Vi må ta grep mot unnasluntring, latskap og sløvhet

2 weeks ago 10



Det er naivt å tro at dagens ordning ikke utnyttes til noe annet enn sitt formål, skriver Petter Hov Jacobsen. Foto: Høyres studenter

Vi må ta grep mot unnasluntring, latskap og sløvhet.

Publisert: 20.01.2025 07:00

I dag kan ansatte ta ut tre egenmeldingsdager fire ganger i løpet av ett år. Egenmelding er så enkelt som at du bare kontakter din nærmeste leder og sier at i dag er du syk. Det er naivt å tro at denne ordningen ikke utnyttes til noe annet enn sitt formål.

Ingen vet hvor grensen for nok sykdom til å kvalifisere for egenmelding går. Egenmeldinger er derfor bygget på en stor tillit mellom arbeidstager og arbeidsgiver. I tillegg er det ingen faste krav for hvordan man skal rapportere inn egenmeldinger til arbeidsgiveren sin.

Kan vi stole på at denne tilliten ikke brytes? Jeg mener svaret åpenbart er nei.

Hvis man velger å gå bort fra dagens egenmeldingsordning til bare fire separate egenmeldingsdager, skaper man både en nødvendig terskel for å gå til legen og et krav for at arbeidsgiver i større grad følger opp den enkelte arbeidstager etter én dags sykdom.

Jeg mener, i likhet med Virke, at å følge opp den enkelte arbeidstager er avgjørende for å redusere sykefraværet.

I slutten av 2024 var sykefraværet på 7,19 prosent. Egenmeldinger utgjorde 1,16 prosent av det totale fraværet. Andelen er åpenbart betydelig. Egenmeldinger koster bedriften dyrt, men også deg selv som ansatt.

Statens arbeidsmiljøinstitutt peker på at et godt arbeidsmiljø er positivt for den enkeltes helse, motivasjon, resultater og sykefravær. Da må man starte med å dra på jobb – altså fysisk på arbeidsplassen.

Vi beveger oss inn i en ny generasjon med arbeidstagere. Samtidig må vi begrense statens utgifter betydelig fremover og få flere i jobb.

Vi må ta grep mot unnasluntring, latskap og sløvhet. Det starter med at vi skjerper inn den offentlige dugnadsånden og stiller strengere krav til fremtidig arbeidskraft.

Read Entire Article