Vil ha Russland med i fredskonferanse: – Uventet

2 weeks ago 12



 Sergei Karpukhin / Reuters / NTBVladimir Putin taler ved Moskvas 877-årsjubileum lørdag. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB

Tyskland mener at Russland bør delta på den neste konferansen om Ukraina.

mandag 9. september kl. 01:23

Kortversjonen

  • Tysklands kansler Olaf Scholz mener Russland bør delta på en ny fredskonferanse om Ukraina.
  • Han hevder å ha diskutert dette med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
  • Russland var ikke invitert til den første fredskonferansen i Sveits i juni.
  • Russlands president Vladimir Putin uttalte i sommer at han var villig til å forhandle, men Ukraina har avvist hans krav.

Det sier den tyske bundeskansleren Olaf Scholz til ZDF.

Han hevder å ha snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om det.

– Det vil uansett bli en ny fredskonferanse, og presidenten og jeg er enige om at Russland også må være med, sier Scholz.

– Jeg tror det er på tide å diskutere hvordan vi kan komme ti lfred i stedet for krig, og i et raskere tempo.

Zelenskyj sa i juli at han håpet å ha en plan klar i november for å ha en fredkonferanse. Den første fredskonferansen i Sveits foregikk uten Russland og var i midt i juni i år. 92 nasjoner deltok på møtet.

Russland var ikke invitert. Vladimir Putin (71) beordret fullskala invasjon i Ukraina i februar 2022.

Bild skriver at den tyske ledelsen lenge har gått inn for at Russland skal være med, men dette er første gang Olaf Scholz sier det åpent.

Vladimir Putin uttalte i sommer at han var villig til å forhandle. Men: Han insisterte på å gjenoppta forhandlingene der de sto våren 2022. Den gang krevde Russland innrømmelser fra Ukraina som tilsvarte full kapitulasjon.

Putin krever at Ukraina oppgir ambisjonene om å bli medlem i NATO og at Kyiv trekker styrkene sine ut av fire regioner som Russland gjør krav på.

Ukraina har avvist dette bestemt.

– Jeg gir ikke så mye for det Scholz sier her, sier den svenske Russland-kjenneren Stig Fredrikson til VG.

Bilde av – Jeg tror ikke det kommer noen løsning før Putin er borte.– Jeg tror ikke det kommer noen løsning før Putin er borte.

Stig Fredrikson, Russland-ekspert

– Hvorfor?

– Først og fremst tror jeg ikke det kommer til noen løsning før Putin er borte. Da kan man begynne å diskutere hvordan Ukraina skal få tilbake det som Russland har erobret.

– Selv om Scholz sier dette og har snakket med Zelenskyj om det, vet vi ikke om russerne er villige til å være med. Putin har sagt at han gjerne vil ha fredskonferanse, men at det blir på hans vilkår, og det betyr at Ukraina skal akseptere fred ved å gi fra seg 20 prosent av sitt territorium, sier Fredrikson.

Professor emeritus Kristian Gerner ved Lunds universitet sier også at dette er uventet.

– Hvis Zelenskyj har godtatt dette, er det fordi han er urolig for ikke å få tilstrekkelig støtte fra Vesten til å fortsette krigen. Dette er noe uventet. Men situasjonen i Ukraina er såpass anstrengt at de kanskje overveier en form for ettergivelse.

– Hva slags?

– Det må i så fall handle om Krim og ikke noe annet. Dette blir en ren spekulasjon, og det er en høy pris, men samtidig kan Krim på grunn av sin historie være et område som kan være aktuelt, dersom Ukraina på noen måte skal gi etter, sier Gerner.

Russland okkuperte allerede i 2014 Krim-halvøya og har i strid med folkeretten også annektert dette området.

Det er foreløpig ikke russiske reaksjoner på utspillet fra den tyske regjeringssjefen.

Den tidligere ukrainske ambassadøren i Tyskland, Andrij Melnyk, sier til Berliner Zeitung at kansler Scholz burde undersøke med Moskva om det er noen fornuft i å ha samtaler med Putin.

– Vi ukrainere stoler på tyskerne, sier han.

Read Entire Article