Varsel mot forsvarsministeren:
Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) inviterte pressen for å svare på spørsmål, med unntak av de spørsmålene alle vil ha svar på.

Publisert 28.03.2025 20:14 Sist oppdatert 2 timer siden
Sandvik er part i en pågående varslingssak med alvorlige påstander om lovbrudd mot ham. TV 2 har bedt statsminister Jonas Gahr Støre svare på om det virker inn på Sandviks rolle som forsvarsminister.
– Det ønsker ikke Støre å svare på, opplyser Statsministerens kontor (SMK).
Også Sandvik er taus.
Fredag var mediene invitert til Forsvarsmateriell ved Akershus Festning i Oslo i forbindelse med en kontrakt om en ny vedlikeholdsavtale for F-35 kampfly på Rygge.
– Forsvarsminister Tore O. Sandvik vil være til stede og svarer på spørsmål, het det i invitasjonen.
Slike anledninger, når statsråder er i såkalt åpent lende, er ofte den eneste muligheten journalister har til å stille spørsmål om aktuelle saker samtidig. Men ikke denne gang.
TV 2 ble nektet adgang, og Sandvik unngikk spørsmål rundt varslersaken på vei til Forsvarsmateriell.
Startet behandling
Varselet mot Sandvik om alvorlige lovbrudd mot en kvinne tilbake i tid kom morgenen 3. februar, dagen før han ble utnevnt som forsvarsminister av Kongen i statsråd.
Kvinnen som varslet sendte en melding direkte til Aps statsminister Jonas Gahr Støre tre uker senere, og gjorde ham oppmerksom på anklagene.
«Jeg har blitt utsatt for han», skriver varsleren i henvendelsen til Støre.
Partikontoret hadde på dette tidspunktet sendt varsleren en tekstmelding om at partiet ikke kunne håndtere saken.
«Jeg har ingen kommentar til dette», skrev Tore O. Sandvik i en tekstmelding til TV 2 da han ble konfrontert med saken.
Fungerende partisekretær Mari Aaby West hadde der gitt beskjed om at anklager som omhandler eventuelle straffbare forhold ikke var noe partiet kunne håndtere, og oppfordret i stedet til politianmeldelse.
Men denne uken, over en måned senere, startet partikontoret etter det TV 2 kjenner til konkrete undersøkelser av varselet, i tråd med Aps retningslinjer for trakassering.
De tilsier at varsler skal kontaktes, at den det er varslet på skal få mulighet til å svare, og at partene skal holdes løpende orientert om hvordan saken videre håndteres.
Samtidig tok, etter det TV 2 erfarer, Statsministerens kontor grep for å undersøke og tilbakevise anklagene, for å opprettholde tilliten til forsvarsministeren.
– Krevende for alle
Om det lar seg forene å stå i en alvorlig varslersak og samtidig være forsvarsminister i en krevende sikkerhetssituasjon, er ett av spørsmålene TV 2 har bedt om svar på.
Men Støre har siden saken ble kjent tirsdag nektet å kommentere noen sider ved saken og vist til at det er konfidensialitet rundt varslersaker.
Heller ikke Aps partikontor svarte TV 2 fredag.
Partner og seniorrådgiver i First House, Ole Berget, mener saken er krevende for Aps partiledelse.

– På generelt grunnlag er slike saker selvsagt svært krevende for alle involverte, inkludert ledelsen i partiet. Håndteringen av saken vil, også denne gangen, være veldig avgjørende. Det var vært mange saker for Arbeiderpartiet de siste årene, og de har fremstått ganske kompromissløse i flere av dem, sier Berget til TV 2.
Berget var kommunikasjonssjef i Fremskrittspartiet under partileder Siv Jensen, før han gikk til First House, som gir råd innen ledelse, kommunikasjon, politikk og media.
– Hvilket råd ville du ha gitt i denne saken?
– Vurder saken objektivt ut fra egne retningslinjer og praksis, ikke ut fra eventuelle andre hensyn, sier han.
Berget sier han ikke har noen oppfatning av om Sandvik blir sittende eller ikke.