Veien mot et todelt helsevesen

3 weeks ago 30



AFTENBLADET MENER: Den veien vi er på nå vil utvilsomt føre til et enda mer todelt helsevesen. Og det skyldes i stor grad private helseforsikringer.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil få ventetidene ned. Men er det mulig? Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Tidligere denne uken skrev Aftenbladet om 74 år gamle Svein Arild Holmen som hadde valget mellom å vente i halvannet år på å bli operert ved SUS, eller betale Aleris for en operasjon for lyskebrokk.

Holmen hadde ikke helseforsikring, og fram til april sa han at han stolte han på at offentlige helsetjenester ville være nok for å gi ham et trygt liv. Da han så at dette ikke var tilfellet, valgte han å betale 50.000 kroner av egen lomme.

Dette viser tydelig hvordan det i dagens Norge er mulig å betale seg foran helsekøene i det offentlige, og hvordan todelingen av helsevesenet er på full fart framover.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) har annonsert at han vil komme med flere tiltak som skal sørge for at ventekøene i offentlige sykehus går ned. Blant annet gjennom økt bruk av private helsetilbydere.

Og her er det viktig å skille mellom de to ulike måtene private helsetilbydere kan brukes inn i det offentlige helsevesenet.

Den ene er der private som underleverandører selger tjenester til den offentlige helsetjenesten. Da er det fortsatt det offentlige som bestemmer hvem som skal få disse tjenestene, og som dekker kostnadene for pasientene.

Den andre er der hele tjenesten er privatisert og «konkurrerer» med de offentlige helsetjenestene. Det er her helseforsikringer eller evnen til å dekke kostnadene for behandlingen selv kommer inn.

Matias Mathisen Rake, lege i Stavanger, skrev i et debattinnlegg i Aftenbladet: «For hver pasient Aleris behandler, og for hver nye spesialist de ansetter, svekkes det offentlige helsevesenet. […] Hvor kommer helsepersonellet som jobber på Aleris fra, og hvem kunne de behandlet om de arbeidet i det offentlige i stedet?»

Alle framskrivninger viser at vi kommer til å mangle folk i helsevesenet.

«Foretar vi oss ikke noe raskt, vil forsikringskundene blant oss støvsuge markedet for leger, sykepleiere og omsorgsarbeidere; og med det vil køene bli enda lengre. Sluttresultatet vil uvegerlig bli at den offentlige delen av helse- og omsorgssektoren vil forvitre», skrev Victor Norman, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, i et innlegg i april i DN.

Han mener at private helseforsikringer, som har blitt helt vanlige spesielt i privat næringsliv, er det alle tilhengere av velferdsstaten burde være imot. Men det er heller ikke Arbeiderpartiet, som akkurat nå har en helseminister som tidligere bedriftseier selv kjøpte helseforsikring til sine ansatte.

Og da er vi, til tross for løftet om kortere ventelister, på full fart mot et todelt offentlig helsevesen.

Publisert:

Publisert: 25. mai 2024 11:00

Read Entire Article