Vil øke antall vernepliktige med 50 prosent

1 month ago 20



Regjeringa vil øke antall vernepliktige fra 9000 til 13.500 på Madla og i Innlandet.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), justis- og beredskapsminister Emilie Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram nyheten tirsdag formiddag på Terningmoen i Elverum.

Når Forsvaret nå skal vokse vil regjeringen i årene fremover trappe opp inntaket av vernepliktige med 50 prosent.

– Antallet skal øke med 4500, fortalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram på en pressekonferanse på Terningmoen ved Elverum.

De presenterte første innhold for langtidsplanen for Forsvaret. Det er ventet at regjeringen skal legge fram forslaget til langtidsplan (2025–2028) for Forsvaret på fredag.

Etter en svak økning de siste årene er det nå om lag 9000 fra hvert ungdomskull som hvert år avtjener førstegangstjenesten. Det tilsvarer om lag 20 prosent av kullet.

Investerer milliarder

Det skal investeres flere milliarder kroner i Forsvarets anlegg på Terningmoen for å kunne ta imot 1800 rekrutter fire ganger i året.

Grunnutdanningen av soldater skal flyttes ut av de operative avdelingene i Hæren og samles med hovedsete på Terningmoen i Elverum.

- Folkene er Forsvarets viktigste ressurs. Vi må ha nok folk med rett kompetanse til rett tid. Den videre oppbyggingen av Forsvaret krever at vi øker utdanningskapasiteten. Vi er allerede godt i gang med tiltak, men vi vil trenge flere folk med fagmilitær kompetanse fremover, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

«Nå kommer den største satsingen på forsvaret i Norge siden andre verdenskrig», erklærte statsminister Jonas Gahr Støre i februar.

– Norge har behov for å styrke forsvaret sitt. Vi har styrket det med 40 prosent siden vi kom i regjering, men nå må vi gjøre et større grep for flere år framover, sa Støre.

Publisert 02.04.2024, kl. 09.32 Oppdatert 02.04.2024, kl. 09.58

Read Entire Article