– Det vil gi utslag i enten priser eller marginer, og vi må se på hvilke tiltak som er aktuelle for å kunne fortsette å levere til det amerikanske markedet på en god måte, sier konserndirektør Arild Gjerde.
Han er sjef for Kverneland Group på Jæren.
Selskapet selger landbruksredskaper, og driver verdens største plogfabrikk på Klepp på Jæren.
De er nå bekymret for hvordan en mulig handelskrig fra USA-president Donald Trump og EU påvirke selskapets handel i statene.
Den varslede handelskrigen har hatt sine første trefninger, symbolisert ved dagens kronekursfall og børsfall, der sjømatindeksen er ned 3 prosent.
Det skjedde etter at USA-president Donald Trump innførte straffetoll på 25 prosent mot nabolandene Mexico og Canada.
I tillegg har Kina fått straffetoll på 10 prosent.
Natt til mandag fikk Donald Trump spørsmål om hvem som er nestemann ut.
«Det vil definitivt skje med EU», forsikret han.
Gjerde anslår at rundt 12 prosent av omsetningen til selskapet stammer fra eksport til USA.
Selskapet har fabrikker i både Danmark og Italia, og frykter nå at Trump skal innføre tollmurer mot EU.
– Vi må se på hvordan vi kan håndtere det, uten av vi blir for skadebildene. I utgangspunktet er det en stor utfordring for oss å forholde oss til denne typen tollsatser, fortsetter Gjerde.
– Men vi håper jo at folk finner sammen, og finner bedre løsninger enn å eskalere en handelskrig og spill rundt økte tollsatser.
Men vil en handelskrig mellom USA og EU påvirke Norge?
Sjeføkonom: Vil påvirke Norge uansett
– Det vil det, sier direktør for samfunnsøkonomi i NHO, Øystein Dørum.
– Men det er veldig avhengig av hvilke tiltak USA iverksetter mot EU, og hvordan EU velger å svare.
Han tegner opp to mulige reaksjoner og motreaksjoner mellom partene:
- Dersom USA innfører avgrensede tiltak som treffer kun noen områder av EU (f.eks. biler fra Europa), er det trolig at EU vil svare med samme mynt, altså toll på biler eller andre symbolske amerikanske varer
– Hvis det skjer, vil Norge bare rammes av lavere aktivitet i EU og i USA enn ellers, sier Dørum.
Alternativ 2 bør Norge vært langt mer bekymret for, mener han:
- Dersom USA innfører en generell toll mot EU, eller resten av verden, kan EUs respons også være generelle beskyttelsestiltak for å verne seg mot for stor produksjon i verden.
– Det vil treffe Norge og norsk næringsliv mye hardere, sier han.
Det er fordi EU er Norges desidert viktigste handelspartner.
– Det er dit vi sender mesteparten av vår eksport. Høyere toll vil gjøre terskelen inn i det markedet høyere for norske bedrifter.
– Betydelig antall arbeidsplasser vil gå fløyten
– Hvilken type industri har mest grunn til å være bekymret?
– Vi har en stor eksportsektor i Norge, og har bygget vår velstand på å handle med andre land.
Norge eksporterer mye vareinnsats, deler, materialer, stål, aluminium og kjemiske produkter som brukes i andre land.
– Særlig i tilfellene hvor varestrømmene er lange, skal krysse mange land, så vil toll ved grensen være sand i maskineriet. Det kan føre til lavere aktivitet, og i hvert fall lavere inntjening.
Det kan til syvende og sist gå ut over norske arbeidsplasser, sier Dørum.
– Det vil påvirke viljen til å både ansette og investere. Og særlig om vi snakker om høye tollmurer inn i EU. Da er det betydelig flere arbeidsplasser som vil gå fløyten.
USA nest største eksportmarked utenfor EU
At USA er en av Norges viktigste handelspartnere er ingen hemmelighet.
Ifølge SSB er USA det nest største eksportmarkedet for varer utenfor EU.
De siste årene har Norge eksportert til USA for rundt 60 milliarder kroner.
Det er 3 prosent av den totale vareeksporten.
Det er maskiner og transportmidler som er den største eksportkategorien, med 14,2 milliarder kroner, tett etterfulgt av fisk og petroleumsprodukter.
Særlig laksen er populær hos amerikanerne.
– Eksporten av laks til USA har økt markant de siste årene, og i 2024 er eksportverdien dobbelt så høy som for fem år siden. Eksportvolumet har økt med 35 prosent i samme periode, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.
Allerede i november skrev NRK om hvordan den norske laksenæringen forbereder seg på et amerikansk «tollsjokk».
Flertallet uttrykte uro et «øye for øye, tann fort tann»-scenario, mens andre gjorde et poeng av at Norges «libero-rolle» – kombinert med Trumps «transaksjonelle natur» – også kan være forbundet med muligheter om EU og USA ryker uklare.
Det gjør at flere i laksenæringen nå skjelver i buksene før en potensiell tollkrig.
NRK
Sverre Søraa, direktør i Coast seafood
Sjømat er ein av Noregs viktigaste eksportvarer og ein uføreseieleg handelskrig er aldri positivt for eksport. Det viktigaste vi kan gjere er å sørge for å fortsette å levere den beste kvaliteten i verda, bygge merkevara og sørge for at kundane i dei over 150 landa som importerer norsk sjømat fortset å etterspørje produkta våre.
Eva Ersfjord
Robert Holmøy Eriksson, administrerande direktør i Sjømatbedriftene
Norske myndigheiter bør vere frampå og sjå på billaterale avtalar som fritar ekstra toll på sjømat. Vi veit frå at Trump verka villig til å inngå bilaterale avtalar. Eg er med andre ord meir på linje med den finske statsministeren, som ønsker forhandlingar, enn med den franske presidenten Emmanuel Macron, som eg opplever å stå for ei langt tøffare linje der Europa skal sette hardt mot hardt.
NRK
Tom-Christer Nilsen, Bergen næringsråd
Handelskrigen vi nå ser har berre taparar. I ein liten open økonomi som den norske, er risikoen for å bli klemt mellom dei store overhengande. Nå må Noreg argumentere i alle retningar for spesialbehandling. Det gjer tilknytinga vår til EU enda viktigare. Vi er heilt avhengig av å ikkje bli fanga i ein tollkrig der vi må betale høg toll på dei viktigaste eksportprodukta våre.
Javad Parsa / NTB
Ole Erik Almlid, NHO-leiar
Donald Trump har varsla auka tollsatsar lenge, så dette er ikkje uventa. Men det er uansett ikkje godt nytt for verdshandelen eller norsk næringsliv. Nå er det avgjerande at vi jobbar tett på både Washington og i Brussel for å sikre best moglege vilkår for norsk eksport. Viss Trump gjer alvor av truslane om toll også mot Europa, kan det få store konsekvensar.
NRK
Elin Tveit Sveen, Marø Havbruk
Vi må stålsette oss for ein uroleg og usikker periode og Noreg bør jobbe mot eit enda tettare samarbeid mot Europa/EU.
NRK
Jan Olav Langeland, Salmon group
Handelskrig har berre taparar og ingen vinnarar. Blir det innført toll mellom EU og USA, så vil det påverke norsk laks vsom vert idareforedla i USA. Korleis det vil påverke Noregs forhold til EU, er også ein faktor som må takast omsyn til. Det kan også bli trongare i døra inn til marknader i Asia og Europa, om canadiske oppdrettarar snur seg mot desse marknadene.
Josef Benoni Ness Tveit / n633992
Lene Trude Solheim, Regiondirektør NHO Møre og Romsdal
Vi jobbar inn mot embetsverket og regjeringa for å sikre best mogleg situasjon for bedriftene våre. Europa er den viktigaste handelspartnaren vår, og vi er ikkje ein del av tollunionen til EU. I tillegg vil verdsøkonomien påverkast av denne uroa. Dette kan igjen påverke kronekursen, som påverkar både rentenivået og folks økonomi. Vi må hugse at Noreg er meir avhengig av verda enn verda er av oss.
NRK
Jeanette Galtung Døsvig, Grieg Seafood
Vi jobbar nå med å ha ein god dialog med kundane og leverandørane våre. Lakseindustrien opererer i ein global marknad, og er god på omstilling. Vi har vore i liknande situasjon før. I Canada blir fokuset framover på heimemarknaden og Asia, der vi allereie har stor eksport.
Siv Dolmen
Trond Davidsen, Sjømat Noreg
Det er viktig at norske myndigheiter i det lengste jobbar for at USA skal respektere inngåtte handelsavtalar og at det blir skapt forståing for at det er i alles interesse – også USAs – med ein regelstyrt verdshandel. Næringa sjølv er i tett kontakt med kundar og kontaktar i USA, for sikre at desse arbeider for at amerikanske myndigheiter skal føre vidare uhindra handel med sjømat frå Noreg.
NRK
Martin Skaug, Noregs sjømatråd
Detaljane er framleis uklare når det gjeld avgjerda for varer frå Canada, Mexico og Kina som blir innført frå tysdag. Vi er opptatte av å følge dette nøye og sikre at norske sjømatselskap og norske myndigheiter får oppdatert info om kva varenummer og produkt som til slutt vil omfattast, og vil dele dette så snart det ligg føre.
NRK
Jan-Erik Indrestrand, Fiskarlaget
Vi har som fiskerinæring tett og nær kontakt med både forvaltning og politiske myndigheiter og spenninga nå ligg både på dialogen med EU og vidare tiltak frå USA/oppsvar frå dei til nå ramma partane. Klart dette er ein situasjon som bekymrar, men som vi som næring i stor grad må lene oss mot myndigheitene våre på side handelspolitiske verkemiddel er politisk forankra.
Oddmund Haugen
Halvor Molland, Hydro
– Det er for tidleg å seie korleis USAs avgjerd denne helga vil påverke Hydro på sikt. Ein handelskrig mellom USA og andre land kan gjere at vareflyten av aluminiumar blir endra, for eksempel ved at aluminiumar som tidlegare blei selde til USA blir dumpa i Europa. Det vil vere negativt for Hydro,
NRK
Joachim Nielsen, direktør i Proximar Seafood
Proximar Seafood blei oppretta for å produsere fersk sjømat i marknaden der forbrukarane er baserte, derigjennom redusere behovet for langdistansetransport og bidra til nasjonal matsikkerheit. I og for seg vil ikkje effektane av Trumps handelssanksjonar påverke Proximar negativt i det heile. Desse kan tvert imot bidra til meir fokus på lokalprodusert sjømat, noko som vil vere positivt for oss.
Dørum tror det er frykten for EUs respons som sender sjømatindeksen på Oslo Børs ned mandag morgen.
– Markedet er ofte gode til å lese denne typen signaler. Vi har en høy sjømateksport til USA, sier han og fortsetter:
– Men hvorvidt Trump ser seg tjent med å iverksette toll mot Norge eller norsk sjømat, er jeg litt mer usikker på. Vi har handelsunderskudd mot USA. Vi kjøper mer fra dem enn motsatt. Hvis EU innfører generell toll og fisken vår blir enda dyrere i EU, kan det påvirke salget det. Det er kanskje det sjømatindeksen avspeiler, sier Dørum.
Handelsunderskudd med USA
Men selv om Norge selger mye til USA, kjøper vi faktisk enda mer målt i kroner og øre.
I 2024 kjøpte Norge amerikanske varer for 83 milliarder kroner.
Dette inkluderer alt fra fly, deler, motorer, databehandlingsutstyr og kjøretøyer.
Her finner man også seks F-35 kampfly, til 5,6 milliarder kroner, som ble levert i 2024.
– Er det en fordel for Norge å ha et handelsunderskudd med USA?
– Ja, det kan være det, sier Dørum og fortsetter:
– Men det er en liten hake der. For mens våre handelstall viser underskudd, så viser amerikanske handelstall et overskudd. Og jeg tipper at Trump ser på amerikanske og ikke norske tall.
Likevel tror ikke Dørum at Norge står høyt oppe på listen over land som kan straffes med ekstra toll.
Han legger til:
– Det unntaket han gjorde for canadisk eksport av olje (kun 10 prosent toll) viser at det er en grad av pragmatisme her.
Publisert 03.02.2025, kl. 18.05