USA har snakket med Russland for å skape fred i Ukraina. Men er fred mulig når landet de diskuterte fremtiden til var stengt ute fra samtalen?
Tirsdag 18. februar kl. 22:57– Jeg ser ikke det som realistisk, hvis ikke Ukraina er med på det.
Oberstløytnant ved Krigsskolen Palle Ydstebø er klar i talen. Han mener det er lite sannsynlig at samtalene mellom USA og Russland vil føre til fred.
Oberstløytnant ved Krigsskolen
Ydstebø forklarer at både Russland og Ukraina mener seg fortsatt i stand til å slåss, og derfor vil krigen fortsette. Han understreker at landene vil totalt forskjellige ting:
– Ukraina vil frigjøre de okkuperte områdene og selv bestemme hvordan landet skal styres og hvem som skal styre det. Mens Russland vil dominere Ukraina politisk på lengre sikt. Det kan ikke fikses med forhandlinger.
Det mye omtalte møtet mellom USA og Russland fant sted i et palass i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.
Samtalene skulle handle om gjenopprettelse av relasjonen mellom USA og Russland – og krigen i Ukraina.
Putin-rådgiver Jurij Usjakov var der sammen med utenriksminister Sergej Lavrov. De møtte disse tre amerikanske mennene:
Grunnen til at møtet fant sted i Saudi-Arabia er blant annet fordi landet har gode relasjoner til både USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin.
Like etter det fire og en halv timer lange møtet uttalte USA og Russland at de er enige i «en vei for å avslutte krigen» i Ukraina.
– Det virker som at de kun har kommet til enighet om å møtes igjen, ingenting annet. Uttalelsen er såpass vag.
Det sier førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen i Trondheim Lars Peder Haga til VG og legger til:
– Det kommer etter noen dager der amerikanske aktører har uttalt seg i hytt og pine.
Førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen i Trondheim
Haga tror Russland har hatt svært ambisiøse krav i møtet med USA.
– De ønsker å ha politisk kontroll over hele Ukraina, og full militær kontroll på fylkene de har okkupert - også de delene de ikke kontrollerer i dag, mener han.
Førsteamanuensisen, som blant annet har doktorgrad i sovjetisk historie, tror den amerikanske administrasjonen har hatt høye forhåpninger inn i møtet, men oppdaget at de står et godt stykke unna Russland.
– Jeg tror ikke det er særlig realistisk med en løsning i nærmeste fremtid. Selv om de kommer til en slags avtale, så må også Ukraina finne seg i det. Det er konsekvensen av å føre forhandlinger over hodet på noen.
– Og diktert fred vil være et tragisk nederlag for Ukraina.
Tirsdag kveld kommenterte president Donald Trump hva han syns om møtet i Saudi-Arabia.
– Jeg føler seg mer sikker på muligheten for en Ukraina-avtale etter møtet mellom utenriksminister Marco Rubio og hans russiske motpart Sergej Lavrov.
En tredje ekspert, forskeren Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier, er uenig med Trump.
– Det er ingen løsning uten Ukraina og vi er milevis unna noe som ligner på fredsforhandlinger.
Forsker ved Institutt for forsvarsstudier
Hun fortsetter:
– Jeg har problemer med å se noe positivt fra møtet. Dette markerer en endring i status quo som kan få store følger. USA velger å ta Russland inn i varmen heller enn å samarbeide med sine tradisjonelle allierte. Det lover ikke godt, skriver Eggen i en sms til VG.
Det er snart tre år siden Russland gjennomførte en storskala invasjon av Ukraina. Oberstløytnanten Palle Ydstebø tror krigen vil fortsette i flere år fremover.
– Hva vil være en mulig slutt på denne krigen?
– For Ukraina så er det at Ukraina blir frigjort. Altså at russerne blir slått og drevet ut av Ukraina. Det er Ukrainas optimale, og jeg vil også si Europas optimale løsning.
Forut for møtet i Saudi-Arabia har det vært høy politisk aktivitet i Europa:
- Tidligere i februar ble det skrevet et utkast til en avtale mellom USA og Ukraina. Der stod det at USA skulle få kontroll over store deler av Ukrainas økonomi og ressurser, ifølge en kilde av The Telegraph.
- Ukrainas president avviste avtalen fordi han mente den ikke ga nok sikkerhet i retur.
- Onsdag i forrige uke hadde Russlands president og USAs president en lang samtale om Ukrainas fremtid, og var enige om å møtes i Saudi-Arabia om kort tid for å forhandle fram en fredsavtale.
- Torsdag i forrige uke sa Zelenskyj at Ukraina ikke vil akseptere noen avtaler som inngås mellom Moskva og Washington uten Kyiv.
- I helgen avviste USAs spesialutsending til Ukraina og Russland, Keith Kellogg, europeisk tilstedeværelse i fredssamtalene mellom Russland, Ukraina og USA.
- Under sikkerhetskonferansen i München sjokkerte visepresident J.D. Vance fra USA med gå hardt ut mot de europeiske allierte i en tale.
- Mandag møttes en rekke europeiske land til et toppmøte i Paris for å diskutere situasjonen i Ukraina og sikkerheten i Europ. Der uttalte blant annet den danske statsministeren at det er behov for opprustning i Europa.