Den tidligere Dagbladet-journalisten krever 4,43 av de 55 millionene staten har tilkjent Baneheia-frikjente Viggo Kristiansen (45) for justismordet han ble utsatt for.
Bakgrunnen for søksmålet er at Eivind Pedersen mener det forelå en avtale mellom ham og Viggo Kristiansen, der han skulle få betalt dersom 45-åringen ble frikjent for drapene og voldtektene han i sin tid ble domfelt for.
Pedersen mener han har jobbet 3647 timer med gjenopptakelsen av Baneheia-saken.
I en kronikk i Medier24 skrev Pedersen nylig at han jobbet for Kristiansens daværende forsvarer Sigurd Klomsæt i en periode mens han var ansatt i Dagbladet, uten å fortelle det til Dagbladet-ledelsen.
Advokat Patrick Lundevall-Unger, som representerer Pedersen, har bedt om at Arvid Sjødin føres som vitne når søksmålet skal opp for retten.
Sjødin var Kristiansens advokat fra 2010 til 2023.
Kaller Kristiansen patetisk
Kristiansen og hans advokat, Carl Aasland Jerstad, har motsatt seg dette. De mener Sjødin ikke kan vitne mot sin tidligere klient, fordi han har en taushetsplikt som Kristiansen ikke har ønsket å oppheve.
Utgangspunktet i norsk lov er at retten ikke kan ta imot forklaringer fra en advokat som omfattes av taushetsplikten.
Nå har Agder tingrett likevel kommet til at Sjødin kan føres for retten. Han kan bare forklare seg om omstendigheter knyttet til det avtalerettslige.
«Kjennelsen er grundig og som forventet. Etter cirka et halvt års kamp får vi lov til å legge sannheten på bordet. Og den som står nærmest å fortelle sannheten her i saken, er advokat Arvid Sjødin», skriver Pedersens advokat til TV 2.
«Det er patetisk at Viggo Kristiansen prøver å styre hvem som skal forklare seg i retten og hvem ikke. Hva er det Viggo Kristiansen egentlig er så redd for? Hva er det han ikke ønsker skal komme frem?» skriver han videre.
To personer fikk ingenting
I slutten av januar mottok Borgarting lagmannsrett åtte krav fra personer som har jobbet for at Viggo Kristiansen skulle få saken sin gjenåpnet.
Eivind Pedersen og Mikkel Tronsrud var de to eneste fra Kristiansens støttegruppe som ikke ble tilkjent en eneste krone for sitt arbeid med saken.
Samtidig ble Arvid Sjødins medhjelper Terje Helland tilkjent 250.000 kroner, til tross for at han leverte et krav på 4.341.195 kroner for tapt arbeidsfortjeneste.
Slik konkluderte lagmannsretten:
Mikkel Tronsrud, med i støttegruppa: 3600 timer.
Hans krav om penger ble ikke tatt til følge.
Halvard Sivertsen, med i støttegruppa: 3600 timer.
Fikk 1.569.400 kroner.
Terje Helland, med i støttegruppa: 3573 timer.
Fikk 250.000 kroner.
Eivind Pedersen, medhjelper i saken fra 2008: 3647 timer.
Hans krav om penger ble ikke tatt til følge.
Arvid Sjødin, tidligere forsvarer, krever 1.858.453 kroner for jobb i årene 2010-2015. Fikk 1.621.294 kroner.
Sigurd Klomsæt, tidligere forsvarer fra 2008 til 2012: 5500 timer.
Fikk 2.487.500 kroner.
Ragne Farmen, DNA-ekspert: 300 timer. Kravet er fremmet av advokat Klomsæt.
Fikk 336.300 kroner.
Svein Kristiansen, Viggo Kristiansens far, Ba om 1.144.432 i refusjon. Fikk 1.144.432 kroner i refusjon.
Helland har i likhet med Pedersen saksøkt Viggo Kristiansen personlig. Kravet fra Helland er basert på at han har arbeidet 3573 timer i forbindelse med Kristiansens gjenopptakelse av Baneheia-saken.
Foreløpig er det kun tvisten mellom Pedersen og Kristiansen som er berammet i retten. Retten har bestemt at Helland kan forklare seg som vitne i denne saken.
Helland ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2, utover at han ser frem til å forklare seg i retten.
Kristiansen har gjennom sin advokat kategorisk avvist kravet.
– Essensen er at vi ikke kan se at det er fremlagt, eller på noe vis gjort rede for, en avtale som skulle berettige Pedersen det beløpet han har krevd, sa advokat Carl Aasland Jerstad til TV 2 i mai.
Onsdag formiddag reagerer Jerstad på Lundevall-Ungers beskrivelse av Kristiansen som patetisk.
– Den vurderingen får han stå for selv. Vi er opptatt av at det gjelder et bevisforbud etter tvistelovens § 22–5. Vi synes retten i dette tilfellet har snudd regelen på hodet. Det er et bevisforbud, og det skal være gode grunner for å lette på det. Det synes ikke vi det er i dette tilfellet, sier Kristiansens advokat.
– Det er vår oppfatning at retten har oversett noen vesentlige forhold i drøftelsen, og at kjennelsen derfor bør påankes, sier han.
Kristiansen har én uke på å bestemme seg for om han vil anke spørsmålet til lagmannsretten.
Sjødin er klar
Advokat Arvid Sjødin ønsker ikke å kommentere denne saken. Han har tidligere sagt at han er klar for å vitne mot Kristiansen.
– Jeg har sett begjæringer fra Viggo Kristiansen som ber om hjelp fra Eivind, og jeg har sett at Eivind har akseptert disse begjæringene. Jeg er kjent med avtaler fra 2011, og før dette også, sa Sjødin i mai.
Selv om tingretten mener Sjødin kan forklare seg, slår dommeren fast at han ikke kan uttale seg om hva som helst.
Før Agder tingrett tok stilling til spørsmålet, hadde Pedersens advokat skriftlig sendt inn hvert eneste spørsmål de ønsker å stille Sjødin.
I kjennelsen heter det:
«Svar på enkelte av spørsmålene vil likevel etter rettens syn kunne rammes av bevisforbudet, eksempelvis: «Var det noen uenighet om hvor viktig hans innsats hadde vært? Ble disse synspunktene brakt videre til Kristiansens?» og «Før du ble med i teamet, var økonomisk oppgjør noensinne et tema?»