Vi vil løfte fram de som ikke lever i en kjønnslig dikotomi

1 day ago 4



Vi støtter en helhetlig tilnærming til seksuell helse som inkluderer kjønnsidentitet som en sentral del av menneskets psykiske og fysiske velvære. Foto: Shutterstock
  • Petter Winther-Brose

    Styreleder, Norsk forening for klinisk sexologi

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

DEBATT: Norsk Forening for Klinisk Sexologi (NFKS) merker seg den siste tidens debatt i Aftenbladet omkring kjønnsidentitet. Til felles med både Stangeland og Kalvig, ønsker vi å understreke viktigheten av en kunnskapsbasert tilnærming til kjønnsbekreftende behandling.

Vi anerkjenner at sexologi er et fagområde som omfatter et bredt spekter av temaer knyttet til seksualitet, kjønnsidentitet og relasjoner, og at vårt ansvar som fagpersoner er å tilby evidensbasert og individualisert behandling.

Når det gjelder kjønnsbekreftende behandling, handler ikke dette bare om «Inngrep på friske kropper», slik Kalvig skriver. Personer med kjønnsdysfori skal møtes med behandling som kan inkludere både psykologisk støtte, hormonbehandling og for noen også kirurgiske inngrep. Et slikt faglig forankret tilbud skal være tilgjengelig for de som har behov for det, og behandlingen skal tilpasses individuelt, med hensyn til klientens ønsker og behov.

Vi understreker at det er avgjørende at behandlingstilnærminger er basert på grundig kunnskap, etikk og respekt for individets rett til å bestemme over egen kropp og identitet. Behandling bør alltid skje i samråd med kvalifisert helsepersonell og være i tråd med gjeldende nasjonale og internasjonale retningslinjer. NFKS opplever WPATHs Standards of care som en god, faglig retningslinje. Den er utarbeidet av mange fagfolk og er basert på forskning.

NFKS støtter en helhetlig tilnærming til seksuell helse som inkluderer kjønnsidentitet som en sentral del av menneskets psykiske og fysiske velvære. Ifølge den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) er kjønnsidentitet helt i kjernen av retten til selvbestemmelse jf. Kapittel 8.

Vår forening jobber kontinuerlig med å fremme faglig utvikling og oppdatering innen sexologi. Vi ser på det som en sentral del av vårt ansvar å bidra til at sexologifeltet forblir et fag som er støttet av vitenskapelig forskning, etiske retningslinjer og respekt for individets rettigheter og behov. Grunnen til dette? Vi ønsker å løfte fram og heie på det mangfoldet blant oss som ikke lever i en kjønnslig dikotomi. De finnes, og verken kan eller vil harseleres bort i form av leserinnlegg og politiske strømninger.

Publisert:

Publisert: 14. april 2025 14:57

Read Entire Article