Nylig fortalte han om hvordan han selv ble mobbet på skolen. Nå lanserer Grunde Almeland (V) løsningen på hvordan skolemobbingen kan halveres.
Mandag 31. mars kl. 13:01Kortversjonen
- Grunde Almeland (V) vil halvere skolens mobbetall i løpet av fire år med en ny avtale om inkluderende skolehverdag.
- Han mener økende mobbing er et livsfarlig samfunnsproblem som krever handling.
- Avtalen skal forplikte elever, skoleansatte, foreldre, kommunene og staten til å samarbeide for en inkluderende skolehverdag.
Optimist? Ja, visst.
Han vet han stiller seg lagelig til for hugg. Likevel: Almeland mener økende mobbing er livsfarlig - og et så stort samfunnsproblem at folkevalgte er nødt til å tenke stort. Sammen.
– Vårt forslag er at foreldre, elever og staten går sammen om en avtale om en inkluderende skolehverdag. Den kan sammenlignes med avtaler man har på andre områder, som avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), sier Almeland til VG.
Forpliktende
Onsdag leverte han inn forslaget fra Venstres gruppe til Stortinget.
Men partipolitisk krangling er kampen mot mobbing for viktig til, understreker Almeland.
– Det må være et system der man sørger for at man også evaluerer det som faktisk blir gjort. Et system som i større grad forplikter alle de ulike partene til å jobbe sammen for å få bukt med mobbingen, innleder representanten som tidligere var statssekretær i Kunnskapsdepartementet under Guri Melby.
Så tar han sats med det som likevel kan se ut som et valgløfte:
– Vi har sagt at en sånn avtale også bør ha et konkret mål, og det er å halvere mobbetallene i løpet av en fireårsperiode.
Grunde Almeland fortalte nylig om sin egen oppvekst - og hvordan han opplevde å bli mobbet i hjembygda Øystese i Hardanger.
Etterpå fikk han en haug med reaksjoner og tilbakemeldinger fra hele landet.
– Det var ganske overveldende. Det første døgnet hadde jeg over 200 meldinger på telefonen. Det har gjort veldig inntrykk at så mange har fortalt om sine egne opplevelser og hvordan de selv har opplevd mobbing, forteller politikeren.
Vil gire opp
– Hårete målsetting med en halvering av mobbingen på fire år?
– Jeg håper jo at de andre partiene kan se på dette som en såpass god idé og invitasjon til at man ønsker å starte allerede når skoleåret starter til høsten - og fire år fremover. Men jeg er åpen for mange måter å gjøre dette på når det kommer til igangsettelse, svarer han og modererer seg litt.
– Det som er mitt mål er jo at vi girer opp kampen mot mobbing, for det trengs.
– Hvordan gjøre en slik antimobbe-avtale forpliktende helt ned til hver enkelt av Norges over 3000 grunnskoler og vgs?
– Dette må jo bli en slags dugnad der vi må få med oss alle skolene på dette. Men jeg tror jo en avtale som først og fremst viser at staten også har et konkret ansvar, er veldig viktig. Da må dette ansvaret tas fra staten - og hele veien ned.
– Et samfunnsproblem
– Fordi da sier vi også til skolene at dette er ikke noe dere, eller hver enkelt lærer, eller hver enkelt foreldre eller elev, skal sitte og jobbe med alene. Dette er et samfunnsproblem. Og det betyr at alle aktører, alle deler som har ansvar i skolen må ha en konkret forpliktelse, sier Almeland.
Tro på at mobbingen i skolen kan halveres på fire år?aNei, samfunnet har blitt for mye preget av egoisme, for lite empati og -medmenneskelighet. Heller ikke forbilledlig at mektige ledere mobber.bJa, dersom hele Stortinget og regjeringen går sammen om en forpliktende plan - og bemanner skolen bedre, så er målet oppnåelig.cHelt umulig å si noe om dette, blir ren spådom.Han er åpen om at mange av de konkrete tiltakene som gjøres - er det gode intensjoner bak. Men det er mange tilfeldige tiltak der man også har ulik grad av kunnskap om effekten, legger han til.
– Synes du avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et bra forbilde?
– Det er bra i den forstand at man viser at man har gått flere parter sammen og faktisk kan forplikte seg. Men man må jo være ærlig på at IA-avtalen ikke har oppnådd målene sine.
Ærlighet
– Vi må også kunne faktisk være ærlig om når ting ikke fungerer. I dag så bruker vi mye ressurser på å redusere mobbetalene. Men når vi ser at mobbetalene går i feil retning, så må vi være ærlige med oss selv og si at det vi bruker penger på, det når ikke målene våre.
– Du er ikke utdanningspolitiker for tiden. Hvorfor engasjerer du deg mot mobbing?
– For det første fordi vi ser at tallene fortsatt går i feil retning. For det andre gjø- engasjerer jeg meg fordi jeg har kjent det veldig på kroppen selv. Og nå er jeg i en posisjon der jeg kan foreslå tiltak der jeg faktisk kan gjøre noe med det.
– Jeg ønsker jo veldig at folk ikke skal oppleve det jeg selv måtte oppleve.