Velgere om Walz: – Aldri hørt om ham

1 month ago 24



– Jeg er «all in». Visepresident Harris viser oss hva som er mulig. Det minner meg litt om første skoledag, skriver Walz selv på X/Twitter.

Den 60 år gamle guvernøren fra Minnesota, kjent som en litt traust, men effektiv politiker, ble noe overraskende valgt av Kamala Harris til sin «running mate».

Walz kom inn først på oppløpssiden og danket ut tyngre navn som Josh Shapiro, guvernøren i vippestaten Pennsylvania, og Mark Kelly, senator fra vippestaten Arizona.

Bakgrunn: Harris’ viktigste valg

BLE VALGT: Tim Walz, guvernøren i Minnesota. Foto: STEPHEN MATUREN / AFP / NTB

Avgjørende for Harris skal ha vært personlig kjemi og lojalitet. Hun skal ha blitt kjent med Walz da han kjempet for gjenvalg i 2022.

– Det gjorde tilsynelatende stor innvirkning. På toppen av det så Harris-kampanjen, som alle andre, hvor energisk Walz var for grasroten i partiet, sier en kilde til CNN.

STOLTE PÅ WALZ: Her treffer Kamala Harris guvernøren i mars. Foto: STEPHEN MATUREN / AFP / NTB

Amerikanske velgere: – Hvem er han?

Blant velgere VG har snakket med i New York er stemningen avventende, for å si det forsiktig.

– Jeg vet ingenting om ham. Jeg har hørt om alle de andre kandidatene, men ikke ham, sier Aliya (42) fra Bronx, som venter på fergen sammen med kjæresten Avery (33).

De skal begge stemme på Harris ved valget.

DEMOKRATER: Avery og Aliya. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Teeny Reyes (44) lufter hunden sin Butter langs East river. Hun har fulgt med på spekulasjonene om hvem Harris skulle velge som visepresident. Men da VG forteller henne hvem som faktisk ble den utkårede, er hun overrasket:

Tim Walz? Jeg har aldri hørt om ham.

HVEM? Teeny Reyes vet lite om Walz. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Trump advarer

Harris’ motstander, ekspresident Donald Trump, advarer mot Walz, og hans valgkamp kaller guvernøren for en «inkompetent liberaler».

Trump selv har sendt ut et sitat der han hevder Walz vil skape et helvete på jord.

Stemplet MAGA som «weird»

Walz er kanskje mest kjent for å ha vært den som begynte å kalle Trump-bevegelsen for «weird» (rare/sære), noe som har tatt av blant demokrater og skapt forargelse blant republikanere.

Eksperter i USA mener Walz var det minst kontroversielle valget Harris kunne tatt.

Den amerikanske professoren Todd Landman, Insituttleder ved University of Nottingham, sender VG denne vurderingen:

– Walz har en sterk militær bakgrunn, erfaring som guvernør og er kjent som en som får ting gjort, kombinert med en varm personlighet som gjør ham godt likt, mener Landman.

Bilde av Todd Landman Todd Landman

Instituttleder ved University of Nottingham

– Hans bakgrunn fra utdanning har gitt ham erfaring fra bakkenivå om de mange problemene amerikanere står overfor. Men han vil bli angrepet av Trump-teamet som liberal og en «katastrofe» for Amerika.

En av de andre forhåndsfavorittene, transportminister Pete Buttigieg (42), hyller Walz på X:

– Tim Walz er en usedvanlig effektiv guvernør – og også flott å jobbe med. Jeg er spent på hva hans stemme fra Midtvesten, militærerfaring og sunne og fornuftige verdier vil bringe til vinnerloddet vår, og for alt Harris-Walz-administrasjonen vil levere for amerikanere, skriver han.

Bilde av Transportminister Pete ButtigiegTransportminister Pete Buttigieg
Hvem er Tim Walz?

Tim Walz blir sett på som en folkelig og jordnær type som kan vinne stemmer blant hvite menn med arbeiderklassebakgrunn.

Han er krigsveteran og tjenestegjorde i nasjonalgarden i USA, som er omtrent det samme som Heimevernet i Norge. Han er også tidligere High School-fotballtrener.

Nå sitter nå som guvernør i sin andre periode i Minnesota. Før det satt han i Kongressen i tolv år.

Hva mener han?

Venstresiden i Det demokratiske partiet, med senator Bernie Sanders i spissen, har ønsket Walz som visepresidentkandidat.

Arbeidsliv: Flere ser på Walz som en representant for arbeiderklassen og en forkjemper av fagforeninger.

Abort: Han støtter selvbestemt abort og har sørget for at kvinner som enten bor i eller reiser til Minnesota kan gjennomføre lovlige aborter. Dermed har Minnesota blitt en frihavn for abort i Midtvesten.

Våpen: Han er en forkjemper for statsstøtte til bønder og krigsveteraner. I tillegg støtter han våpenrettigheter og er godt likt av National Rifle Association (NRA), ifølge Reuters.

Krigen i Gaza: Walz ga sin støtte til Israel like etter 7. oktober-angrepet i fjor. Etter det har han vært svært stille og i liten grad kommentert krigen i Gaza, skriver New York Times.

Innvandring: Walz støtter at papirløse migranter skal kunne få amerikansk statsborgerskap. Han gikk også hardt ut mot sin republikanske motkandidat i valget i 2022, da republikaneren sa at migranter var en trussel mot Minnesota.

Hva er «Weird»-greia?

Tim Walz gikk viralt da han kalte republikanerens presidentkandidat Donald Trump og visepresidentkandidat JD Vance for «weird» – altså at de er rare.

En rekke politikere fra Demokratene har kastet seg på og kalt sine politiske motstandere «weird». Som da Kentucky-guvernør Andy Beshear sa det var «weird» at JD Vance drakk brusen Mountain Dew.

– Kan utfylle Harris

USA-ekspert Eirik Løkke forteller til VG at Walz ikke er veldig godt kjent, men har steget som en utfordrer til å bli visepresidentkandidat.

Han tror Walz kan bli viktig for Harris.

– Walz har en appell til den hvite arbeiderklasse og vippestatene.

Samtidig understreker eksperten at valget fremdeles står mellom Harris og Trump, og ikke vil bli avgjort som følge av visepresidentkandidatene.

– For marginene var det viktig å velge noen som kan utfylle Harris, men det blir fremdeles et oppgjør mellom henne og Trump.

Bilde av Eirik LøkkeEirik Løkke

USA-ekspert og rådgiver i tankesmien Civita

Norgesvenn

Minnesota er en delstat der mange har norske røtter, og Walz kan muligens kalles en «norgesvenn».

Han har i hvert fall besøkt Norge og møtte Kong Harald i fjor da han var på besøk i Norge for å styrke det militære og økonomiske samarbeidet mellom Norge og Minnesota.

Han har også møtt den norske stortingspresidenten Masud Gharahkhani.

– Jeg hadde gleden av å møte guvernør Walz for noen uker siden da jeg besøkte de norskamerikanske områdene og deltok på NATO-toppmøte i DC, skriver han til VG.

– Dette skiltet må jeg ta godt vare på nå skjønner jeg, legger han til:

Foto: Privat

Tips meg

Ingeborg Huse Amundsen og Nilas Johnsen

Ingeborg Huse Amundsen og Nilas Johnsen er VGs USA-korrespondenter
med base i New York.
Har du tips om en nyhetssak eller en sterk historie, ta gjerne kontakt.
E-post: ingeborg@vg.no / nilas@vg.no

Nilas Johnsen

Read Entire Article