirken.

Lørdag står noen av dem på kirketrappen og tar imot kisten. En kiste som skal fraktes på en hvit Jeep, nesten en times gange fra Peterskirken.
Pave Frans inviterte dem regelmessig til å spise sammen med ham.
– Hva tror du blir det sterkeste øyeblikket under lørdagens begravelse?
– Jeg mistenker at det kanskje blir denne bilkortesjen, som vi vet lite om foreløpig. Messen, selve begravelsen, er jo en helt vanlig standard begravelse, men man vet jo aldri hvordan man reagerer på en begravelse. Følelsene lever litt sitt eget liv.

– En god mann
Folk strømmer til Santa Maria Maggiore-basilikaen. Fortsatt er det mulig å gå gjennom sikkerhetskontrollen og inn i kirken. Utenfor samler mange unge seg.
– Det kommer til å være en dag med masse følelser. En historisk dag, sier 18-åringene Alicia og Francesca.
De kommer fra Torino og har reist hit med menigheten sin, hvor de er ungdomsledere.
– Vi er triste, fordi Pave Frans var en god mann. Han gjorde gode gjerninger for mange.
Utenriksminister Espen Barth Eide var en rundt 150 000 som passerte paven på paradeseng inne i Peterskirken.
– Det var en fin opplevelse, en sterk opplevelse å se ham der. Inne i det helt fantastiske bygget som Peterskirken er. Og minnes en pave som har betydd veldig mye for mange.
Barth Eide sier paven stod opp for likhet, likestilling, menneskerettigheter, for klima og fred.
Han mener paven fortsatt har stor makt.

– Han skal jo ikke være politisk i snever forstand, men det er klart hvilken retning kirken har tatt under pave Frans har vært svært viktig. Fordi han har brukt den kraften som ligger i det embetet til nettopp å løfte spørsmål som er veldig viktige for mange.
Det er nærmere 160 000 katolikker i Norge.
Et politisk toppmøte
Det kommer et 50-talls stats- og regjeringssjefer til begravelsen i Peterskirken.
President Donald Trump og ektefellen Melania skal sitte på tredje rad. Et stykke unna Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Russland er representert med kulturministeren.

– Er det også et politisk toppmøte på et vis?
– Jeg hadde nettopp arbeidslunsj med Ukrainas utenriksminister. Om kort tid har jeg møte med Palestinas statsminister. Jeg møtte Colombias utenriksminister og skal møte Brasil i morgen. Vi bruker nå alle anledningen til å få til møter som vi gjerne vil ha uansett.
Barth Eide sier han vet at det skjer møter i forbindelse med begravelsen rundt forhandlinger om våpenhvile og fred i Ukraina.
– Det er viktig å få slutt på krigen, men det er også viktig å bygge en varig og rettferdig fred som gjør at ukrainerne kan komme videre. At landet kan komme på fote igjen og at de beholder sin uinnskrenkede suverenitet til å ta sine egne valg.
Følg begravelsen på TV2 Play, TV2 Nyheter eller TV2.no