Vil ha totalforbud mot å holde i mobilen

12 hours ago 2



Ute på høring:

ÅLESUND (TV 2): Forbudet mot mobilbruk under bilkjøring skjerpes ytterligere. Nå foreslås det et absolutt forbud mot å holde i telefonen for å bedre trafikksikkerheten.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
STRAMMER INN: Det foreslås et totalforbud mot å holde i mobiltelefonen under kjøring – selv om du ikke bruker den. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 05.04.2025 06:08 Sist oppdatert 20 minutter siden

 – Ved å forby det å holde i mobiltelefonen, vil man både formidle en klar og entydig atferdsforventning til publikum, som også vil gjøre det enklere for politiet å reagere mot ulovlig bruk av mobiltelefon, heter det i forslaget som nå er ute på høring fra Samferdselsdepartementet.

Blir det vedtatt kan du som sjåfør ikke røre telefonen hvis den ikke er fastmontert: Å gi telefonen til en passasjer eller hente den opp fra gulvet hvis den ramler ned fra setet eller bare holde i den uten å taste, blir forbudt.

Forslaget kommer fra en arbeidsgruppe som har sett på innstramminger i regelverket som skal bidra til redusert bruk av mobiltelefon under kjøring. 

Den samme utvalget har foreslått inndragning av biler ved særlig graverende trafikklovbrudd.

Nye mobilvaner

Utrykningspolitiet (UP) støtter forslaget om totalforbud mot å holde i mobiltelefonen.

– Uoppmerksomhet har stor påvirkning for trafikksikkerheten. Undersøkelser viser at ulovlig bruk av mobiltelefon er direkte årsak til fire prosent av dødsulykkene, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen til TV 2.

 Roar S. Larsen er assisterende UP-sjef.
UP-TOPP: Roar S. Larsen er assisterende UP-sjef.

Han viser til at bruken av mobiltelefon i bil har endret seg fra bare å snakke i telefonen. 

– Folk har tatt med seg vanene inn i bilen. Nå tekstes, skrolles, søkes og surfes det på telefonen. Det er farlig, og det nye lovforslaget gjør det enklere for trafikantene å forstå regelverket. Økt etterlevelse av dette vil føre til økt trafikksikkerhet, mener Larsen.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
FORBUDT: I fjor fikk 5843 sjåfører forelegg for ulovlig håndholdt bruk av mobiltelefon. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Nå koster det 10.450 kroner å bli stanset for ulovlig bruk av mobiltelefon. Det vil si at den brukes håndholdt under kjøring.

I 2020 fikk 17.230 bilister forenklet forelegg for ulovlig bruk av mobiltelefon under kjøring. I fjor var tallet sunket til 5843.

– UP mener økt kontrollvirksomhet, økte bøtesatser og prikkbelastning er årsaken til at færre nå blir tatt, mener assisterende UP-sjef.

Lettere å håndheve

Lovforslaget innebærer at det kun blir tillatt å betjene telefonen når den er fastmontert i bilen før kjøringen starter. Og da med klare begrensninger.

– Det foreslås derfor å presisere at det kun vil være tillatt med noen få tastetrykk eller berøringer. Dette kan for eksempel være et tastetrykk for å aktivere talestyring, tastetrykk for å finne sist oppringte nummer eller lignende, heter det i forslaget fra arbeidsgruppa.

For UP vil et totalforbud også ha betydning rent bevismessig.

– For oss vil dette gjør det langt enklere å håndheve et forbud, sier Roar S. Larsen.

Transportøkonomisk institutt har beregnet kostnaden ved hver drepte person i trafikken til 32,2 millioner kroner.

Arbeidsgruppen mener at mindre ulovlig bruk av mobiltelefon i bil vil bidra til færre ulykker og reduserte kostnader for samfunnet. 

– Selv en svært beskjeden nedgang i antall skadede eller drepte vil derfor gi betydelig samfunnsøkonomisk gevinst, heter det i forslaget.

Det legges også opp til et totalforbud mot å se på underholdnings- og kommunikasjonsapper som Snapchat, Facebook, Instagram, TikTok under kjøringen – selv om mobilen er fastmontert.

Musikk er OK

Avspilling av musikk via for eksempel Spotify skal fortsatt være tillatt.

– Det er derfor aktuelt å foreslå å tillate et fåtall tastetrykk også for å «styre» avspilling av lydfiler på fastmontert telefon, tilsvarende det som foreslås for samtaler. Med forutsetningen om at dette skal skje ved et fåtall tastetrykk anses dette å utgjøre en begrenset tilleggsrisiko, skriver utvalget.

I forslaget kommer det frem at det ikke grunnlag for å hevde at det å holde mobiltelefonen i seg selv utgjør en særlig høyere trafikksikkerhetsrisiko enn det å holde andre gjenstander som brus eller matpakke i hånden mens man kjører.

– En mobiltelefon vil på den annen side kunne distrahere føreren særskilt, blant annet gjennom dens varslinger og innkommende SMS-er, og vil derfor kunne anses å utgjøre en større risiko enn for eksempel det å holde en brusflaske.

Arbeidsgruppen har ikke tatt stilling til reguleringer av bilens integrerte skjermer.

– Det ligger utenfor denne arbeidsgruppens mandat å foreslå generelle regler for betjening av integrerte skjermer. Dette betyr at betjening av bilens funksjoner ved bruk av den integrerte skjermen, eksempelvis betjening av klimaanlegg, viskere og eventuelt andre funksjoner uansett ikke vil omfattes av dette regelverket, konkluderer arbeidsgruppen.

Read Entire Article