Vil ha slutt på dette: – Kan bli alvorlige skader

1 month ago 28



Hvis du bor i en by med elsparkesykler, har du garantert sett det – folk som kjører med hodetelefoner eller førere med passasjerer.

– Sistnevnte er ulovlig, og begge deler er farlig, sier regionleder Kari Vassbotn i Trygg Trafikk Nordland.

Nå vil trafikkorganisasjonen ha slutt på uvøren ferdsel med elsparkesyklene. 

Som du kan se på bildene i artikkelen, fant TV 2 flere som gjorde nettopp det Trygg Trafikk reagerer på. Det tok kun få minutter før første fører med musikk eller podkast på øret suste forbi.

– De som kjører med hodetelefoner – og særlig de med støykansellering – blokkerer én av sansene man trenger i trafikken. Man blir mindre oppmerksom på andre trafikanter, noe som gjør folk til dårligere sjåfører, sier hun.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
HODETELEFONER: Trygg Trafikk frykter både førere og fotgjengere skal bli skadet på grunn av uoppmerksomhet i trafikken. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Advarer om alvorlige skader

De fleste elsparkesyklistene kjører også uten hjelm, noe som gir enda større risiko for førere av det Trygg Trafikk mener er et svært krevende kjøretøy.

– Elsparkesyklene er langt mer ustabile enn sykler. Hjulene er små, og rattet er smalt. Det krever masse av sjåføren å holde den rett.

Derfor er regionlederen forbauset over at flere slurver med sikkerheten på elsparkesyklene.

– Når det gjelder å kjøre to personer på ett kjøretøy, så er det gode grunner til at dette er ulovlig. Får man en bråstopp, så fyker man fremover med tyngden til et annet menneske bak seg, sier Vassbotn og fortsetter:

– Da kan man få styret i kroppen eller ansiktet hvis det er et barn som står fremst. Det kan gi alvorlige skader i indre organer, hals eller nakke.

 Trygg Trafikk
OPPFORDRER: Regionleder Kari Vassbotn i Trygg Trafikk Nordland ønsker mer fokus på sikkerhet og holdninger blant landets elsparkesyklister. Foto: Trygg Trafikk

Aller helst skulle Trygg Trafikk sett at alle brukte hjelm, gjerne tilbudt av selskapene som eier elsparkesyklene.

Ryde: – Forbudt

TV 2 har vært i kontakt med elsparkesykkel-selskapene Voi og Ryde.

Daglig leder Tobias Balchen i Ryde oppfordrer brukerne til å følge godt med i trafikken.

– På lik linje med sykkel og andre kjøretøy, bør man ikke bruke øretelefoner mens man ferdes i trafikken, skriver han i en epost.

– Kjøring med passasjer er forbudt etter norsk lov og kan straffes med bot på 3000 kr, og det er også i brudd med våre vilkår og noe vi sterkt fraråder.

 Ryde
ØNSKER TRYGG FERDSEL: Ryde-sjef Tobias Balchen sier de selvsagt ønsker at brukerne skal følge reglene i trafikken. Her med en av hjelmene som tilbys noen av elsparkesyklene i Oslo. Foto: Ryde

Også Voi-sjef Christina Moe Gjerde sier de ønsker at alle brukere viser hensyn og følger loven. Samtidig kommer hun med en oppfordring til styresmaktene.

– Noen tyr til tandemkjøring fordi det rett og slett er for få elsparkesykler i gatene. Hvis politikerne vil ha mer grønn transport, må de åpne for bedre tilgjengelighet, skriver hun.

At noen hører på litt musikk mens de kjører forsiktig, er hun mindre skeptisk til.

– Vet du, noen glade sommersanger på øret når du kjører på en sykkelvei kan jeg ikke se er et så stort problem, og ikke ser vi ulykker på grunn av det heller.

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
ØNSKER FLERE: Voi-sjef i Norden, Christina Moe Gjerde, mener det blir mindre tandemkjøring hvis politikerne gir tillatelse til flere elsparkesykler i gatene. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Dramatisk nedgang

Moe Gjerde har for øvrig tallene på sin side når hun snakker om lavere skadetall.

TV 2 har bedt Oslo skadelegevakt om fersk statistikk for elsparkesykkel-skader. Tallene viser en dramatisk nedgang siden toppen i 2021.

Til og med juni i år har skadelegevakten behandlet 278 skader med elsparkesykler. 

Det er betraktelig færre enn de 868 skadede i samme periode for tre år siden.

– Vi tror det er flere årsaker til det reduserte skadeantallet. Det viktigste er stenging for utleie på nattetid og redusert antall sykler, skriver overlege Henrik Siverts ved Oslo skadelegevakt i en epost.

 Ivar Lid Riise / TV 2
OPPLÆRING: Trygg Trafikk vil ha bedre holdninger til sikkerhet blant førerne. De foreslår blant annet å starte opplæring i skolen. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

Flere årsaker

Daglig leder Tobias Balchen i Ryde sier det er en trend i hele Europa at det skjer færre ulykker, og at dette handler om langt mer enn bare nattestenging.

– En rapport fra Micro Mobility for Europe peker på utvikling av infrastruktur, opplæring av brukere og bedre kjøretøy som viktige årsaker til nedgangen, skriver han i en epost.

I Norge har man også strammet inn reglene for ruspåvirket kjøring, med promillegrense på 0,2.

– Høy hastighet er hovedsakelig et problem knyttet til uregulerte private sparkesykler som i mange tilfeller går over lovlig hastighet på 20 km/t.

Dette har hjulpet

Også Voi-sjef Gjerde sier bedre opplæring, mer erfarne brukere og promillegrensen har slått positivt ut.

– Husk at dette var et helt nytt kjøretøy for et par år siden, men det er raskt kommet på plass god regulering, folk har lært seg trafikkreglene og teknologien, og kjøretøyet har utviklet og forbedres raskt.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
BEDRING: Selskapene bak elsparkesyklene sier både førere og sykler har blitt langt bedre de siste årene. Det bidrar til mer sikkerhet, mener de. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Vi i Voi ser nesten ingen, nei faktisk ingen, alvorlige ulykker i Norge lengre, heller ikke i byene der vi har åpent om natten.

Utleie på nattetid ble forbudt en periode, men etter kommunale pilotprosjekt i Oslo og Bergen i 2022 ble det besluttet å åpne for utleie på nattetid i ukene.

Kritisk til nattutleie

Trygg Trafikk gleder seg selvsagt over at færre skader seg på elsparkesykkel, men med flere hundre skadetilfeller årlig ønsker de fremdeles at flere tar sikkerhet på alvor.

– Med vanlige sykler begynner man allerede i grunnskolen å jobbe med holdninger og vaner. Kanskje skoleverket burde vurdert opplæring på elsparkesykkel også, sier Vassbotn.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
REGLER: Kjøring med elsparkesykler har blitt langt mer regulert siden starten, før pandemien. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Hun er kritisk til nattåpningen av elsparkesykler.

– Jeg tenker at man bør vurdere dette på nytt. Nå har det riktignok kommet regler for promillekjøring, men spørsmålet er hvor flinke folk egentlig er til å overholde forbudet, sier Vassbotn.

Også overlegen ved Oslo skadelegevakt ønsker innstramminger på nattetid.

– Forslaget om å åpne for utleie av elsparkesykler på natt er vi på skadelegevakten svært bekymret for, da antall skadede med stor sannsynlighet vil øke. I tillegg har vi erfart at de som skader seg på natt ofte har alvorligere skader.

Read Entire Article