Vil ha fire nye år på Stortinget

1 week ago 20



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 8. mai 2024 kl. 07:48

    Slaps og sporete vegbane over Sjonfjellet

    NRK Trafikk og Statens vegvesen varsler om slaps og sporete vegbane på fylkesvei 17 over Sjonfjellet mellom Nesna og Mo i Rana.

    – Vær obs, oppfordrer NRK Trafikk.

    Sjonfjellet 8. mai

    Foto: Statens vegvesen
  • 8. mai 2024 kl. 07:45

    Ap-politiker Mona Nilsen ønsker gjenvalg på Stortinget

    Nilsen ble valgt som stortingsrepresentant for første gang i 2021.

    Nå ønsker lederen i Nordland Ap en ny periode på Stortinget, skriver Fremover.

    – Det har gitt mersmak. Og jeg har gitt beskjed om at jeg ønsker en ny periode på Stortinget. Jeg synes vi har gjort en god jobb for Nord-Norge, sier hun til avisen.

    Kollega Bjørnar Skjæran har også varslet at han ønsker fornyet tillit hos partiet som stortingskandidat.

    Stortingsrepresentant for Nordland Ap Mona Nilsen.

    Foto: Malin Nygård Solberg
  • 7. mai 2024 kl. 22:04

    Inviterer helseministeren til innføring i PCI–saken

    Leder av Salten regionråd Sigurd Stormo, inviterer helseminister Jan Christian Vestre til Bodø for å få en innføring i PCI–saken og Helse Nords omstillingsarbeid.

    – Vi er bekymret for fremtiden i denne regionen uten et PCI-tilbud, sier Stormo.

    – Vi forventer selvsagt å ha et likeverdig tilbud som resten av landet. Det var også motivasjon da vi jobbet for å få dette tilbudet etablert ved Nordlandssykehuset i 2020.

    Det er styret i Helse Nord som skal behandle denne saken, men lederen av Salten Regionråd mener det er avgjørende at ministeren setter seg inn i PCI saken før en beslutning tas.

    – Vi er sterkt kritiske til prosessen som nå kjøres, spesielt når det er så stor faglig uenighet om hva som er fakta i saken, sier regionrådslederen.

    I evalueringen påpekes det samarbeidsproblemer mellom Nordlandssykehuset og Universitetssykehuset i Nord-Norge. Interne samarbeidsproblemer mellom helseforetakene bør ikke stå i veien for et godt helsetilbud i Salten og Helgeland, mener Stormo.

    – Vi er av den klare oppfatning at for å sikre et likeverdig helsetilbud i landsdelen og vår region, så må PCI-tilbudet ved Nordlandssykehuset videreutvikles, og gjøres om til et døgntilbud.

    Sigurd Stormo, ordfører i Meløy kommune

    Foto: Malin Nygård Solberg / NRK
  • 7. mai 2024 kl. 21:08

    MC-fører fraktet til sykehus

    En MC-fører har vært utsatt fort en trafikkulykke på Hemnesberget. Ifølge politiet er det snakk om en singelulykke. – Mc-fører er bevisst og overtas av ambulanse, skriver politiet på X.

  • 7. mai 2024 kl. 20:59

    Ungdomsbedrift fra Nordland vant tre priser i NM

    Det ble medaljedryss med en 1. plass og to 2. plasser til ungdomsbedrifta Purechicken UB fra Hadsel videregående skole i NM for ungdomsbedrifter.

    Ungdomsbedriften lager mat til mennesker og hunder, av høns som ellers ville blitt kastet etter ferdig eggproduksjon.

    – Vi har i samarbeid med Indrefjord gård på Melbu utviklet en produktserie av høns. Høns er et avfallsprodukt som ellers ville blitt kastet, så vi skaper et produkt som er 100 prosent bærekraftig, sier Sigurd, daglig leder i Purechicken UB iifølge nettsiden til Ungt Entreprenørskap.

    – Til slutt er det kun beinene igjen som ikke er brukt. Av disse har vi utviklet et eget hundefòr som er blitt meget godt mottatt av de som har prøvd dette til sine dyr, sier han videre.

    Medaljedryss med en 1. plass og to 2. plasser 🥇🥈🥈 til ungdomsbedrifta Purechicken UB fra Hadsel videregående skole i NM for ungdomsbedrifter!

    Foto: Nordland fylkeskommune
  • 7. mai 2024 kl. 17:19

    Utsetter behandling av PCI-saken: – Trenger mer tid

    – Helse Nord RHF trenger noe mer tid, og justerer derfor tidslinjen, melder Helse Nord på sine egne hjemmesider.

    PCI er utblokking av tette og trange blodårer i hjertet. Mens alle pasienter i nord tidligere måtte til Tromsø, ble PCI i 2020 en del av tilbudet ved Nordlandssykehuset i Bodø. Forutsetningen var et samarbeid med UNN i Tromsø, men det har ikke fungert.

    12. april fikk Helse Nord RHF overlevert evalueringsrapporten fra ekspertgruppen som har vurdert etableringen av PCI-tilbudet i Nordlandsykehuset.

    Ekspertutvalget mente at tilbudet i Bodø enten må legges ned eller styres fra Tromsø.

    Fire år etter at tilbudet i Bodø ble opprettet, ser det ut til at PCI-tilbudet i Bodø har vært en suksess.

    Blant annet viser tall fra Avisa Nordland at mer enn 4.000 pasienter blitt behandlet med ulike typer av PCI og utredninger i Bodø siden oppstarten i 2020.

    Men i en kronikk hevder en av Norges fremste hjertespesialister Kåre Bønaa at dødeligheten ved Nordlandssykehuset har økt med 32 prosent etter at PCI ble innført her.

    Etter overleveringen ble de fire sykehusforetakene i regionen invitert til å komme med kommentarer til rapporten, og gi tilbakemelding om det var faktaopplysninger som eventuelt burde korrigeres.

    – Vi har nå bedt ekspertgruppen vurdere disse innspillene, og i hvilken grad det får betydning for deres konklusjoner. Vi trenger litt mer tid for å kunne ferdigstille en sak for styret, sier administrerende direktør i Helse Nord RHF, Marit Lind.

    Justeringen i tidslinjen gjør at saken vil bli fremmet til behandling i styremøtet i Helse Nord RHF 19. juni, og ikke 29. mai som opprinnelig planlagt.

    PCI-senteret i Bodø.

    Foto: Benjamin Fredriksen
  • 7. mai 2024 kl. 16:23

    Ung kvinne ble påkjørt etter at hun gikk av bussen

    En ung kvinne er hentet av en ambulanse etter at hun ble påkjørt i Hunstadveien på Hunstad i Bodø. Trafikkulykken skal ha skjedd etter at hun gikk av bussen og skulle krysse veien.

    – Personen er våken og klar. Det er uklart om personen blir fraktet til legevakt eller sykehus, opplyser operasjonsleder Anders Johansen i Nordland politidistrikt. Politiet etterforsker saken videre.

    Trafikkulykke Hunstad i Bodø

    Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
  • 7. mai 2024 kl. 15:43

    Gressbrann i nærheten av skole i Narvik

    Brannvesenet rykker ut til en gressbrann i nærheten av Narvik montessoriskole på Fagernes. Det skriver Fremover.

    Ifølge politiet gjorde sivile folk på stedet en god jobbe med å få kontroll på brannen, før brannvesenet etterslukket og sikret området.

    Nødetatene fikk melding om brannen klokken 15.10.

  • 7. mai 2024 kl. 15:07

    Anmeldelse etter hendelse i russecampen i Bodø

    Politiet i Nordland har fått inn en anmeldelse etter en angivelig alvorlig hendelse i russecampen i Bodø søndag 5. mai.

    – Ut fra de opplysningene politiet sitter med per nå fremstår dette som en seksuell handling uten samtykke, skriver politiadvokat Hege Riksen i en e-post til NRK.

    En seksuell handling uten samtykke er ikke det samme som en voldtekt.

    Eksempler på slike handlinger er ifølge politiet å ta noen på puppene eller rumpa utenpå eller innenfor klærne, å kline med noen som ikke vil, eller å ta noen på kjønnsorganet utenpå eller innenfor klærne.

    – Politiet etterforsker for å klarlegge hendelsesforløpet samt hvem som var involvert i hendelsen. Vi ønsker ikke å kommentere saken noe ytterligere av hensyn til etterforskningen.

    Søndag ble russecampen stengt.

    Den beslutninga tok russen selv, sier Politiet. I et innlegg på fellessiden til Bodin og Bodø-russen på Facebook ble det opplyst om «så mange graverende hendelser i helgen» at campen ble stengt.

    Russecamp Bodø 2022

    Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK
  • 7. mai 2024 kl. 14:49

    Kåret til månedens spiller i Eliteserien

    Forsvarsspiller Jostein Gundersen har blitt kåret til månedens spiller i Eliteserien for april.

    Det melder klubben via sin konto på meldingstjenesten X.

    Gundersen har vært sentral for Bodø/Glimt, som i skrivende stund ligger på toppen av Eliteserien, to poeng foran Brann med én kamp mindre spilt.

    Han har spilt alle kampene til Glimt i Eliteserien denne sesongen, og i april står han med fem kamper og to målgivende fra midtstopperplass.

    – Det var overraskende, og en fin start på dagen og frokosten. Vi har hatt en god start som lag, så da er det stas å få denne her, sa Gundersen i videoen til Glimt på X.

    Han kom fra erkerivalen Tromsø IL gratis før sesongen, og har fått mye negativ oppmerksomhet fra tromsøværinger som så på overgangen som et svik.

    jostein gundersen

    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • 7. mai 2024 kl. 13:39

    Bekymret over sikkerhet i russebussene

    Det er vår i lufta og «rullingen» er i full gang mange steder i landet. Trygg Trafikk er bekymret for trafikksikkerheten for russen og ber samferdselsministeren ta grep før vi får flere alvorlige ulykker. 

    Det skriver de selv i en pressemelding.

    Russebussene er ofte gamle og i dårlig stand, og mange fungerer som rullende diskotek. Skade- og ulykkespotensialet er stort, og også politiet og Statens vegvesen er bekymret over utviklingen.

    Deres kontroller på veien avdekker blant annet feil og mangler på bremser, fjæring og karosseri, overlast, brannfarlig montering av lyd og lys og sjåfører som ikke er kvalifisert eller som bryr seg om sikkerhet.

    – Flere av russebussene er nærmest tikkende bomber på veien. Dette har blitt en kultur som har sklidd fullstendig ut, og vi kan ikke lenger stå å se på at flere titalls russ danser rundt i alkoholrus i gamle utrygge busser med høy hastighet. Vi unner all ungdom en fantastisk feiring etter endt skolegang, men vi kan ikke risikere å miste noen av ungdommene våre i en tragisk russebussulykke, sier Tanja Loftsgarden, avdelingsleder i Trygg Trafikk.

    Russebusser

    Foto: Thomas Ystrøm / NRK
  • 7. mai 2024 kl. 11:51

    Åpner for mer egg-import

    Fra 14. mai fjerner Landbruksdirektoratet igjen toll på import av egg for å dekke etterspørselen.

    Landbruksdirektoratet har denne våren satt reduserte tollsatser for import av egg for å få bukt med mangelen på egg i norske butikker. I perioden 20. februar til 1. april var tollsatsen på egg fjernet, men en tollsats på 1,50 kroner per kilo ble gjeninnført 2. april.

    Fra 14. mai fjernes igjen tollen på import av egg og heleggmasse fram til 24. juni, opplyser Landbruksdirektoratet selv i en pressemelding.

    NRK har tidligere skrevet om bonden i Nordland som fikk betalt for å slakte alle hønsene sine for to år siden. Nå har det vært stor eggmangel i Norge den siste tiden.

    – Apriltallene er ennå ikke klare, men det forventes at importen vil ligge tett opp mot prognosen til Nortura på 1000 tonn. Det forventes likevel at det vil være litt for lite egg i markedet også i perioden mai til august. For å dekke underskuddet i 2024 må det importeres i overkant av 2000 tonn egg, opplyser Landbruksdirektoratet.

    Ifølge Norturas nyeste prognoser vil det trolig være en mangel på norske egg i butikkene ut året.

    – Norge trenger flere eggprodusenter. I et forsøk på å rekruttere flere har Nortura økt prisen vi betaler for eggene til våre produsenter. Vi håper at dette fører til at flere etablerer seg, og at eggproduksjonen går opp og leveransene fra Nortura øker, sa kommunikasjonsrådgiver Matilda Aronsson i Nortura i begynnelsen av mai da prognosene ble lagt fram.

    (©NTB)

    Tomt for egg

    Foto: Thomas Bergvoll Alstad / NRK
  • 7. mai 2024 kl. 11:07

    Vipps sender ut svindeladvarsel til alle brukere: – Kraftig vekst

    4,5 millioner Vipps-kunder mottar tirsdag en svindeladvarsel i appen. Der advares det mot en svindelmetode i kraftig vekst.

    Svindlerne har blitt mer profesjonelle, og folk lar seg lure. Derfor advarer Vipps nå mot en mer oppsøkende svindelmetode kalt «spoofing».

    I denne metoden skjuler svindlerne seg bak et falskt telefonnummer, hvor det kan se ut som at du blir oppringt av for eksempel politiet eller Økokrim.

    – Dette er en svindelmetode i kraftig vekst. Vi ser at svindlerne stadig blir mer proffe og troverdige i sin atferd. Dette er en skremmende utvikling, og dessverre er det ofte eldre mennesker som blir lurt, sier Silke Øverby, som er ansvarlig for risikostyring og compliance i Vipps.

    Svindlerne prøver ofte å skape et stress hos ofrene, for å få dem til å overføre pengene et annet sted. Øverby er tydelig på at verken politiet, banken eller Vipps aldri vil be deg om å vipse pengene dine noe sted.

    Over 1000 Vipps-brukere tar kontakt hver eneste måned fordi de har blitt svindlet eller utsatt for svindelforsøk, ifølge en pressemelding fra selskapet.

    – Det er alltid leit når noen har blitt svindlet. Jeg kan ikke understreke nok at alle må være svært varsomme hvis de blir kontaktet av ukjente, eller personer som påstår å representere Vipps, banken sin eller andre selskaper, forteller Øverby.

    (©NTB)

    Vipps

    Foto: NTB
  • 7. mai 2024 kl. 10:08

    Nødetatene rykker ut til gressbrann

    Nødetatene rykker ut til gressbrann i på Ørnes i Meløy.

    På grunn av vind sprer brannen seg raskt.

    To personer har pustet inn røyk, og begge blir sett til av helse på stedet, melder politiet.

    Klokken 10:35 melder politiet at brannen er slukket. Det er ikke store materielle skader, men politiet starter etterforskning.

  • 7. mai 2024 kl. 09:44

    Fortsatt størst mangel på sykepleiere

    Nå mangler landet totalt 4 300 sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre, ifølge NAVs Bedriftsundersøkelse som ble lansert i dag.

    – Sykepleiermangelen er en alvorlig trussel mot vår felles helsetjeneste, og NAVs Bedriftsundersøkelse viser igjen denne mangelen. Sykepleiere er den yrkesgruppen det er klart størst mangel på. Når de to neste plassene også er helseyrker viser det at vi står på kanten av stupet før helsevesenets kollaps, sier Lill Sverresdatter Larsen forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund i ei pressemelding.

    NAVs Bedriftsundersøkelse kartlegger etterspørselen etter og mangelen på arbeidskraft. NAV estimerer en arbeidskraftmangel på 43 600 personer. Mangelen er størst innen helse- og sosialtjenester, her er mangelen estimert til 13 800.

    – Vi har ropt varsku lenge, og nå må politikerne på banen. Her har helse- og omsorgsminister Vestre håndfast bevis på at sykepleiermangelen er reell og voksende, sier Lill Sverresdatter Larsen.

    Ifølge NAV-tallene mangler det totalt 4 300 sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre. I tillegg mangler helsetjenesten 3 100 helsefagarbeidere.

    – Vi trenger alle yrkesgrupper i helse- og omsorgstjenesten. Uten nok dyktige helsefagarbeidere får ikke sykepleierne gjort jobben, noe som igjen kan føre til at pasientene får ikke den hjelpen de trenger, sier Lill Sverresdatter Larsen.

    – Skal vi klare å stoppe kollapsen av vår felles helsetjeneste må først og fremst må lønna opp og belastningen ned. Det er flere tusen sykepleiere som jobber andre steder enn i helsetjenesten. Mange av dem må vi rekruttere tilbake, samtidig må vi sørge for å beholde de sykepleierne som jobber i tjenesten i dag, sier Lill Sverresdatter Larsen.

    En gutt i hvit t-skjorte får en vaksine satt av en sykepleier på et vaksinasjonssenter. De sitter foran hvite vegger. Sykepleieren er en mann med kort, mørkt hår og munnbind.

    Foto: Torstein Bøe / NTB8
  • 7. mai 2024 kl. 08:22

    Widerøe opplever flaskehalser etter priskutt: – Enkelte ruter utsolgt lang tid i forveien

    Én måned etter at regjeringen halverte prisene på FOT-rutene, ser Widerøe at enkelte ruter blit utsolgt lang tid i forveien.

    Det skriver Widerøe i ei pressemelding.

    – FOT-rutene fyller bedre enn i fjor. Vi har enkelte ruter som er utsolgt lang tid i forveien, men vi har mer kapasitet på flere av rutene, skriver selskapet.

    Widerøe skriver at flaskehalsene i FOT-rutene er vanskelig å håndtere ettersom selskapet ikke kan differensiere billettene på pris.

    – Det er likevel enkeltruter og enkeltavganger der flyene tidlig fylles opp som resultat av Samferdselsdepartementet halvering av maksimalprisene.

    – Vi er takknemlige for at Samferdselsdepartementet har annonsert at de vil evaluere ulike prismodeller, og bistår gjerne med vår kompetanse i en slik evaluering, sier administrerende direktør i Widerøe Stein Nilsen.

    Antall passasjerer økte med 28 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

    Det presiseres at påsken var i april i fjor, i motsetning til mars i år. Dermed har det vært en april nesten uten helligdager, noe som slår positivt ut for deres etterspørsel, skriver de.

    Derfor hadde Widerøe også nesten 13 prosent mer kapasitet sammenlignet med april i fjoråret. Kabinfaktoren for april var 64 prosent, opp med seks prosentpoeng.

    – Vi er svært tilfredse med den betydelige økningen i passasjertall denne måneden, sier Christian Skaug, kommersiell direktør i Widerøe.

    – Det er et tydelig tegn på hvor attraktivt vårt produkt er blitt, og den tilliten passasjerene har til Widerøe og våre tjenester.

    Likevel melder Widerøe om en røffere april enn foregående måneder.

    – Vi er ikke tilfredse med driftskvaliteten denne måneden. Stengt luftrom, først i sør og deretter i nord, slår hardt ut på driften. I tillegg har vi hatt tre tilfeller hvor fly har måttet returnere til Bergen etter avgang. Regularitet- og punktlighetstallene er ikke der vi ønsker for april.

    Passasjerer på vei til Widerøefly

    Foto: Synnøve Sundby Fallmyr
  • 7. mai 2024 kl. 05:27

    Tenåring sparket til politibetjent

    En kvinne i tenårene anmeldes for vold mot offentlig tjenesteperson etter å ha sparket til en politibetjent da han skulle skjedde skader hun hadde pådratt seg etter et fall.

    Det melder politiet i Nordland. Hendelsen skal ha skjedd i Bodø.

    Kvinnen ble tatt inn i drukkenskapsarresten da hun ikke var i stand til å ta vare på seg selv.

  • 6. mai 2024 kl. 19:15

    Stor etterspørsel etter teoriprøver på trafikkstasjonene

    Det har vært stor etterspørsel etter teoriprøver på trafikkstasjonene i årets fire første måneder, dette vil fortsette, melder Statens vegvesen.

    For praktiske førerprøver øker etterspørselen gradvis utover, blant annet på grunn av at mc-sesongen er i gang.

    – Vi gjør oppmerksom på at ventetiden for praktiske førerprøver sannsynligvis vil øke utover sommeren, vanlig årsak er økt etterspørsel og lovpålagt ferieavvikling for de ansatte på trafikkstasjonene.

    Sensorer fra Statens vegvesen gjennomførte 550 oppkjøringer i Nordland i løpet av april.

    81 prosent av kandidatene besto oppkjøringen.

    1008 personer tok teoriprøve ved en av trafikkstasjonene i fylket i samme tidsperiode.

    54 prosent av kandidatene besto teoriprøven.

    Beståttprosent for Norge i april: Oppkjøring 78 prosent og teori: 58 prosent.

    Andel oppkjøring med automatgir:

    Alle førerkortklasser i Nordland har 54 prosent andel og i kl.B: 43 prosent.

    Norge andel automat alle klasser: 65 prosent og i kl.B: 60 prosent.

    Sensor og kandidat under oppkjøring. Illustrasjonsbilde.

    Foto: Statens Vegvesen
  • 6. mai 2024 kl. 19:04

    Gressbrann i Beisfjord

    Politiet melder om gress- og lyngbrann på Toften i Beisfjord i narvik kommune. Brannen er slukket. Politiet gjør undersøkelser på stedet og oppretter sak.

  • 6. mai 2024 kl. 17:58

    Slukket gressbrann på Herøy

    Politiet rykket like før klokken 18 ut til Herøy etter melding om gress- og lyngbrann.

    Kort tid etter ble brannen slukket, opplyser 110-sentralen til NRK.

    – Brannvesenet fikk raskt kontroll på brannen og våre folk har forlatt stedet, sier vaktleder Finn-Viggo Dreyer.

    Ifølge politiet er det brent rundt 40 kvadratmeter med gress og lyng.

    Tidligere i dag slukket brannvesenet en annen gressbrann i Træna.

Brennende objekter traff nesten Andreas bil 01:04

Neste

Read Entire Article