Viggo Kristiansens psykolog endrer forklaring

1 week ago 15



SANDNES (TV 2): Atle Austad, Viggo Kristiansens psykolog, vitnet i retten før helgen. Tirsdag var han tilbake for å endre på det han allerede har sagt.

 Frank Melhus / Frode Sunde / TV 2
BEHANDLER: Atle Austad har i mange år vært psykologen til Viggo Kristiansen. Foto: Frank Melhus / Frode Sunde / TV 2

Publisert 07.05.2024 09:31 Sist oppdatert 19 minutter siden

Saken oppsummert

  • Atle Austad, psykologen til Viggo Kristiansen, sier han husket feil angående Kristiansens erkjennelse av overgrep mot en gutt.
  • Austad ble kontaktet av Kristiansens kjæreste etter vitnemålet, noe som førte til at han sjekket sine notater og oppdaget feilen.
  • I Baneheia-saken ble Kristiansen anklaget for overgrep mot en gutt og en jente, men han nektet for overgrep mot gutten og ble frikjent for dette.
  • Under rettssaken hevdet Austad at hans tidligere utsagn om Kristiansens erkjennelse var basert på falske minner og ikke faktiske hendelser.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Da jeg var ferdig med å vitne, ble jeg kontaktet av kjæresten til Viggo Kristiansen som sa at Viggo Kristiansen aldri har erkjent overgrep mot den gutten, sier Atle Austad i Sør-Rogaland tingrett tirsdag morgen. 

Psykologen, som i lang tid har behandlet Kristiansen mens han satt i fengsel, prøvde etter vitnemålet å kontakte pasienten sin, men fikk ikke tak i ham. 

– Lørdag dro jeg på kontoret og sjekket notatene mine. Det viser seg at Viggo aldri har erkjent noe som helst om den gutten. Dette skyldes rett og slett at jeg husket feil, sier Austad. 

Temaet er være sentralt i Baneheia-saken. En av årsakene til at Viggo Kristiansen havnet i politiets søkelys høsten 2000 var at han ble anklaget for å forgrepet seg på en gutt og en jente i nabolaget sitt. 

Disse overgrepene var en del av tiltalen i Baneheia-saken. 

– Det er feil 

Kristiansen erkjente overgrep mot en mindreårig jente, men nektet for å ha forgrepet seg på gutten. Han ble frikjent for dette, men ble dømt til å betale erstatning. 

Da Austad vitnet før helgen skapte han et inntrykk av at Kristiansen hadde erkjent overgrepet som han nektet for å ha begått. 

 Kristian Myhre / TV 2
– SA FEIL: Atle Austad, her fra da han vitnet i retten fredag i forrige uke. I vitneboksen sa han ting som ikke stemte, sier han. Foto: Kristian Myhre / TV 2

– Det er altså feil. Jeg har skrevet en redegjørelse om hvordan det kunne skje. Den tar fem minutter å lese opp, sier psykologen i retten. 

Dommeren vil imidlertid ikke la han lese denne, men Austad skyter inn og sier: 

– Jeg har rett og slett husket detaljene feil. 

Jan Helge Andersens forsvarer, Svein Holden, stiller Austad flere spørsmål om dette. 

– Fri fantasi 

Psykologen gjentar flere ganger at «dette er tanker som har blitt falske minner». 

 Kristian Myhre / TV 2
FORSVARER: Advokat Svein holden representerer drapstiltalte Jan Helge Andersen. Foto: Kristian Myhre / TV 2

– Dette var fri fantasi? spør Holden. 

– Det var tanker jeg trodde på. Jeg vet ikke engang hva som har skjedd. 

– Jeg har rett og slett laget bilder av hva som kan ha skjedd der. 

Atle Austad trodde, da han begynte behandlingen av Kristiansen som trengte hjelp med sin egen seksualitet, at pasienten skulle erkjenne alt, også drapene i Baneheia. 

Etter hvert som samtalene skred frem, ble psykologen overbevist om Kristiansens uskyld. Han var sentral i å skaffe ham advokathjelp for å komme i gang med en begjæring om gjenåpning. 

Det ga ham flere problemer. 

Read Entire Article