Veldig snart må Harris velge visepresidentkandidat. Her er faktorene som avgjør.

1 month ago 21



PENNSYLVANIA (Aftenposten): På ryktebørsen seiler guvernør Josh Shapiro opp som en favoritt i kampen om å bli visepresidentkandidat. Det liker folk i Pennsylvania.

Anna Staniszewski vet godt hvem Josh Shapiro er. Han vokste opp der hun bor. Kan han avgjøre hennes valg i november? Foto: Tomm W. Christiansen

Publisert: 29.07.2024 14:50

Kortversjonen

– Han er jo fra området her. Det hadde vært gøy om han ble visepresident, sier Anna Staniszewski.

Hun står utenfor en kafé i Montgomery County, der Josh Shapiro vokste opp.

De 25 årene etter den polske innvandreren ble amerikansk statsborger, har hun stemt demokratisk.

– Men så ble jeg skuffet over dem også, kanskje jeg vil stemme på et av de små partiene i år, sier hun.

Men det er litt tvil.

– Jeg har vært på et møte der Shapiro holdt tale. Det er noe av det beste jeg har hørt, føyer hun til.

Hun skulle gjerne sett både en kvinne og en lokal politiker i Det hvite hus. Dersom Shapiro står på stemmeseddelen, kan hun kanskje gi demokratene en ny sjanse.

Anna Staniszewski er egentlig lei av begge de store partiene. Men med Harris og Shapiro på samme stemmeseddel, kan hun vurdere å gi demokratene en ny sjanse. Foto: Tomm W. Christiansen

Taktisk valg

Eksperter mener at hvem som kan bli visepresident vanligvis betyr lite ved valg. Man må tilbake til 1960, da Lyndon B. Johnson var Kennedys visepresidentkandidat, for å finne et klart unntak. Han sikret demokratisk seier i Texas, i et veldig jevnt valg.

Likevel knyttes det stor spenning til hvem Harris velger i løpet av de nærmeste dagene. Kandidaten må være klar innen 7. august.

I praksis kan valget avgjøres av noen titusener velgere i vippestatene. I 2020 fikk Joe Biden 7 millioner flere stemmer enn Trump. Men til sammen 45.000 velgere ga ham flertall i Arizona, Georgia og Wisconsin, det var de som sikret ham seieren.

Det skyldes at «vinneren tar alt». Selv om han bare fikk noen promiller flere stemmer enn Trump i disse statene, stakk Biden av med alle valgdelegatene.

Den største vippestaten i år er Pennsylvania. Uten seier her, kan Harris neppe vinne presidentvalget.

Om mange tenker som Anna Staniszewski og ser det som et stort pluss at guvernør Shapiro står på stemmeseddelen, kan det være et sjakktrekk å gi ham jobben.

Bra for delstaten

John P. Hagan II har vært demokratisk ordfører i småbyen Parkesburg i 22 år. Han har bare godt å si om Shapiro.

– For Pennsylvania er det alltid bra med mennesker som er nær makten og kan være med å bestemme, sier han.

Uken før Joe Biden trakk seg, var Kamala Harris i Pennsylvania for å drive valgkamp. Da møtte hun Josh Shapiro i Philadelphia. Foto: Kevin Mohatt / Reuters / NTB

– Men vi har ikke så veldig gode tradisjoner. Den eneste fra staten som har vært valgt til Det hvite hus, er James Buchanan, som var president rett før borgerkrigen. Han var en av historiens dårligste.

Hagan sier at Shapiro har vist at han kan samarbeide på tvers av partigrensene. Det er en egenskap som trengs i Washington, mener han.

Astronaut og senator

Mark Kelly er senator fra Arizona, en annen viktig vippestat. The New York Times beskriver ham som skapt for rollen som kandidat fra en strategisk viktig stat. Han er tidligere astronaut. Som senator i en stat med grense mot Mexico, har han kritisert partifellen Joe Bidens innvandringspolitikk.

Det kan være en god hjelp når Donald Trump angriper Harris for å være en del av Bidens politikk.

Men han regnes ikke som en like skarp debattant som Shapiro. Og om han blir visepresident, må Arizona velge en ny senator. Da kan republikanerne vinne.

Nord-Carolina-guvernør Roy Cooper, Arizona-senator Mark Kelly, Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro og Kentucky-guvernør Andy Beshear er de som nevnes oftest som mulige visepresidentkandidater for Kamala Harris. Foto: AP / NTB

Velge en vinner

Et annet taktisk hensyn Harris må vurdere, er om den hun velger har vist at han eller hun kan overbevise tvilere.

To av kvinnene Aftenposten møtte i Pennsylvania, sa at de gjerne støtter Shapiro. Men begge sa at Harris også burde vurdere guvernør Andy Beshear i Kentucky.

– Han virker veldig OK, sier Felicia Banks.

Felicia Banks jobber som resepsjonist og håper sterkt at Kamala Harris vinner valget. – Ellers er vi dømt, sier hun. Foto: Tomm W. Christiansen, Aftenposten

Hun mener at det å velge en guvernør er bra i seg selv, for de er nærere velgerne enn folkene i Washington.

I 2020 vant Trump med 26 prosentpoeng i Kentucky, allikevel har demokraten Beshear vunnet to guvernørvalg på rad. Det har han gjort ved å legge seg inn mot sentrum. Han kritiserer egne partifeller for å ha fordommer mot Trumps velgere.

Guvernør Roy Cooper i Nord-Carolina har aldri tapt et valg, etter over 30 år i politikken. Nå er han inne i sin andre periode som guvernør. Det er godt gjort i en delstat der ingen demokrat har vunnet president- eller senatsvalg de 15 siste årene.

Det kan være en fordel for ham at han kjenner Harris godt fra før. Mens hun var justisminister i California, hadde han samme jobb i Nord-Carolina.

Sterke kvinnelige politikere er også blitt nevnt som mulige visepresidentkandidater for Harris. Men de fleste tror hun vil velge en mann, for å få det som kalles «balanse» på stemmeseddelen.

Read Entire Article