Den skeive bevegelsen blir ikke større av å gjøre deler av den usynlig.
Publisert: 09.07.2025 22:54
Student Aleksander Torsteinbø har aldri helt kjent seg igjen i prideparaden. I et debattinnlegg i Aftenposten skriver han om en opplevelse av at «dei mest eksplisitte og seksualiserte uttrykka får dominere».
Hvilken parade så han på?
Det gikk 100.000 mennesker i årets parade. Av de 159 gruppene som hadde meldt seg på, var de fleste politiske partier, bedrifter, interesseorganisasjoner, kulturaktører og idrettslag.
De færreste danset i lær og glitter, som Torsteinbø påstår. Bortsett fra oss i fetisjklubben Scandinavian Leather Men Oslo (SLM), da.
I SLM Oslo er vi godt kjent med debatten om hva som hører og ikke hører hjemme under pride. Vi får høre det hvert år når vi blir anklaget for å «seksualisere» feiringen.
Det er på sin plass å minne om at forbudet mot og undertrykkelsen av skeiv seksualitet er hele grunnen til at vi har pride. Det var skeiv sex mellom menn som var forbudt, og det var menn som hadde sex med hverandre, som ble arrestert og fengslet.
Vi har også lurt på om vi hører hjemme i paraden. Siden 1991, da homoparaden fikk sin første kink-seksjon, har vi deltatt hvert år. Valget sto mellom å synliggjøre vår del av den skeive bevegelsen eller å stå usynlig på sidelinjen.
I likhet med Torsteinbø ønsker også vi en parade med plass til alle. Her er en oppfordring: Meld deg på til neste år. Det er plass til 100.001.