-
Vefsn-ordfører trekker seg fra verv
Vefsn-ordfører Rune Krutå har besluttet å trekke seg fra sitt verv som styremedlem i Nordland Arbeiderparti. Det skriver han selv i et innlegg på Facebook.
– Jeg har de siste årene vært styremedlem i Nordland Arbeiderparti. Det har vært interessant og jeg har hatt et ønske om å bidra til laget. Nå oppleves det derimot slik at det samme laget overser en dramatisk nedbygging av tryggheten til oss innbyggere på indre Helgeland, skriver han og legger til:
– Med en slik situasjon, så kan ikke jeg med oppriktighet si ja til å jobbe for laget. Jeg kan heller ikke stå og se innbyggerne i øynene og anbefale å stemme på det samme laget.
Til Helgelendingen sier han at han ikke har vurdert å trekke seg fra ordførervervet.
– Et av privilegiene av å være folkevalgt er jo at man blir valgt for en periode, så det har ikke vært et tema. Det er utelukkende vervet i Nordland Arbeiderparti jeg trekker meg fra.
Foto: Frank Nygård / NRK -
Jordskjelv på Jan Mayen – kraftigste på 13 år
Et jordskjelv med styrke 6,6 på Richters skala ble registrert utenfor Jan Mayen natt til mandag. Ingen personer ble skadet.
Forrige gang det gikk et så kraftig jordskjelv i området rundt øya var i august 2012, ifølge forskningsinstituttet NORSAR. Episenteret for jordskjelvet var 35 kilometer nord for øya.
Jan Mayen administreres av Statsforvalteren i Nordland, men regnes ikke som en del av Nordland fylke.
Jordskjelvet har ikke ført til skader på verken personer eller på bygg og materiell. Det ble registrert klokken 03.33 natt til mandag, skriver Forsvaret i en pressemelding.
Et jordskjelv med denne styrken vil ifølge Richters skala føre til «ødeleggelser med dødsofre», skriver Forsvarets Forum , men det hele skal ifølge Forsvaret ha forløpt uten dramatikk.
Det å oppleve noe mindre seismisk aktivitet på Jan Mayen er normalt, sier stasjonssjef på Jan Mayen, oberstløytnant Amund Ivangen Krogh.
– Nattens skjelv var litt større enn det vi normalt kan forvente. Samtlige i besetningen beholdt roen og det står bra til med alt personell. Stasjonen er trent og har rutiner hvis det oppstår ulike typer hendelser på øya, forklarer Krogh. (NTB)
Illustrasjon: Link arkitekter -
Over 3000 vil bli politi
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars.
Det er en fremgang på 136 søkere sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske.
Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
Nær 46 prosent av søkerne har Oslo som sitt førstevalg. Deretter følger Stavern med 26 prosent, Bodø 17 prosent og Alta med 12 prosent.
Foto: Didrik Linnerud Arnesen / NRK -
Helikopteralarm avblåst etter mulig forsvinning i Kiruna
Det var Sjøfartsverket ifølge Sveriges Radio som først meldte om at de hadde mistet kontakt med et helikopter i Kiruna.
– Vi vet ikke hva som har skjedd og det er det vi etterforsker nå. Vi har varslet fjellredningsmenn og sendt helikopter til området, sier pressetalsperson Maria Linné til Expressen.
Det var VG som først meldte om helikopterforsvinningen i Norge.
Ifølge Sveriges Radio var helikopteret forsvunnet ved fjellet Kebnekaise.
Politiet hadde igangsatt en redningaksjon, men så ble det sendt ut en kontrabeskjed.
Kort tid senere melder SVT at de har fått kontakt med helikopteret, og at det ikke er i noen fare.
-
Tiltalt for drap. Vurderes som strafferettslig utilregnelig
En mann i 30-årene er tiltalt for drapet på Grane på Helgeland 22. oktober i fjor, skriver Brønnøysunds Avis.
Rettssaken starter i Helgeland tingrett den 24. mars. Det er satt av seks dager til saken.
En av mannens to forsvarere, Anett Beatrix Osnes Fause i Elden advokatfirma, forteller at de psykiatrisk sakkyndige mener mannen er strafferettslig utilregnelig.
– Vår klient er diagnostisert med paranoid schizofreni, og de sakkyndige har konkludert med at han før, under og etter hendelsen har en alvorlig svekket virkelighetsforståelse.
De mener at saken kunne vært avverget dersom den tiltalte hadde fått tilstrekkelig hjelp.
Førstestatsadvokat Hilde Stoltenberg sier at de har tatt hensyn til den sakkyndige vurderingen i tiltalen.
– Det er tatt forbehold om tvungent psykisk helsevern i tiltalen, men det er opp til domstolen å vurdere, sier Stoltenberg.
Det var tiltalte selv som varslet politiet om drapet i Grane kommune 22. oktober i fjor.
Han har forklart at han følte seg truet av fornærmede, og at han fryktet for sitt eget liv forut for hendelsen. Drapsvåpenet var med all sannsynlighet en motorsag.
Hovedforhandling i drapssaken er berammet fra 24. mars til 1. april i Helgeland tingrett i Mosjøen.
-
Ny klubb for Espejord
Runar Espejord (29) er klar for Haugesund etter exiten i Bodø/Glimt ved nyttår.
FKH bekrefter overgangen på sine nettsider mandag. Angrepsspilleren har signert en kontrakt som strekker seg ut 2025.
– Det føles veldig godt å komme i gang igjen. Det har vært noen måneder nå hvor jeg har gått og sauset litt, så det blir veldig godt å komme i gang igjen, sier Espejord.
29-åringen startet karrieren i Tromsø og har også spilt for Heerenveen før han i 2022 signerte for Glimt. Der ble det mye skadetrøbbel og mindre spilletid enn ønsket før kontrakten utløp 1. januar.
Nå har han fått ny klubb i Eliteserien.
(NTB)
Foto: Kasper Holgersen / Kasper Holgersen -
Kan bli kortvarige forsinkelser i trafikken
Heimevernet HV14 i Nordland gjennomfører en stor øvelse fra 10. til 16. mars, med omtrent 800 soldater involvert.
Øvelsen vil finne sted i områdene Bodø, Fauske, Sørfold, Hamarøy, Steigen og Sulitjelma, og kan medføre noe støy og forflytning av militære kjøretøy og personell.
Det kan bli fotpatruljer og kjøretøypatruljer langs veibanen, noe som kan føre til kortvarige forsinkelser for trafikanter.
Øvelsen er en del av HV14s årlige treninger, med fokus på territorielle operasjoner, sikring av viktig infrastruktur, tilstedeværelse i lokalmiljøet og samvirke med sivile samarbeidspartnere.
Under øvelsen vil det gjennomføres markørspill mot avdelingene som øver, og det vil bli brukt både pyroteknisk materiell og løsskudd.
Nasjonale sikkerhetsmyndigheter har vurdert at etterretningstrusselen er forhøyet, og publikum oppfordres til å være ekstra oppmerksomme på uvanlige hendelser eller adferd i sitt nærområde.
Foto: Per-Inge Johnsen/Forsvaret -
Rekordmange søker seg hit
Rekordmange har søkt seg til Campus Blå videregående skole utenfor Brønnøysund, ifølge rektor Bjørn Arve Bønå.
Bønå forteller at 154 elever har søkt på den private skolen som førstevalg.
– Det er utrolig gledelig å se at så mange ønsker seg hit, sier Bønå.
Campus Blå har spesialisert seg på såkalte blå utdanninger innenfor havbruk.
VG1 naturbruk er det tilbudet som frister flest. 75 personer har linjen som førstevalg for skoleåret 2025/2026. Det er mer enn dobbelt så mange som går der i dag, kommer det frem i en pressemelding fra skolen.
Campus Blå videregående skole er i år for første gang med i den felles søkeportalen for videregående opplæring. Dermed har søkerne kunnet velge Campus Blå på lik linje med andre videregående skoletilbud.
Foto: Campus Blå -
Hyttefeltplaner i Sulitjelma
Fauske kommune har startet planarbeidet for etablering av et stort nytt hyttefelt ved alpinbakken i Sulitjelma Fjellandsby, Daja. Det skriver Avisa Nordland.
Planarbeidet inkluderer endring av deler av områdereguleringsplanen for Sulitjelma opplevelsespark. Formålet er å legge til rette for fritidsboliger, en ny sykkelløype, utvidelse av alpinbakken og omlegging av turvei.
Flere tema skal utredes. Deriblant landskap og rekreasjonsverdi, geotekniske forhold, miljø og biologisk mangfold, kulturlandskap og kulturminner.
Ifølge avisa er utbyggingsområdet på rundt 120 mål. Innspill til planarbeidet kan sendes til BOARCH arkitekter AS innen 4. april.
-
Øksil-damene: Sikra seg sølv ei runde før slutt
Øksildamene sikra seg sølv i årets eliteserie i volleyball, etter at grunnspelet i Mizunoligaen runda av i helga.
Etter å ha kjempa seg til 3-1 over Randaberg i nest siste kamp er sølvet sikra for volleyballdamene frå Øksnes.
Gullet glapp fredag, då TIF Viking vann 3-0 over Førde.
– Vi er mest og jentene er ein smule rørt over at vi har klart å nå så langt. Sølv er også gull når du aldri har vore i nærleiken med klubben din, seier Hanne Steen som er hovudtrenar for Øksil kvinner.
Ho meiner det er viktig at jenter er synlege og tar plass i eit kystsamfunn.
– Hardt arbeid over mange år gir resultat. Eit nært samarbeid med næringsliv, støttespelarar og publikum har gjort dette mogleg. Vi føler oss som og er vinnarar, slår ho fast.
Med andreplass er dei direkte kvalifisert til sluttspelet som startar den siste helga i mars.
Foto: Privat / Øksil -
Bøtesatsene øker nok en gang
Fra 15 mars øker bøtesatsene for ulovlig mobilbruk i bil fra 10.200 til 10.450 kroner. Det samme gjelder for brudd på vikeplikten eller å kjøre på rødt lys.
NAF er kritisk til økningen og mener bøtene er på et svært høyt nivå.
– Nivået på trafikkbøter har økt kraftig de siste årene. Vi etterlyser dokumentasjon på at høyere bøter faktisk bidrar til at det blir færre lovbrudd i trafikken og færre ulykker, sier pressesjef i NAF Ingunn Handagard.
Politidirektoratet har tidligere uttalt til NRK at de er imot å øke bøtesatsene for forenklet forelegg i trafikken.
– Vi mener at satsene er såpass høye nå at det ikke er nødvendig å øke satsene for å opprettholde bøtens preventive eller avskrekkende effekt. Derfor er vi imot dette forslaget, sier fagdirektør Runar Karlsen i Politidirektoratet.
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK -
Inviterer til gratis livmorhalsprøve
Onsdag 12. mars inviterer legekontoret i Sandnessjøen til gratis livmorhalsprøve fra klokken 17:00 til 18:30.
Fire kvinnelige leger fra Helgelandssykehuset og fire kvinnelige leger fra legekontoret stiller på dugnad sammen med helsesekretærer og Sandnessjøen sanitetsforening.
Nye tall fra Kreftregisteret viser at det er mange kvinner som av ulike grunner ikke sjekker seg for livmorhalskreft.
190.000 norske kvinner har ikke sjekka seg de siste ti årene eller mer.
-
Økning i tvilsmeldinger om studenters skikkethet
Det ble meldt inn 527 tvilsmeldinger om studenters skikkethet i 2024, en økning på 40 fra året før. Av disse tvilsmeldingene ble 10 studenter utestengt etter skikkethetsvurdering, skriver Khrono.
Skikkethetsvurdering gjelder nå for 38 utdanninger ved 20 forskjellige universiteter og høgskoler. Deriblant er barnehagelærer-, sykepleier og lærerutdanningen.
Målet med skikkethetsvurderinger er å avgjøre om en student utgjør en mulig fare for dem som studenten vil komme i kontakt med under praksis eller i framtidig yrkesutøvelse.
Felles klagenemnd behandlet 8 skikkethetssaker i 2024, hvor 4 saker ble stadfestet, 3 saker endret, og i en sak ble vedtaket om ikke skikkethet opphevet.
Ifølge Mette Irene Hvalby ved Universitetet i Stavanger som leder det nasjonalt arbeidsutvalget for sikkerhetsvurdering skyldes økningen i tvilsmeldinger blant annet mer bevisst arbeid ved universiteter og høgskoler, samt systematisk opplæring og undervisning om skikkethetsvurdering.
OsloMet hadde flest saker om skikkethet, med 100 tvilsmeldinger i 2024. Nord universitet hadde 42 tvilsmeldinger i samme periode.
Illustrasjon: Håkon Mosvold Larsen / Håkon Mosvold Larsen -
Sjukepleiar ved UNN tiltalt for å ha misbrukt si stilling
Ein sjukepleiar ved Universitetssjukehuset Nord-Norge Narvik er tiltalt for å ha misbrukt si stilling til å snoke i pasientjournalar, skriv avisa Fremover.
Ifølge tiltalebeslutninga skal den tilsette ha skaffa seg urettmessig tilgang til tausheitsbelagte opplysingar om både ein tidlegare sambuar og ein annan pasient.
Den tilsette jobbar ikkje lenger ved UNN, etter at det blei inngått eit forlik i retten i fjor. Sjukepleiaren hevda då sin uskyld ved å meine at vedkomande ikkje har gjort noko gale, og at suspensjonen og oppseiinga er ugyldig.
No er politiet ferdig med etterforskinga, skriv avisa. Dei har valt å ta ut tiltale mot sjukepleiaren.
Saka handlar om to separate hendingar. Ifølge tiltalen skal den tilsette også ha delt personsensitive opplysingar frå dei uloveg innhenta journalane med andre personar.
Det er uklart kva straff den tiltalte risikerer. Saka vil behandla i Midtre Hålogaland tingrett i løpet av våren.
Foto: Henrik Einangshaug / NRK -
Hun er den eneste nye i Bodø/Glimt-styret
Reiselivssjef i Visit Hegeland, Kitt Grønningsæter, trengte ikke lang betenkningstid da hun ble spurt om hun var interessert i å sitte i Bodø/Glimts styre, skriver Rana Blad. – Det tok bare et nanosekund, sier hun til avisen.
Lørdag var det årsmøte i Bodø/Glimt.
Her ble det lagt fram et regnskap som viser at Glimts sportslige prestasjoner tok klubben til nye økonomiske rekorder.
Med driftsinntekter på drøye 600 millioner, la klubben bak seg sitt desidert beste år pengemessig.
Salg av spillere, seier i Eliteserien og gruppespill i Europaligaen, førte til at Glimt økte inntektene med over 170 millioner fra 2023.
Andersen trakk frem at klubben i 2017 hadde inntekter på 42 millioner kroner.
I tillegg ble det valgt nytt styre. Grønningsæther synes hun det er kult av Glimt å se til Helgeland, noe hun tror var et helt bevisst valg.
– Det viser at de faktisk ønsker å koble seg tettere på regionene rundt, mener reiselivssjefen.
Foto: Frank Nygård / NRK -
Rekordmange barn i fosterhjemskø
Til tross for mange tiltak for å rekruttere flere fosterfamilier, har det vært en kraftig økning i køen av barn som venter i fosterhjemskø.
I februar var det rundt 360 barn i Norge som venter på et trygg familie å bo i. Det viser tall fra Bufdir og Oslo kommune.
Fosterhjemsforeningen krever at regjeringen gjør mer for å rekruttere nye fosterhjem, bedrer økonomien i barnevernet og at det blir pliktig å finne egnede fosterhjem for barn med spesielle behov. Regjeringen sier de deler bekymringen for disse barna og varsler en kvalitetsreform for barnevernet om få uker.
Illustrasjon: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK -
Rogaland Frp vil ha Natos nye senter til Jåttå
Rogaland Frp mener Natos nye luftfartssenter bør legges til Jåttå, framfor Rygge i Østfold eller Bodø i Nordland, skriver Stavanger Aftenblad.
Norge har fått i oppdrag å etablere Natos tredje operasjonelle luftkommando (CAOC), som kan stå operativ innen 2027.
– Slik jeg ser det, er toget i ferd med å forlate perrongen. Kanskje har det gjort det allerede, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til avisen.
Foto: NRK -
Vefsn og Rana FrP slår ring om alle tre lokalsykehusene
Fredag 14. mars samles styret i Helse Nord til styremøte i Narvik for å vedta funksjon- og oppgavefordeling for den nye sykehusstrukturen på Helgeland.
Fremskrittspartiet på Helgeland kommer med en felles uttalelse få dager før Helse Nord fatter sitt vedtak.
– Vi setter pasientene først. Sykehustilbudet på Helgeland må sikre trygghet og tilgjengelighet for alle innbyggerne i hele regionen, heter det i uttalelsen fra Brønnøy FrP, Hemnes FrP, Leirfjord FrP, Nesna FrP, Rana FrP og Vefsn FrP.
– Den vedvarende uenigheten om lokalisering har skapt splittelse både politisk og blant innbyggerne. Fremskrittspartiet mener at en fortsatt debatt om dette ikke må gå på bekostning av pasientsikkerheten eller føre til en uthuling av dagens sykehustilbud.
– Når det ikke har latt seg gjøre å enes om lokasjon og ett felles sykehus, mener FrPs lokallag at det beste er å beholde dagens struktur med akuttfunksjoner på alle tre eksisterende sykehus, heter det i uttalelsen.
Foto: Helgelandssykehuset -
Regjeringa sender Roseslottet på Noregsturné
Som ein del av regjeringas markering av frigjeringsjubileet frå 2. verdskrig, 80 år i 2025 skal utstillinga Roseslottet reise på turné.
I Nordland er det to stader som får besøk. 7. mars var Roseslottet i Narvik. 14. mars kan ein sjå utstillinga i Stormen kulturhus i Bodø.
Kunstutstillinga på Frognerseteren i Oslo, som viser nordmenn si kamp for fred og fridom under okkupasjonen frå 1940-1945, har vore ein publikumssuksess sidan opninga i 2020.
No skal resten av landet skal få glede av utstillinga.
Ifylgje ei pressemelding frå Roseslottet har Nord-Noreg ein stor plass. Bilete som viser hendingar og personar frå Nordland blir løfta spesielt fram i utstillinga. Bland desse er motstandskvinna Liv Grannes frå Mosjøen og måleriet Operasjon Muskedunder frå sabotasjen mot kraftverket i Glomfjord.
Sentralt i Roseslottet er portrettserien «Historias ansikt» med tidsvitnar frå andre verdskrig, som Vebjørn Sand dei siste åra har reist rundt og malt. Bland dei er Astrid Linerud frå Hattfjelldal som 9 år gamal losa ein familien til Sverige og Nils Olaf Nilsen som representerer dei samiske grenselosane i Tysfjord.
Regjeringa har løyvd eit tilskot på 3 millionar kroner til Stiftinga Roseslottet, som skal sende vandreutstillinga på turné til 20 stader i Noreg – frå Kirkenes i nord til Kristiansand i sør – fram til hausten 2025.
Foto: Oda Elise Svelstad / NRK -
Personbil med to personer kjørte inn fjellvegg inne i tunnel
En personbil traff fjellveggen i motgående kjørefelt og snurret rundt inne i Rørvikskarunellen på E10 i Vågan.
Ifølge politiet skal de to personene i bilen være ute av kjøretøyet.
– Informasjonen vi har nå går utpå at en person er forslått, men ved bevissthet, opplyser operasjonsleder Kai Henrik Eriksen i Nordland politidistrikt.
Tunellen ble stengt av Vegtrafikksentralen. Klokka 16 melder politiet at bilberger har vært på stedet og hentet ut bilen.
Iføgle Lofotposten var bilen en leiebil, men det er foreløpig uklart om de som befant seg i bilen er turister eller lokale.
Politiet har opprettet sak.
NRK Nordland forklarer: Vet du hvordan du bruker parklysene? 01:02
Neste