Vil at etterlatte skal slippe papirmølle: – Man blir satt ut

1 week ago 17



Finansminister Trygve Slagsvold Vedum i samtale med bransjeleder Åse Skrøvset (i midten) og digitaliseringsminister Karianne Tung. Foto: Preben Sørensen Olsen / VG

Da bransjelederen for Virke gravferd mistet ektemannen i fjor, opplevde hun selv den enorme papirmøllen som kreves av mennesker i dyp sorg.

  • Bilde av Preben Sørensen Olsen
mandag 6. mai kl. 05:09

Kortversjonen

  • Flere etterlatte opplever papirarbeidet som kreves etter dødsfall som belastende.
  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) presenterer en digital løsning kalt "digitalt dødsbo", som skal lette byrden og spare tid.
  • 5,5 millioner kroner er satt av i revidert nasjonalbudsjett til prosjektet.
  • Den nye løsningen vil omfatte informasjon fra flere statlige etater og vil spare 600 millioner kroner i løpet av fem år.

– Systemene og instansene snakker tilsynelatende ikke sammen i det hele tatt. Du føler at du må legge inn de samme opplysningene gang på gang.

Det forteller leder Åse Skrøvset i Virke gravferd.

Det var i februar i fjor at hun brått mistet kjæresten gjennom 30 år.

Omkom på ferie

Dag Amundsen (59) fikk hjertesvikt da han var på skiferie i Østerrike.

– Det dukker opp den ene tingen etter den andre. Man blir satt ut.

– Jeg syntes først jeg begynte å få hodet over vannet når sommeren nærmet seg. Men så er det et etterslep – skattemeldingen kommer for eksempel – du blir ikke helt ferdig med det praktiske før ett år etterpå, forteller hun.

VG møter trekløveret på Hovedorganisasjonen Virkes kontor på Solli plass i Oslo. Foto: Preben Sørensen Olsen / VG

Eiendommer, kjøretøy, forsikringer, kreditorer, kontoer, abonnementer – hvem har vi egentlig strømavtale med?

For Skrøvset ble løsningen for å få oversikt å regelmessig sette av tid i kalenderen der hun jobbet med saken.

Virke gravferd er bransjeorganisasjonen for gravferdsbyråene i Norge. De er ofte de første som bli kontaktet når noen dør. De rapporterer ifølge Skrøvseth at mange av de etterlatte blir overveldet over alle de praktiske gjøremålene

Lover å lette byrden

Målet er at dette allerede fra høsten skal bli mye enklere for alle som mister sine nærmeste.

Det forteller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap).

VG møter dem sammen med Skrøvset på Hovedorganisasjonen Virkes kontor på Solli plass i Oslo.

«Nei, er det deg?» Vedum blir gjenkjent på tur utendørs med VG for å ta bilder. Foto: Preben Sørensen Olsen / VG

– Vi skal etablere en digital løsning der all informasjon om kjøretøyer, eiendommer, gjeld og kontoer blir samlet. Det har vi ikke nå. Det blir en digital løsning på Altinn, som man har et forhold til og kjenner godt i dag, forteller Tung.

Det vil også å være mulig finne en ektepakt, testament eller andre ting som er tinglyst.

Et «digitalt dødsbo» kaller de det for. Forskriften som legger det juridiske grunnlaget blir sendt ut på høring mandag denne uken.

– Man skal slippe i en ekstremt krevende situasjon å håndtere masse ekstra arbeid i tillegg. Det gjør at man sparer tid, energi, frustrasjon og helse hos menneskene som blir berørte av dette, sier hun.

Åse Skrøvset (til høyre) har selv opplevd hvor mye papirarbeid det er å miste en av sine nærmeste. Hun fortalte om opplevelsen til finansministeren og digitaliseringsministeren. Foto: Preben Sørensen Olsen / VG

– Det er satt av 5,5 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til prosjektet, forteller finansministeren.

Det å få på plass en slik løsning har vært krevende – man må både ivareta avdødes rett til privatliv – samtidig som man sikrer de pårørendes behov for å ha oversikt.

– Du skal få gjøre ting i ditt liv som ikke etterkommerne dine skal kunne se, sier Vedum.

Men understreker:

– Det er noen faser i livet der man er ekstra sårbare. Om du mister noen brått, så er det veldig dramatisk. Du føler deg veldig hjelpeløs, forteller Trygve Slagsvold Vedum.

– Da er jo håper at dette skal gjøre at det blir mer oversiktlig og trygt, sier han.

Sparer 600 millioner

De sammenligner den nye løsningen med en digital skattemelding.

– Før fylte man ut og måtte hente inn ulike årsoppgaver og alt mulig. Nå er alt automatisert i skattemeldingen og det dukker opp av seg selv. Det samme vil skje i digitalt dødsbo, sier Tung.

Den nye løsningen omfatter blant annet informasjon fra Digitaliseringsdirektoratetet, Brannøysundregisteret, domstolene, finansnæringen, skatteetaten, Statens kartverk, Statens vegvesen og Landbruksdirektoratet.

– Det er digitalisering på sitt beste når du klarer å få så mange statlige etater til å gå sammen med å finne mulig løsninger, sier Aps ferske digitaliseringsminister.

Regjeringen regner med at den nye løsningen, som gjør det enklere for folk, vil spare inn 600 millioner kroner i løpet av fem år.

Read Entire Article