Vil ikke returnere til Ukraina

1 week ago 15



I en liten bygd på Vestlandet er Volodymyr i gang med å skape seg et nytt liv sammen med kona. Han har startet egen bedrift, og i fjor fikk paret sitt første barn.

– Vi lærer språket. Vi prøver å være nyttige for kommunen og lokalsamfunnet, sier Volodymyr.

– Vi ønsker å få oppholdstillatelse og i fremtiden, norsk statsborgerskap, fordi Norge hjalp oss i en vanskelig tid.

Han ønsker ikke å stå frem med etternavn og ansikt i denne artikkelen, for temaet vi snakker om er til dels tabubelagt.

For Volodymyr er i såkalt stridsdyktig alder, og er en av mennene ukrainske myndigheter gjerne skulle sett returnerte til hjemlandet.

For Ukraina mangler ikke bare våpen og ammunisjon. De trenger også flere soldater.

 Roman Pilipey / AFP
KJEMPER: Ukrainske soldater på vei mot fronten i Donetsk fylke. Ukraina trenger mer våpen, ammunisjon og soldater. Foto: Roman Pilipey / AFP

Det er anslått at flere hundretusen ukrainske menn i såkalt stridsdyktig alder, det vil si mellom 18 og 60 år, befinner seg i utlandet.

Siden fullskalainvasjonen og frem til 31. mars i år har totalt 15.860 menn i dette aldersspennet fått kollektiv beskyttelse i Norge, ifølge tall fra UDI.

Savnet familien i Norge

Volodymyr kom til Norge høsten 2022. Da hadde kona og hennes familie vært i Norge i nærmere et halvt år. 

Paret er fra Mariupol - havnebyen ved Azovhavet som ble bombet sønder og sammen av russerne. Byen ble bombet og beleiret i nesten tre måneder, før den ble okkupert av Russland. 

Fortsatt er byen under russisk okkupasjon.

 YURI KADOBNOV/AFP
OKKUPERT: Skiltet som ønsker folk velkommen til Mariupol har blitt malt i de russiske fargene. Russiske soldater patruljerer i forgrunnen. Bildet er tatt 12. juni 2022. Foto: YURI KADOBNOV/AFP

Etter at kona flyktet til Norge, jobbet Volodymyr som frivillig i Ukraina. Han hjalp folk med å komme seg ut av Mariupol og var med på å starte et mottakssenter for internflyktninger i Ukraina.

Men savnet av kona og familien var stort.

– De er alt jeg har igjen i dette livet, sier Volodymyr.

Han forteller at det var med tungt hjerte at han forlot Ukraina høsten 2022. Samtidig følte han seg også desillusjonert over flere aspekter ved livet i hjemlandet.

– Jeg liker egentlig ikke å snakke om det, men det var ting som skuffet meg veldig. Som korrupsjonen og manglende overholdelse av lovene, så jeg forlot Ukraina.

For det finnes unntak i de ukrainske krigslovene. Blant annet for menn som av helsemessige årsaker ikke kan tjenestegjøre eller er fedre til tre barn eller flere.

Krever ny helsesjekk

På grunn av astma og problemer med anklene kvalifiserte Volodymyr på tidspunktet han reiste fra Ukraina til fritak fra militæret av helsemessige årsaker.

Han krysset dermed grensen ut av Ukraina uten problemer.

Siden har regelverket for hvem som kvalifiserer for unntak av helsemessige årsaker blitt strammet kraftig inn. 

Det har også blitt avdekket systematisk korrupsjon i militærets opptaksprosesser, noe som har ført til at mange har kunnet kjøpe seg fri fra militærtjeneste av medisinske årsaker.

 Valentyn Ogirenko/Reuters
KAMPANJE: En verveplakat som reklamerer for militæret henger på en vegg i sentrum av den ukrainske hovedstaden. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters

Ukrainske myndigheter krever nå at menn som Volodymyr gjennomfører en ny helsesjekk på et militærkontor for å få bekreftet at de kvalifiserer for medisinsk unntak.

– Nå må jeg bevise dette igjen. Problemet mitt er at alle dokumentene som tar for seg min medisinske historikk er i Mariupol. Disse dokumentene finnes kun i papirformat. Og dit kan jeg ikke reise, sier Volodymyr.

– Det betyr at jeg automatisk bryter de nye reglene. Det samme er tilfelle for mange andre fra de okkuperte områdene.

Nytt lovverk

Etter flere måneder med krangling, signerte president Zelenskyj 16. april landets nye mobiliseringslov

Den setter ikke noen tidsbegrensning for militærtjeneste, noe som betyr at soldater som har tjenestegjort i militæret siden starten av fullskalainvasjonen ikke blir dimittert.

TV 2 har tidligere fortalt historien til Yaroslava Mukha som er fortvilet over at mannen, som har vært soldat i over to år, ikke har krav på dimittering.

I tillegg ble alderen for verneplikt også senket fra 27 til 25 år, og alle menn i stridsdyktig alder må møte til et rekrutteringskontor for å oppdatere sine personlige data.

 Valentyn Ogirenko / Reuters
TRENER: Potensielle rekrutter for Ukrainas tredje angrepsbrigade trener i Kyiv. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Som et ledd i dette, gjør de nå også livet vanskeligere for ukrainske menn som befinner seg i utlandet.

Tirsdag 23. april innstilte Ukraina all konsulær hjelp til menn i alderen 18 til 60 år som befinner seg i utlandet til den nye loven trer i kraft 18. mai. 

På X skrev Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba følgende:

– Slik ser det ut nå: En mann i stridsdyktig alder dro til utlandet, viste landet at han ikke bryr seg om dets overlevelse, og så kommer han og ønsker tjenester fra dette landet. Det fungerer ikke på denne måten. Landet vårt er i krig, skriver Kuleba.

Den ukrainske ambassaden i Norge bekrefter overfor TV 2 at også de har stanset behandlingen av nye passøknader fra menn i militær alder inntil videre.

 SERGEI GAPON/AFP
STENGTE DØRER: Frustrerte ukrainere møtte frem utenfor et passkontor i Warszawa 23. april for å hente passene sine, men ble møtt med stengte dører. Foto: SERGEI GAPON/AFP

Møter forståelse

I dagene etter fullskalainvasjonen 24. februar 2022 meldte titusenvis av mennesker seg til militærtjeneste.

Nå som Ukraina er inne i sitt tredje år med fullskalakrig har situasjonen endret seg.

– I tiden etter fullskalainvasjonen var det lange køer for å melde seg til militærtjeneste. For å si det forsiktig; slik er det ikke lenger, sier rådgiver i forsvarsdepartementet, Oleksiy Bezjevets, til nyhetsbyrået Reuters.

 Valentyn Ogirenko/Reuters
TRENER: Potensielle rekrutter for Ukrainas tredje angrepsbrigade trener. Ukraina trenger flere soldater ved fronten. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters

I en meningsmåling uttrykker folk forståelse for de som forsøker å unndra seg militærtjeneste. 

53,9 prosent av de spurte sier de er enige i påstanden: «De som unngår mobilisering kan forstås - ingen ønsker å dø».

Volodymyr har selv mange kamerater som kjemper ved fronten i Ukraina. Han sier de forstår valget han har tatt.

– De er klar over situasjonen min. De støtter min beslutning om å være sammen med familien min, sier Volodymyr.

– Føler du skam for at du reiste fra Ukraina?

– Nei, jeg skammer meg ikke. Jeg gjorde mye i Mariupol. Jeg hjalp sykehus og organiserte et senter for mottak av flyktninger. Jeg driver fortsatt med frivillig arbeid og hjelper til.

Read Entire Article