Vil ha millionbøter i strandsonen: – I dag er summene latterlig lave

1 week ago 16



FORNEBU (Aftenposten): Blir du dømt for promillekjøring øker boten ut fra hvor mye du tjener. MDG vil øke bøtene – og ha samme system for ulovlige endringer i strandsonen.

MDG-leder Arild Hermstad vil straffe de rike som tar seg til rette i strandsonen hardere. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

Publisert: 04.05.2024 16:39

Færder kommune, 2019:

En hytteeier ble pålagt en bot på 75.000 kroner etter å ha sprengt bort et skjær i fjorden utenfor hytten. Firmaet som utførte sprengningen, måtte ut med 180.000 kroner, ifølge NRK.

Kragerø, februar i år: En mann ble ilagt en bot på 150.000 kroner.

Boten fikk han etter blant annet å ha sprengt, og fylt ut terreng under bygging av en bolig i strandsonen. ifølge Tønsbergs Blad.

Det er to eksempler på det kommunene har ment at er så alvorlige brudd på byggebestemmelser i strandsonen, at de har tatt i bruk bøter.

Men bøtenivåene som kommunene benytter svir ikke nok, mener MDG-leder Arild Hermstad.

– Bøtene i dag er latterlig lave, sier han til Aftenposten.

Når MDG samles til landsmøte på Fornebu i helgen, skal de etter planen vedta ny politikk mot det de kaller hverdagskriminalitet mot naturen. Økte bøter for lovbrudd i strandsonen er ett av tiltakene.

Vil ha dobling

Dagens lovverk åpner for bøter opp til 400.000 kroner og fengsel i opp til et år i de groveste tilfellene.

– I første omgang bør vi doble bøtene, og senere bør de enda mer opp, mener Hermstad.

På sikt ser han for seg en økning på 4–5 ganger dagens nivå. I tillegg mener Hermstad at bøtene skal være gradert etter inntekt og formue, slik det gjøres med promilledommer.

– Vi vil ha dette gjennom for at det skal virke preventivt, slik at folk slutter å bryte loven, fordi de vet at det kan bli veldig dyrt for dem å bli tatt for å ødelegge strandsonen, sier Hermstad.

Strandloven skal sikre alle tilgang til strandsonen. Likevel er store deler utilgjengelig for allmenn ferdsel. På Fornebu-stranden nedenfor MDGs landsmøtehotell, har imidlertid alle tilgang. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

I Indre Oslofjord er hele 71 prosent av strandsonen utilgjengelig for allmenn ferdsel og opphold, viser tall fra SSB.

For landet som helhet er 32 prosent utilgjengelig.

Det til tross for at det som hovedregel ikke har vært lov til å bygge i et 100-metersbelte langs sjøen siden 50-tallet.

– Strandloven er jo helt tydelig. At vi har denne diskusjonen her, viser at loven ikke virker, mener Hermstad.

Han mener et problem er at kommunene utfordres av folk med mye makt og rikdom.

– Det krever en veldig sterk og kompetent forvaltning i kommunen. I mange kommuner er det Davids kamp mot Goliat, rett og slett, sier Hermstad.

MDG går også inn for mer penger til å følge opp ulovligheter i strandsonen, bedre opplæring og registrering av dispensasjoner i kommunene.

Myket opp i 2021

Byggeforbudet er imidlertid ikke absolutt. Det kan fravikes av kommunene gjennom planer og dispensasjoner. I 2021 ble det også gjort oppmykninger i regelverket for spredtbygde strøk langs kysten.

– Vi har jo mye strandlinje i Norge. Er ikke dette egentlig et Oslo-problem?

– For kommunene rundt Oslofjorden er det veldig kritisk. Men jeg tror veldig mange av by- og distriktsområdene våre opplever det samme. Man ser ikke resultatet før det er for sent. De fineste og beste områdene privatiseres og blir utilgjengelige for allmennheten. Det er bekymringsfullt, sier Hermstad.

Read Entire Article