Marinen meldte aldri fra om «Cheerios-gate»: – Det burde vi gjort. Det ser ikke bra ut for oss.

3 hours ago 3



Hangarskipet Harry S. Truman informerte ingen da de mistet last på Norgesbesøk. De har heller ikke fått noen henvendelser fra Norge.

 Alle bildene i saken er hentet fra Facebook-gruppen «2-minutters strandrydding. Se hva jeg fant!» og er tatt av H. Skiffard, A. Grønsund, E. Torvanger og Plastfritt Hav. Foto: Privat
  • Stine Barstad

Publisert: 05.02.2025 17:48

Kortversjonen

Den amerikanske marinen innrømmet tidligere i januar at det var deres begre med frokostblanding som er blitt skyllet opp på strendene langs hele Norskekysten.

Forklaringen på Cheerios-mysteriet var at de mistet flere paller med forsyninger under en omlasting i Nordsjøen i november.

Marinen har beklaget, og sier de holder høye miljøstandarder.

Men de varslet aldri norske myndigheter om uhellet, slik sivile fartøy plikter å gjøre.

Det bekrefter talsmann Timothy Gorman for den 6. flåten i et intervju med Aftenposten.

– Det ble ikke rapportert, og det er vi lei oss for. Det var definitivt en glipp, og flaut fra vår side, sier han.

Hangarskipet Harry S. Truman mistet to paller med forsyninger på Nordsjøen før det kom på Oslo-besøk i desember. Foto: Olav Olsen

Forsøplingen, som skjedde da det atomdrevne skipet var på treningstokt i Norge før jul, har vakt stor oppsikt.

Naturvernforbundet mener skipet brøt internasjonale sjøfartsregler. SV mener skipet må betale for opprydding.

Men ifølge kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet gjorde mannskapet rent juridisk ikke noe galt da de unnlot å varsle.

Mistet to paller mat

Militære fartøy er nemlig unntatt fra det internasjonale regelverket Marpol. Dette gir fartøy plikt til å melde fra om uhell, oppgi hva som eventuelt har havnet på sjøen, og gjøre det de kan for å rydde opp.

Dermed vet norske myndigheter heller ikke hva og hvor mye som havnet på sjøen, ut over frokostbegrene strandrydderne har funnet.

Marinen har tidligere sagt det dreier seg om «flere paller». Aftenposten har spurt hvor mye det er snakk om, og hva pallene inneholdt. Marinen svarer at de mistet to paller på sjøen, og at disse inneholdt mat.

Hadde Harry S. Truman vært et sivilt skip, måtte de meldt fra om uhellet til Sjøfartdirektoratet. De måtte rapportert hva de mistet, og hvor de mistet det.

Norge har også egne bestemmelser for norske militærfartøy. Men utenlandske militærfartøy har ingen rapporteringsplikt.

Derfor har direktoratet ikke kontaktet skipet etter hendelsen.

– Hvis vi som havnestat skal ta kontakt med andre lands fartøy, må vi ha hjemmel. Vi kan ikke bare ringe og spørre hva de holder på med, sier Aarhus.

– Men her har jo marinen innrømmet forholdet. Hadde det da ikke vært naturlig å ta kontakt for å høre hva de gjør for å rydde opp?

– Det internasjonale regelverket er veldig tydelig, og vi har mye vi bruker ressurser på, så vi må bruke dem der vi kan gjøre en endring, sier Aarhus.

– Ser dårlig ut for oss

På spørsmål om unntaket for militærskip var årsaken til at mannskapet på Harry S. Truman ikke varslet, svarer Gorman:

– Jeg var ikke på skipet, og for å være ærlig, vet jeg ikke svaret. Men vi burde ha meldt fra. Dette ser dårlig ut for oss, og vi er lei oss for det.

Han sier marinen ikke har vurdert å betale for opprydding, men gjentar at de undersøker muligheter for å være med på strandrydding ved neste Norgesbesøk.

Gorman sier ingen fra norske myndigheter har tatt kontakt med hans avdeling i marinen etter at saken ble kjent, men han utelukker ikke at det kan ha vært kontakt med ambassaden.

Den amerikanske ambassaden i Oslo vil ikke svare på spørsmål, og henviser til Gorman.

1 av 2Foto: Privat

Taust fra norske myndigheter

Forsvaret vil ikke svare på om de har hatt kontakt med marinen eller ambassaden etter frokost-forsøplingen.

I en e-post bekrefter korporal Jonny Karlsen ved Forsvarets operative hovedkvarter at de ikke ble varslet om uhellet.

«Forsvaret er i etterkant blitt kjent med at Harry S. Truman har tatt på seg ansvaret for hendelsen, at de går over sine rutiner og at de samtidig beklager at de ikke klarte å hente opp det de mistet,» skriver han.

Forsvarsdepartementet vil ikke svare på hva de har foretatt seg, men henviser til uttalelsen fra Karlsen.

– Overraskende passivt

Heller ikke miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen ser ut til å ha foretatt seg noe som helst.

spørsmål fra Alfred Bjørlo (V) om han vil «gi beskjed til amerikanske styresmakter om at slik forsøpling ikke må skje igjen», henviser Eriksen til Gormans svar til norsk presse:

«Presseoffiseren har i pressen informert om at det jobbes kontinuerlig med tiltak for å forhindre at slike hendelser skjer i fremtiden,» skriver Eriksen.

– Jeg synes det er en overraskende passiv måte å håndtere en så stor forurensingssak på, sier Bjørlo.

Han sier det virker som norske myndigheter ikke har gjort annet enn å lese nyheter.

– Jeg synes det er veldig rart at ingen er på banen og har direkte dialog med amerikanerne om hvordan man kan få på plass rutiner for at det ikke skjer igjen, sier han.

Read Entire Article