Vil forby røyking på uteserveringer

1 week ago 11



Norges Astma- og Allergiforbund mener det er på høy tid å ta røykeloven et skritt videre og forby røyking på uteserveringer.

Marte R. Øien, leder for politikk og kommunikasjon i Norges Astma- og Allergiforbund, sier til Avisa Oslo at hun ikke skjønner hva regjeringen venter på. Innføringen av et røykeforbud på uteserveringene burde skjedd for lengst, mener foreningen.

– Når svenskene har klart det, burde det ikke bli et stort ramaskrik her heller, sier Øien.

Sverige innførte et slikt forbud i 2019.

I mars 2023 varslet daværende helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at regjeringen vurderte røykeforbud på uteserveringer, festivalområder, offentlige strender og parker. Men da Helse- og omsorgsdepartementet sendte inn forslaget til endringer i tobakksskadeloven rett før sommeren, var ikke forbudet med i forslaget.

Statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) sier at regjeringen jobber med å følge opp Folkehelsemeldingen.

– Vi jobber med å følge opp det som står i Folkehelsemeldingen knyttet til passiv røyking, uten at vi kan gi en konkret dato for dette nå, skriver Mushtaq til Avisa Oslo.

21:16 i går Tom Arild Støle

→ Del

Rykket ut etter røykutvikling i bolig

Nødetatene rykket like over klokken 21 tirsdag kveld ut til en bolig i Kvinesdal, da det ble meldt om røykutvikling på stedet.

Da nødetatene var på vei ble det avklart at det var snakk om tørrkoking, og at huseier selv kunne lufte ut av boligen. Dermed kunne nødetatene snu.

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

07:26 i dag NTB

→ Del

Seks av ti mener Norge er for dårlig rustet mot et stort digitalt angrep

Telenor sier at trusselbildet hva gjelder cyberangrep og sabotasje er i stadig endring. I en ny rapport kommer det fram at flertallet av nordmenn mener Norge ikke er godt nok rustet mot et digitalt angrep. Foto: Emilie Holtet / NTB

Norge er ikke godt nok forberedt på eventuelle cyberangrep og sabotasje. En undersøkelse gjennomført på vegne av Telenor viser økt bekymring blant nordmenn.

Den økte bekymringen hos folket kommer fram i Telenors årlige rapport om digital sikkerhet. I den skriver selskapet at trusselsituasjonen i Europa tilsier at vi må forberede oss på det verst tenkelige.

– Vi har gode sikkerhetsrutiner og norsk kritisk infrastruktur er i all hovedsak trygg. Likevel må vi i dag være forberedt på scenarioer som før var utenkelige, og skal vi virkelig være motstandsdyktige i krisesituasjoner må næringsliv og beslutningstakere gå fra ord til handling og sammen bygge mer motstandskraft, sier Birgitte Engebretsen, administrerende direktør i Telenor Norge, i en pressemelding.

I spørreundersøkelsen gjennomført av YouGov, på vegne av Telenor i august, kommer det fram at seks av ti nordmenn svarer at Norge ikke er godt nok rustet til å stå imot et stort digitalt angrep.

Omtrent 70 prosent av de spurte frykter også at økt digitalisering har gjort Norge mer sårbart.

– Ny teknologi, som for eksempel kunstig intelligens, gir oss muligheter til å øke sikkerheten, men det gjør også kriminelle i stand til raskt å endre taktikk og justere sine metoder for å skreddersy angrep mot bedrifter og folk flest, forteller Engebretsen.

Rapporten «Digital Sikkerhet 2024» deler Telenors åpne trusselvurdering. Selskapet skriver i trusselvurderingen at truslene mot telekomselskaper som leverer kritisk infrastruktur har endret seg de siste årene.

Blant annet er økt geopolitisk spenning og usikkerhet, større mengde desinformasjon og hybrid krigføring blant temaene selskapet må forholde seg til.

– Geopolitisk spenning fortsetter å påvirke hverdagen vår. Trusselbildet vil kunne endre seg raskt og være vanskelig å forutse. Nettopp denne usik­kerheten er noe vi må lære å håndtere. Dette krever god beredskap, oppdatert situasjonsforståelse og gjennomtenkte løsninger, sier Telenors administrerende direktør.

21:19 i går NTB

→ Del

Regjeringen vil droppe Holmenkollen som nasjonalanlegg for nordiske grener – Høyre raser

Holmenkollen kan miste status som nasjonalanlegg. Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen skal onsdag sende et forslag på høring som inkluderer at Holmenkollen ikke lenger skal være nasjonalanlegg for nordiske grener.

– Vi foreslår at Holmenkollen opprettholdes som nasjonalanlegg for skiskyting. Når det gjelder ski nordiske grener og alpint, er Norge i den heldige situasjonen at vi har flere anlegg som er egnet for internasjonale mesterskap, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) til NRK.

– Dagens ordning for nasjonalanlegg er forbeholdt et fåtall idretter og anlegg. Vi må finne gode løsninger for å ivareta toppidretten for flere idretter i årene som kommer. Derfor foreslår vi nå justeringer i dagens nasjonalanleggsordning, i tillegg til en helt ny ordning med tilskudd til mesterskapsanlegg, sier Jaffery.

Nasjonalanlegg gis rett til å søke om tilskudd på inntil 50 prosent av godkjente kostnader som utbygging, ombygging eller rehabilitering av anleggene.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i Oslo reagerer sterkt og kaller det «vanvittig».

– Holmenkollen er det mest kjente anlegget for vinteridrett i verden og har en helt spesiell posisjon i norsk skiidrett. Dette er som om England skulle bestemme at Wembley ikke lenger skulle være nasjonalstadion for fotball, sier Høyre-toppen til VG.

16:57 i går NTB

→ Del

Kong Harald: Geiranger-bryllupet var bedre enn forventet

Kong Harald og dronning Sonja etter vielsen til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett på Vinjevollen i Geiranger lørdag. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Bryllupet i Geiranger var bedre enn forventet, sier kong Harald til NTB. Han avviser samtidig at det ligger an til nye avtale-samtaler med Märtha Louise.

– Det var helt fantastisk. Det var bedre enn det jeg trodde det kom til å bli, sa kongen til NTB tirsdag i forbindelse med utdelingen av Kavliprisen i Oslo Konserthus tirsdag.

– Hva var det som var bra?

– Alt, nesten. Ja, det var litt forsinket, da, svarte kongen.

Kongen sikter til hvordan selve vielsesseremonien i Geiranger, som fant sted i et telt noen steinkast unna Hotel Union, ble nesten en time forsinket lørdag. Bruden ankom teltet nesten en time på overtid, skjult av et hav av hvite duker.

På spørsmål fra NRK om det er på tide med en ny prat med Märtha Louise om avtalen med Kongehuset, svarte kongen:

– Den praten har vi jo tatt.

Kong Harald og resten av kongefamilien var til stede i Geiranger i helgen for å feire Märtha Louise og Durek Verretts bryllup. Kongefamilien holdt til på kongeskipet Norge, som lå ankret opp i fjorden.

Kongehuset reserverte seg mot eksklusive fotoavtaler under prinsessebryllupet. Det vil si at kongefamilien nektet å la seg bli filmet og fotografert av mediene som har fikk eksklusive rettigheter under Märtha og Dureks bryllup.

Det er det britiske ukebladet Hello! som hadde bilderettighetene til prinsessebryllupet.

I tillegg lages det for tiden en Netflix-dokumentar om Märtha og Verrett, og et TV-team fulgte bryllupet tett i både Ålesund og Geiranger.

16:56 i går NTB

→ Del

Elever og lærere i sorg etter at to tenåringer døde i vannscooterulykke

Lokalsamfunnet sørger etter at to ungdommer på 15 og 16 år omkom i en vannscooterulykke i Ryfylke i helgen.

Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) ble funnet døde i sjøen søndag kveld. Begge gikk på videregående skole i Stavanger-området.

På Randaberg videregående skole, der Østerhus Ask var elev, har skolen satt opp et bord med hvit duk, hvite blomster og et bilde av Østerhus Ask.

– Vi ser at elever går forbi her. De er stille – de stopper opp og tar bilder, sier rektor Ellen-Kristine Endresen Helgeland til VG.

Det ble også holdt ett minutts stillhet for hele skolen mandag, forteller hun.

Misiewicz-Myhre var elev ved Hetland videregående skole og hadde bare vært elev der i to uker.

– Det er så vondt som det kan bli, at en ungdom, etter 14 dager på ny skole, blir frarøvet livet. Det er bare en tung og trist dag, sa rektor Sigurd Svela til avisen mandag.

Skoleledelsen der gikk tirsdag en runde i skolens klasserom, for å følge opp elevene.

– For meg som rektor og for elevene, er det å miste en elev det verste som kan skje. At en elevplass står tom … Det blir ikke tristere enn det, sa Svela.

16:56 i går NTB

→ Del

Mann døde etter båtulykke i Kristiansand

En 45 år gammel mann er død etter en båtulykke i Kristiansand forrige uke, bekrefter Agder politidistrikt i en pressemelding.

Natt til 29. august ble det satt i gang en redningsaksjon etter melding om en båt som drev i elva Otra i Kristiansand.

Det ble foretatt livreddende førstehjelp på stedet for å redde den 45-år gamle mannen. Tirsdag ble mannen bekreftet død. De pårørende er varslet.

– Det er besluttet at vedkommende skal sendes til obduksjon, sier politiadvokat Anne Grethe Isachsen.

Mannen som nå er bekreftet død ble funnet, sammen med en annen mann i 20-årene. Han er siktet for å ha stjålet båten de to satt i, skriver Agder politidistrikt i pressemeldingen. Da han ble funnet natt til torsdag ble det meldt at han hadde lettere skader, men var våken og bevisst.

Båten ble meldt stjålet tre dager før hendelsen. Det er uklart hvordan ulykken oppsto.

– Vi har foretatt avhør av den siktede og vitner. I tillegg gjøres det krimtekniske undersøkelser av båten. Det gjenstår en del etterforskning før saken skal påtalemessig avgjøres, sier Isachsen.

10:09 i går NTB og Åse Astri Bakka

→ Del

Meteorologene varsler sydenvarme i Sør-Norge

Folkeliv på Sørenga i Oslo en varm og solrik sommerdag. Foto: Geir Olsen / NTB

Fra torsdag kan det bli temperaturer over 25 grader i Sør-Norge, og rekorder kan stå for fall.

Kan vi slå septemberrekorden på 28,6 grader fra Drammen i 2021? spør meteorologene på X.

Årsaken til varmen er at det mellom lavtrykk i vest og høytrykk i øst trekkes veldig varm luft sørfra nordover til Sør-Norge fra torsdag.

– De første dagene gir det litt ustabil luft, som gir disse regnbyene som er ventet fra i kveld og utover morgendagen, sier meteorolog Eldbjørg Moksnes til VG.

Det var NRK som først meldte om det varme været.

Det blir varmest på Østlandet og i de sørlige delene av Vestlandet.

I skrivende stund er Yrs prognose 27 grader i Oslo, 28 grader i Bergen og 24 grader i Stavanger torsdag ettermiddag.

For Farsund og Lyngdal er det meldt 25 grader samme tidspunkt, mens Flekkefjord og Kvinesdal er oppe i 26 grader.

09:35 i går NTB

→ Del

Nær én av fem i yrkesaktiv alder var uten jobb i fjor

I fjor var nær én av fem i yrkesaktiv alder utenfor arbeidsmarkedet og utdanning. Foto: Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB

18,4 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder var utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak i fjor.

Det vil si at 622.000 personer mellom 20 til 66 år var utenfor arbeid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Blant ukrainske flyktninger gjaldt det halvparten.

– Fra 2022 har vi sett en økning i andelen utenfor på 0,4 prosentpoeng. Andelen er likevel på nivå med 2021 og lavere enn før koronapandemien, sier seniorrådgiver Christoffer Berge i byrået.

Både i fjor og i 2022 trekkes andelen utenfor arbeid og utdanning opp av ukrainske flyktninger som kom etter at Russland invaderte landet deres i februar 2022.

Men sett bort ifra ukrainske flyktninger, har andelen utenfor også økt i den øvrige befolkningen fra 17,8 prosent i 2022 til 18 prosent i fjor.

Av de rundt 35.000 ukrainske flyktningene i yrkesaktiv alder som var i Norge i fjor, hadde 29,6 prosent ukjent status. Det vil at de var registrert som bosatt i Folkeregisteret ved utgangen av november, men er ikke å finne igjen på samme tidspunkt i de andre registrene brukt for å lage statistikken.

Samtidig var 49,5 prosent i arbeid, under utdanning eller på arbeidsmarkedstiltak.

09:34 i går NTB

→ Del

To tenåringer reddet en mann fra sjøen kort tid før de selv mistet livet i Hidlefjorden

Kort tid før de to ungdommene fra Stavanger døde i en ulykke i Hidlefjorden i helgen, reddet de en mann som hadde krasjet på vannscooter i Ryfylke.

Ungdommene Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) var de første på ulykkesstedet da en mann hadde krasjet utenfor øya Talgje i Ryfylke lørdag ettermiddag, melder Stavanger Aftenblad.

Misiewicz-Myhre sendte en epost til avisen klokken 16.13 der han tipset om ulykken.

«Stygg vannscooterulykke i Ryfylke utenfor Talgje. Personen er trygg, men vannscooteren ble delt i to og holdt på å synke. To 16 år gamle gutter var først på stedet og fikk tak i hjelp til vedkommende», skrev han.

Ungdommene hadde kontaktet en kranbåt for å hjelpe mannen opp fra sjøen.

– Guttene forsto at de hadde bidratt til å redde et liv og var selvsagt stolte av det de hadde gjort. For foreldrene deres er det godt å tenke på at sønnene gjorde en viktig innsats for andre før de selv døde, sier familiens bistandsadvokat, Maren Eide, til Aftenbladet.

– De er veldig stolte av guttene sine, som holdt hodet kaldt og gjorde alt riktig i en krevende situasjon.

De to ungdommene fra Ullandhaug i Stavanger ble funnet døde sjøen søndag kveld. Noen timer tidligere hadde en vannscooter med store skadet blitt funnet i samme område.

07:45 i går NTB

→ Del

Støre avviser ny EU-debatt

– Jeg ser ikke at en medlemsdebatt er det vi trenger i dag, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre mener vi ikke behøver noen ny EU-debatt i dag.

På en konferanse i Oslo mandag om veien videre for Norges forhold til EU var Støre en av innlederne.

På konferansen var også Italias tidligere statsminister Enrico Letta invitert. Han står bak en mye omtalt rapport om EUs økonomiske framtid. Letta mener at EU – og Norge – må bli bedre integrert, og han peker på at mer samarbeid er viktig for å styrke sikkerheten.

– Dersom vi ikke har et felles marked for finansielle tjenester, for kommunikasjon og for energiuavhengighet, har vi ingen sikkerhet, sa han.

Men på spørsmål fra Klassekampen om Støre ønsker en norsk debatt om medlemskap i EU, er han klar:

– Nei. Det er ikke tema nå. Vi står i en urolig sikkerhetspolitisk tid. Vi må holde fast i den brede enigheten om de viktigste sikkerhetspolitiske spørsmålene. EØS-avtalen har også viktig sikkerhetsbetydning for oss. Så får det gå en debatt om vårt forhold til Europa. Det er jeg åpen for. Men jeg ser ikke at en medlemsdebatt er det vi trenger i dag.

07:44 i går NTB

→ Del

Frp vil ha narkohunder på skolene

Frp-leder Sylvi Listhaug fnyser av innvendingene mot narkohunder på skolene. Foto: Heiko Junge / NTB

Fremskrittspartiet vil gjeninnføre bruk av narkotikahunder på skolene her i landet.

Frp-leder Sylvi Listhaug og leder i Justiskomiteen, Helge André Njåstad, sier til TV 2 at de vil gjeninnføre muligheten for at politiet kan gjennomføre narkorazzia med hund i norske skoler - fra barnetrinnet og helt opp til videregående.

– Hvis det er et problem at disse hundene kommer inn, får man slutte å ha med seg eller selge narkotika på skolene. Dette vil være forebyggende og kunne avdekke ulovlig bruk og salg av narkotika. Frp aksepterer ikke at skolene skal være en dopsentral, sier Listhaug til TV 2.

Skoler kunne bli gjennomsøkt med hund frem til 2021, da Politidirektoratet stanset praksisen. Hensynet til elevenes personvern, samt faren for mistenkeliggjøring og stigmatisering, var blant argumentene.

07:05 i går Åse Astri Bakka

→ Del

Melding om mopedist som snoket

Klokka 04.20 natt til tirsdag fikk politiet melding om en mopedist som snoket rundt i nabolag på i Nordre Vei på Lista.

En patrulje fra politiet rykket ut og fikk ifølge operasjonsleder Tom Einar Gausdal kontroll på moped og den mannlige føreren.

- Han fremstår som ruset og blir fremstilt for utvidet prøve, opplyser Gausdal.

22:13 02.09.24 NTB

→ Del

KrF-nedtur på meningsmåling etter Bollestads avgang

Olaug Bollestad kunngjorde 22. august 2024 at hun trekker seg som partileder i KrF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

KrF faller på en ny meningsmåling som er tatt opp i kjølvannet av at Olaug Bollestad trakk seg som leder for partiet. Høyre og Rødt går mest fram.

Den ferske septembermålingen for TV 2, utført av Verians, gir Kristelig Folkeparti (KrF) en oppslutning på bare 3,6 prosent, ned 1,1 prosent fra forrige måling.

– Målingene varierer, men dette er så klart ikke en oppslutning vi er fornøyd med, sier fungerende leder Dag Inge Ulstein i KrF i en skriftlig kommentar til kanalen.

Oppslutningen er under sperregrensen på fire prosent, men endringen ligger akkurat innenfor feilmarginen i målingen, som er på 1,1 prosent. Partiet har imidlertid ligget under sperregrensa siden mai på Poll of polls gjennomsnitt over målingene.

– Vi skal gjøre jobben fram til valget for å komme over sperregrensa igjen ved neste valg, sier Ulstein.

Høyre går mest fram på målingen, og befester posisjonen som det største partiet med en oppslutning på 27,6 prosent (+3,2). Rødt går fram 2,2 prosentpoeng til 6 prosent, mens Frp går fram 0,6 prosentpoeng til 16,9 prosent. De er dermed bare 1,7 prosentpoeng bak Ap, som får 18,6 prosent (-2,5).

Verian intervjuet et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer mellom mandag 26. august til fredag 30. august 2024 i forbindelse med målingen.

Dette er oppslutningen for de øvrige partiene: SV 8,6 prosent (-1,8), Sp 6,2 prosent (+0,3), MDG 3,3 prosent (-1,3), Venstre 5,4 prosent (+0,4), INP 2 prosent (+0,3), andre 2,1 prosent (+0,7).

22:05 02.09.24 NTB

→ Del

Hundeeier tiltalt for mishandling – video av hendelsen ble spredt i sosiale medier

En mann i 40-årene må møte i Sør-Rogaland tingrett, tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

En mann i 40-årene må møte i Sør-Rogaland tingrett for grov vold mot hund. En video som gikk viralt i sosiale medier blir et sentralt bevis i saken.

I mars måtte politiet rykke ut til tiltaltes bolig på Jæren, der mannen mente det var folk på utsiden av huset som oppførte seg truende mot ham.

Årsaken skal ha vært en viral video som viser at mannen mishandler en hund, ifølge Stavanger Aftenblad.

Nå er 40-åringen tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven.

– Videoen er selvfølgelig et sentralt bevis i saken, sier politiadvokat Tove Marie Haver til avisen.

Dagen etter var politiet på tilsyn sammen med Mattilsynet for å se om mannen var skikket til hundehold. Tilsynet endte med at politiet opprettet straffesak og totalt 15 hunder og valper ble hentet og beslaglagt.

Mannens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, opplyser overfor Stavanger Aftenblad at han ikke har fått snakket med klienten om tiltalen, og at han foreløpig ikke kan uttale seg om saken.

Tiltalte har selv anmeldt trusler han skal ha blitt utsatt for den aktuelle natta. Saken er nå henlagt, opplyser politiet til avisen.

Mannen må møte i Sør-Rogaland tingrett 2. oktober.

20:37 02.09.24 NTB

→ Del

Akademikerne etter yrkesskade-dom: Sikkerhetsnettet kan ikke forsvinne på hjemmekontor

Arbeidstakere er ikke yrkesskadedekket i pauser på hjemmekontor, fastslår en ny dom fra Høyesterett. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Arbeidstakere er ikke yrkesskadedekket i pauser på hjemmekontor, fastslo Høyesterett mandag. Leder for Akademikerne ber arbeidsministeren rydde opp.

Mandag ble det klart at en lege som skadet seg under en matpause da hun hadde hjemmekontor i 2018, ikke har krav på yrkesskadeerstatning. Kvinnen var ikke «i arbeid» da skaden inntraff, heter det avgjørelsen fra Høyesterett.

Retten fastslår at yrkesskadedekningen kun gjelder når arbeid faktisk utføres, selv om praksisen på ordinære arbeidsplasser gir beskyttelse også under pauser.

– Denne dommen viser hvor viktig det er å endre dagens utdaterte regelverk. Over én million arbeidstakere har innslag av hjemmekontor i sin arbeidshverdag, og regelverket må ta høyde for dette, sier Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg til NTB.

Hun understreker at sikkerhetsnettet ikke kan forsvinne dersom man jobber hjemmefra.

– Arbeidstakere har lovfestet rett til lunsjpauser i arbeidet. Da må staten også kunne dekke skader som oppstår under lunsjpausen hjemmefra – og ikke bare på kontoret, sier Randeberg.

Hun mener arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har et ansvar for å rydde opp og tette hullet i sikkerhetsnettet.

Høyesterettsdommen avklarer at arbeidstakere ikke er yrkesskadedekket når de tar pauser i hjemmet fra arbeidet.

To av Høyesteretts dommere var imidlertid uenige i avgjørelsen. De mente at det fulgte av langvarig lovforståelse at matpauser var omfattet av yrkesskadedekningen, også i matpauser på hjemmekontor.

20:36 02.09.24 NTB

→ Del

Foodora om mulig forbud av tobakkssalg på nett: – Bommer grovt

Regjeringen har foreslått å forby salg av tobakk på nett. Foodora Market mener dette kan bety kroken på døra for dem.

Dersom forbudet blir realitet, kan 20 prosent av omsetningen til dagligvareutfordreren forsvinne, skriver E24.

Hensikten med forbudet er å hindre at ulovlige produkter kommer inn til Norge, samt gi barn og unge mindre tilgang til tobakksprodukter.

– Vi mener at forslaget bommer grovt, skriver Foodora i sitt høringssvar.

– Dette er et omsetningstap som en liten dagligvareaktør som Foodora Market ikke vil være i stand til å bære, og vil sannsynligvis føre til nedleggelse av Foodora Market, skriver selskapet videre.

Tobakkssalg fra flere nettbaserte dagligvareaktører vil bli berørt dersom forbudet blir en realitet, blant annet Oda, Foodora Market og Wolt Market.

– Vi kjenner oss ikke igjen i at det er lettere å kjøpe røyk for mindreårige på Oda enn på Kiwi. I Oda møter vi kunden fysisk når vi leverer ut øl og tobakk, og vi sjekker legitimasjon dersom vi er i tvil om kunden er under 25 år, sier kommersiell direktør Anders Hansen i Oda til E24.

16:40 02.09.24 NTB

→ Del

Politiet offentliggjør navn på tenåringene som døde i vannscooterulykken i Hidlefjorden

Det var Gabriel Johan Misiewicz-Myhre (15) og Noah Østerhus Ask (16) som ble funnet døde etter vannscooterulykken i Hidlefjorden i går.

Begge guttene var bosatt i Stavanger, skriver politiet i en pressemelding.

De legger til at de etterforsker hva som har skjedd i forbindelse med dødsfallene.

Maren Eide er bistandsadvokat. Navnene og bildene frigis i samråd med de pårørende.

16:39 02.09.24 NTB

→ Del

Volkswagen vurderer å stenge fabrikker i Tyskland

Volkswagen vurderer å si opp ansatte og stenge fabrikker i Tyskland. Foto: AP / NTB

Bilgiganten Volkswagen vurderer å stenge fabrikker i Tyskland og si opp ansatte for å spare penger.

Ledelsen i VW varslet mandag at de vil si opp en avtale inngått med fagforeningene i 1994. Den slår fast at ansatte tidligst kan sies opp i 2030.

VW-ledelsen mener nå at tilbud om sluttpakker og gunstig pensjon ved frivillig avgang ikke alene vil være tilstrekkelig for å oppfylle sparemålene.

– Dersom det ikke settes inn raske mottiltak kan det ikke utelukkes at fabrikker som produserer biler og deler må stenges, heter det i en kunngjøring fra bilprodusenten.

Fagorganisasjonene varsler kamp.

– Et angrep mot arbeiderne, arbeidsplassene våre og kollektive avtaler, sier Daniela Cavalla som leder en sammenslutning av fagorganiserte VW-ansatte.

14:22 02.09.24 NTB

→ Del

Thor Heyerdahl jr. er død: – Veldig stolt av tilknytningen til sin far

Thor Heyerdahl jr. døde fredag. Han ble 85 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB

Thor Heyerdahls sønn, Thor Heyerdahl junior, er død, 85 år gammel. Han sovnet fredelig inn med sine nærmeste rundt seg fredag 30. august.

Heyerdahl var sønn av oppdageren Thor Heyerdahl og etterlater seg kona Grethe, barna Liv (55), Thor (50) og Olav (47), svigerbarn og åtte barnebarn.

– Pappa var veldig lojal overfor det å formidle hele bestefars liv og hans verdier, ikke bare faktiske hendelser, sier Thor Heyerdahl juniors datter, Liv Heyerdahl (55), direktør ved Kon-Tiki-museet, til avisen Gudbrandsdølen Dagningen.

Heyerdahl jr. har også tidligere vært direktør ved Kon Tiki-museet i Oslo. Han var bosatt på Lillehammer.

– Utfordrende å være så lik

Datteren forteller til avisa at det var lett for folk å forbinde faren med hans berømte far på grunn av at de lignet utseendemessig og hadde samme navn.

– Han var først og fremst veldig stolt av tilknytningen til sin far, men det var utfordrende å være så lik i navn og utsende når man skal bygge sin egen karriere.

Thor Heyerdahl jr. var utdannet havforsker og marinbiolog. Han begynte som lektor ved Lillehammer Gymnas i 1978, hvor han underviste i naturfag som fysikk, kjemi, geografi og biokjemi.

– Han hadde en stor formidlingsglede og en utrolig evne til å forenkle ting så man skjønte de store linjene før man gikk inn i detaljene, det kan jeg og mine søsken skrive under på. Han hadde den store fordelen at han hadde levd et spennende liv før han gikk inn i skolen. Den kunnskapen og de historiene han delte, var ofte selvopplevde, og røverhistoriene mange, fortsetter datteren.

Faren Thor Heyerdahl døde i 2002, 87 år gammel. Han brukte sitt liv på forskning, arkeologiske utgravinger og ekspedisjoner. På den mest kjente, Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947, seilte Heyerdahl og hans kompanjonger 8000 kilometer over Stillehavet i en balsaflåte. Dokumentarfilmen om reisen høstet inn en Oscar-statuett i 1950.

I 2012 ble ferden til spillefilmen «Kon-Tiki». Filmen ble stort sett godt mottatt av norske filmkritikere og ble en av de best besøkte norske filmene gjennom tidene. Den ble også nominert til Oscar, men vant ikke.

I 2011 ble Heyerdahls arkiv oppført på Unescos register over verdensminner. Samlingen omfatter blant annet fotografier, dagbøker, private brev og ekspedisjonsplaner.

Thor Heyerdahl jr. avbildet i 2019 med en hodeskalle fra Påskeøya som hans berømte far tok med seg i 1956. I mars samme år reiste han til Chile for å signere en avtale om å levere tilbake skjellet, hodeskaller og gjenstander til chilenske myndigheter og museet på Påskeøya. Foto: Heiko Junge / NTB

Read Entire Article