– Vi skal bekjempe gjengene.

1 month ago 24



Kortversjonen

  • Statsminister Jonas Gahr Støre kaller økningen i ungdoms- og gjengkriminalitet i Norge «uakseptabel».
  • Flere voldshendelser, inkludert knivangrep, har rystet landet nylig.
  • Hatkriminalitet har økt med 18 prosent i 2023.

Den siste tiden har vi sett en bekymringsverdig økning både gjengkriminalitet, ungdomskriminalitet og hatkriminalitet, i store deler av Europa. Også her hjemme.

– Dette er helt uakseptabelt. Slik skal vi ikke ha det her til lands. Folk skal være trygge i Norge, sier Støre til VG.

Uttalelsen kommer i etterkant av flere alvorlige kriminelle handlinger, deriblant to voldshendelser på under én uke, hvor de samme 17-åringene er siktet i begge sakene.

Antall politianmeldelser mot barn og unge i alderen 10–17 år økte med 56 prosent fra 2022 til 2023.

Blodrester på bakken etter at to menn ble utsatt for det politiet mistenker er hatkriminalitet. Foto: Fredrik Solstad / VG

– Jeg vil være krystallklar: Vi skal være tøffe mot kriminaliteten, og vi skal være tøffe mot årsakene til kriminaliteten, fortsetter statsministeren.

Støre tydeliggjør at han som statsminister må være forsiktig med å gå inn på detaljer i pågående politisaker.

Han understreker likevel at mindreårige som begår lovbrudd, skal bli møtt med konsekvenser og umiddelbare tiltak, slik at de kommer ut av en negativ utvikling som ødelegger for både dem selv og andre.

– Uakseptabelt og opprørende

Natt til lørdag ble to menn utsatt for grov vold og knivangrep på Tjuvholmen. Dette etterforskes som hatkriminalitet, hvor motivet var fornærmedes seksuelle legning.

De to 17-åringene som er siktet for angrepet hadde oppholdsforbud i Oslo – de er nemlig også siktet for ranet av en 15 år gammel gutt utenfor Paléet på Karl Johan.

Knivstikkingshendelsen skjedde bare timer etter at en av 17-åringene mottok et forelegg for brudd på oppholdsforbudet. Ytterligere to gutter ble pågrepet og siktet lørdag. Disse er under kriminell lavalder og blir ivaretatt av barnevernet.

– Sylvi Listhaug kaller helgens voldshendelse en «varslet katastrofe» og mener at forbudet i praksis ikke betyr noe. Hvordan stiller du deg til det?

– Jeg forstår at folk reagerer, svarer Støre.

– Det er uakseptabelt og opprørende at noen blir angrepet for å være skeive i Norge. Slik jeg forstår det, etterforsker politiet denne hendelsen som hatkriminalitet. Det er nok en påminnelse om hvor viktig det er å fortsette kampen for toleranse og mot hatvold, fortsetter han.

Statsministeren er klar i talen når han snakker om å bekjempe bølgen av kriminalitet vi har sett her hjemme. Foto: Thomas Nilsson / VG

Særlig alvorlig kriminalitet

Anmeldt hatkriminalitet økte med 18 prosent i 2023.

Ifølge Støre er politiets innsats mot hatkriminalitet styrket.

– Regjeringen følger også opp handlingsplanen for kjønns- og seksualitetsmangfold som vi la frem i fjor, der vi styrker innsatsen for skeive.

Høyre og Frp kaller for flere politifolk i gatene. Foto: Adnan Ayanle / PSP

– Denne formen for kriminalitet er særlig alvorlig, også fordi den rammer barn og ungdom som får sine oppvekstmiljøer ødelagt av daglig frykt. Det handler om politi som kan gripe inn, og ikke minst om forebyggende innsats.

I forbindelse med ungdomskriminaliteten den siste uken, har både Erna Solberg og Sylvi Listhaug tatt til orde for mer politi i gatene.

– Vi skal både være tøffe mot kriminaliteten, og tøffe mot årsakene til kriminaliteten. Derfor har regjeringen økt bevilgningene til politiet senest med 1,6 milliarder kroner i årets reviderte budsjett. Det vil gi flere politifolk på jobb, sier Støre.

– Vi må bremse og stoppe rekrutteringen

I flere europeiske land, som Sverige, England og Frankrike, har vi den siste tiden sett en stor økning i voldelige opptøyer og kriminelle handlinger.

Etter barnedrapene i Southport oppfordret engelske høyreradikale miljøer til massive opptøyer i byen, og det har vært voldelige opptøyer i en rekke engelske byer.

Voldsomme opptøyer ved en moské i Southport i England tirsdag 31. juli. Foto: Fredrik Solstad / VG

Antall saker om vold og mishandling begått av barn mellom 5–14 år har økt med 200 prosent siden 2015.

– Også her til lands har vi sett en kraftig økning i ungdoms- og gjengkriminaliteten. Hvor bekymret er du for utviklingen?

– Utviklingen har gått enda lenger i feil retning i landene du nevner. Derfor er det vår jobb å stoppe utviklingen i Norge nå. Norge har mindre kriminalitet enn andre land, men vi må ta kraftfulle grep for å stoppe en urovekkende utvikling.

Det vil bli fattet særlige tiltak rettet mot barn og unge, samt lokal forebygging i utsatte områder.

Forebyggende arbeid er også en sterk prioritering, ifølge statsministeren.

– Vi må bremse og stoppe rekrutteringen. Det handler for eksempel om at vi bygger en skole der alle elever kan lykkes, at vi sørger for at flere unge kommer inn i arbeid, i stedet for å bli rekruttert til kriminelle gjenger.

– Hvor du tjener dine første kroner, på jobb eller på narkotikasalg, har noe å si. Kampen mot sosiale forskjeller i samfunnet, er det samme som kampen mot kriminalitet og voldsbruk.

Read Entire Article