– Vi betaler gjerne turistskatt

1 month ago 24



Hvor ofte treffer du mennesker som med et smil rundt munnen forteller at de gladelig betaler turistskatt...?

På bobilparkeringen utenfor Bergenshallen er det stappfullt med bobiler. Vi treffer på tyskere, italienere, engelskmenn og finner.

De skyter alle uhemmet av natur, severdigheter og livet i Norge. En svak kroner gjør feriebudsjettet mer rommelig. Og ingen rynker på nesen når vi spør om de er villig til å betale turistskatt til Norge.

– Som Italia

– Fantastisk, sier italienske Corrado Lumible som reiser med kone og sønn.

Han skyter av Norge og lar seg ikke skremme av turistskatt-diskusjonene. 

– Vi har turistskatt flere steder i Italia. Så å betale 1-2-3 Euro per dag, overlever vi fint, smiler italieneren.

 Jenny Eidesvik / TV 2
TIL OSLO: Corrado Lumible og familien skal videre til Oslo, før de avslutter ferien i Sverige. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Bobilturister er én turistgruppe som i liten grad bor på hoteller. Mange legger heller ikke så mye igjen på restauranter og mange har med seg en del matvarer eller handler i dagligvarebutikkene.

Vil betale for slitasje

– Jeg forstår om det kommer en turistskatt, sier finske Jan Henrik Nordstrøm, som er overveldet av det Norge har å by på.

Også han skryter av fasiliteter og veier som er tilrettelagt for bobilturisme.

Bobilturistene bruker veier, toaletter og oppsøker ulike turistmål. Slikt blir det også slitasje av.

– Derfor er turistskatt er helt greit. Vi har det flere steder i Tyskland, også i den staten jeg kommer fra sier tyske Lars Winter. 

Han reiser med konen Kristin og hunden Tonka. 

Alle bobilturistene TV 2 snakker med denne dagen, mener det er rettferdig å betale turistskatt. 

– Men den må selvsagt være på et fornuftig prisnivå, forklarer Winter.

 Jenny Eidesvik / TV 2
«IT'S OKAY»: Lars og Kristin Winter fra Tyskland kommer ikke til å bli skremt av å måtte betale turistskatt i Norge. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Fornuftig med turistskatt

TV 2 oppsøker turist-spot nummer én i Bergen. Køen er uendelig lang. Tre cruiseskip er inne, og mange skal opp på Fløyen denne tirsdagen.

Undertegnede og TV 2-fotograf Jenny skviser seg inn i et hjørne på en fullstappet Fløibanevogn som tar oss til toppen på noen få minutter. 

Euforiske turister strømmer ut. De himler med øynene og skyter uhemmet av utsikten på alle verdensspråk. 

Så knipser de i vei. 

Noen få tråkker i vei videre og benytter veier og stier som er tilrettelagt for de som vil bruke naturen.

Daglig leder for Fløibanen AS, Anita Nybø, mener innføring av en fornuftig form for turistskatt, nå er på sin plass.

– Du kan kalle det turistskatt eller naturskatt, uansett tror jeg ikke det skremmer vekk turister. Det er ikke den lille prosenten som står og faller på valget ditt.

 Jenny Eidesvik / TV 2
NATURSKATT: Anita Nybø, daglig leder for Fløibanen AS, tror turistene tåler å betale litt ekstra for å se den norske naturen. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Fløibanen er Norges mest populære turistmål og setter sannsynligvis ny rekord med over to millioner reisende dette året.

– Jeg tenker at alle som kommer til Norge må være med å bidra til denne skatten. Jeg var i Dolomittene i Italia i sommer, og betalte turistskatt. Jeg hadde ikke valgt bort Dolomittene på grunn av turistskatt, det tror jeg heller ikke turister vil gjøre her.

– Hva inntektene fra turistskatt gå til?

– Her i Bergen trenger vi langt bedre skilting for turister, vi har behov for mange flere toaletter og vedlikeholdet av stier koster bare på Fløyen 6.000 ubetalte dugnadstimer i året. Og vi kan investere i å lage en fin strandpromenade i Sandviken og inn til sentrum. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
BRYGGEN: Bryggen i Bergen er en av Bergens mest populære severdigheter. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Veldig skeptisk

– Vi er veldig skeptisk til innføring av turistskatt, sier næringspolitisk sjef i Bergens Næringsråd, Tom-Christer Nilsen.

Mens mange kommuner etterlyser turistskatt for å betale for infrastruktur knyttet til turistbesøk, mener Bergen Næringsråd at turistskatt er en dårlig idé.

– Mange av våre virksomheter er avhengig av den omsetningen som turister tar meg seg for å overleve gjennom hele året, sier Nilsen.

 Jenny Eidesvik / TV 2
NEGATIV: Tom-Christer Nilsen mener en innføring av turistskatt vil ha negative konsekvenser for næringslivet. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Turistskatt vil føre til at turistene legger mindre penger igjen i butikker, på hoteller og andre steder.

– Det vi ser er at en turistskatt bare vil føre til at turistene bruker litt mindre pen ger i butikkene, betaler litt mer til stat og kommune, og det er en utfordring, mener Nilsen.

Han anerkjenner at det er utfordringer knyttet til turismen.

– Det fungerer mange steder i utlandet …

– Erfaringen fra andre steder i utlandet er også at turistskatt går på bekostning av omsetning knyttet til det turistene legger fra seg i lokalt næringsliv.

 Bryggen, Fisketorget og Fløyen står øverst på listen til en rekke turister som besøker Bergen.
SILD I TØNNE: Bryggen, Fisketorget og Fløyen står øverst på listen til en rekke turister som besøker Bergen.
Read Entire Article