Vil gjøre Kina til et enda større marked: – Positive signaler

1 week ago 14



Fiskeriministeren:

Samtidig lover fiskeriministeren økt årvåkenhet når Norge samhandler med supermakten i øst.

 Nærings- og fiskeridepartementet
DEMONSTRERER: Slik kan også norsk sjømat spises, viser fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss på plass på China International Import Expo i Shanghai. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Publisert 13.11.2024 03:27

– Laksen er særdeles populær. Men også torsken, kongekrabbe og levende snøkrabbe. Og makrell.

Marianne Sivertsen Næss (Ap) lister opp alt hun vil Norge skal selge i store kvantum. Fiskeriministeren dagdrømmer imidlertid ikke, der hun suser av gårde i retning Beijing på et lyntog samferdselsminister Jon-Ivar Nygaard (også Ap) kanskje ville vært misunnelig på.

 Terje Bendiksby / NTB
I KLYPA: Norsk snøkrabbe i Køllefjord i 2017. Det er uklart om akkurat denne krabaten var i live eller ikke da bildet ble tatt. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kineserne sikler allerede etter all denne sjømaten, enda akkurat den levende snøkrabba ikke er lov å eksportere til Kina helt enda.

Å overbevise dem om det motsatte, har vært ett av målene med ministerens sjarmoffensiv.

– Har aldri vært større

TV 2 har tidligere omtalt hvordan norske myndigheter i Japan på spektakulært vis jobber for å selge norsk fisk i landet. Japanerne har skrevet under på et strategisk partnerskap med Norge.

Men også Kina vil vi både selge fisk til og drive rederivirksomhet med.

– Norsk sjømat er populært her, og medieinteressen har aldri vært større, sier Sivertsen Næss.

Et sikkerhetsspørsmål

Da forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skulle på rundreise i Asia i september, var han tydelig på at Kina er med på å sette norsk norske sikkerhetsspørsmål i spill, blant annet med støtte til Russland i Ukraina.

– Med tettere bånd mellom Russland, Kina og Nord-Korea, får utviklingen i regionen økende betydning også for norske sikkerhetsinteresser, sa forsvarsministeren.

 Forsvarsdepartementet
PÅ GRENSEN: Bjørn Arild Gram på besøk hos FN-kommandoen ved den demilitariserte grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Foto: Forsvarsdepartementet

Men paradoksalt nok er samarbeidet med Kina også viktig, blant annet på klima og fornybar energi, påpekte Gram.

Fiskeriminister Næss beskriver det kinesiske markedet som svært viktig for norske arbeidsplasser, og skryter av de mange anledningene for besøket: 

Fiskeri- og næringsdepartementet får fulgt opp statsminister Jonas Gahr Støres statsbesøk fra tidligere i høst. Norge og Kina feirer 70 år med bilaterale forhold (i både tykt og langt mer tynt). Og dessuten er norske bedrifter til stede på en stor internasjonal handelsmesse.

 Nærings- og fiskeridepartementet
KLIPPE, KLIPPE: Fiskeriminister Næss står i midten, da snoren med det norske flagget skal klippes. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

– Men Kina er jo sikkerhetsmessig definert som konkurrent til både EU, USA og hele det vestlige prosjektet vi er del av. Hva slags risiko ligger det i å gjøre oss avhengige av stor handel med Kina?

– Det er et viktig spørsmål. Vi skal føre en interessebasert politikk i alle spørsmål som handler om Kina. Våre interesser skal ligge til grunn, svarer fiskeriminister Næss.

– Vi skal utvise økt forsiktighet og hensyn til nasjonal sikkerhet. Vi må alltid ha med oss den risikoen, og redusere avhengigheten av kinesiske aktører fortsetter hun.

– Økt årvåkenhet

Samtidig er det altså norske myndigheters ønske at bedrifter fra Norge skal kunne drive store forretninger i supermakten helt øst i Asia. Det handler også om rederivirksomhet og skipsbygging.

– Gitt spenningene i Taiwan-stredet, hva tenker man om såkalte «flerbruksvarer» som egentlig er tiltenkt sivil bruk, men som kan komme til nytte i en krig?

– Aktørene må ta risikovurdering og vise økt årvåkenhet. Kina er et stort byggeland, og har et høyt innslag av norsk teknologi, sier Næss.

 Nærings- og fiskeridepartementet
MEDIEKJØR: På rekke står journalistene klare med kamera og opptakere for å høre hva den norske fiskeriministeren har å si om sjømaten. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

– Men vi må legge våre verdier til grunn i all samhandling.

Enorme kvantum

Når Næss skryter av det store markedet for fisk i Kina, er det ikke bare fordi hun er fiskeriminister på statsbesøk akkurat der. 

Kina er det nest største markedet for norsk sjømat, og det ble i fjor eksportert hele 160.000 tonn til en verdi av 8,5 milliarder kroner til Kina.

– I møtet med den kinesiske ministeren fikk vi positive signaler om at Kina ganske snart med stor sannsynlighet vil godkjenne import av levende snøkrabbe fra Norge, sier Marianne Sivertsen Næss.

 Nærings- og fiskeridepartementet
ÅPEN HÅND: Marianne Sivertsen Næss viser frem noe av det som serveres på messen. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Og nettopp derfor er kanskje ikke dagdrømmen fra toget til Beijing bare en dagdrøm likevel. Fra neste år skal 10 prosent av kvoten for snøkrabbe settes av til levende fangst. 

Det skal bygges merkevare av den levende krabben. Men likevel erkjenner Næss:

­– Mattilsynet har fortsatt noe jobb som må gjøres før vi er helt i mål.

Read Entire Article