ILSENG (TV 2): Hedmarkingene Trygve Slagsvold Vedum og Emilie Enger Mehl kjemper for gjenvalg på Stortinget. Mehl er motivert for å fortsette, selv om den offentlige rollen kommer med en pris.

Publisert 27.03.2025 09:07
– Jeg liker jo ikke sånt i det hele tatt. Men det som er så bra med Emilie, er at hun svarer veldig godt for seg selv. Hun trenger ikke en mann som svarer for seg.
I midten av februar publiserte Se og Hør paparazzi-bilder av Senterpartiets Emilie Enger Mehl.
Selv vil hun ikke si noe om hendelsen, men partileder Trygve Slagsvold Vedum syns metodene er kritikkverdige.

– Vi er veldig bevisst på at vi ønsker at alle typer folk skal kunne gå inn i politikken. Unge og gamle i ulike livsfaser. Da er det lurt å gi dem private rom. Hvis de ikke gjør det, så blir terskelen for høy, sier Vedum.
– Ting skifter fort
Rundt et bål, som de to har tent uten større problemer, stiller de til intervju sammen i forkant av helgens landsmøte.
Duoen innehar 1. og 2.-plassen på stortingslista til Hedmark, men med skarve 4,6 prosents oppslutning på TV 2s siste måling, kan i alle fall Mehl se langt etter en ny periode på Stortinget.
– Nå er det valg i september, og jeg er innstilt på å gjøre alt jeg kan for å bli valgt. Så er det velgerne som bestemmer, og det har jeg et avslappet forhold til.
– Så du har ikke tenkt noe på hva du skal gjøre hvis du ikke kommer inn?
– Det får jeg sikkert god tid til å tenke på etter september, hvis jeg ikke blir valgt. Så det er ikke en problemstilling som jeg føler er så aktuell akkurat nå, sier Mehl.
– Den siste målingen er vi langt unna, men vi vet at ting skifter fort i politikken. Så tror jeg mange fra Hedmark ser at Emilie er en sterk kandidat, sier Vedum.
Mister hun plassen på Stortinget, vil det bety slutten for Mehl i rikspolitikken for denne gang.
Kjersti Toppe og Bjørn Arild Gram er nemlig innstilt som nye nestledere i partiet. En posisjon mange trodde Mehl var kandidat til. I stedet er hun innstilt som vara til sentralstyret.
– Hva skjedde? Ble du spurt, og sa du nei?
– Jeg har hatt samtale med valgkomiteen, men jeg skal ikke gå noe mer inn på det.
Partileder Vedum er imidlertid tydelig på at han ønsker Mehl i en sentral posisjon.
– Når vi spurte om Emilie ville bli justisminister, så visste vi hvilken kapasitet hun har. For det er den mest krevende jobben en kan ha i regjering. Det er en beredskapsjobb hele tiden.
Mehl bryter inn og retter på Vedum.

– Det er statsminister og finansminister som er mest krevende, sier hun.
Så får han fortsette.
– Det er jeg veldig stolt over, den jobben Emilie gjorde der. Det var en krevende vakt med alt det som har skjedd rundt.
– Hva er hennes fremtid i Senterpartiet?
– Emilie kan fylle alle roller i partiet òg, men da må du være motivert for det og ta ting etter hvert.
På Stortinget har hun fått det tungtveiende vervet som leder av finansfraksjonen.
– En ting er å være dyktig når det er solskinn, men sånn er det ikke i politikken. Jeg har erfart det når det har stormet som verst de siste årene, at hun klarer å sove da og, og så møte opplagt på jobb. Det er ikke så lett når det er røffe runder. Derfor mener jeg at Emilie skal ha tunge lederverv, for hun klarer det også når det er litt krevende.
Og krevende tider har de begge vært igjennom.
Mehl en av de første som fikk vite
I forrige landsmøtetale, for to år siden, kom Vedum med sjokkbeskjeden om at han hadde fått den kroniske muskelsykdommen MS.

– Jeg føler egentlig mest på en form for takknemlighet, for at jeg vet hvor sårbart livet kan være. I starten da jeg fikk medisin, så ble jeg dårlig av medisinen.
– Nå har jeg medisin som ikke jeg merker at jeg tar. Og det gir ingen begrensninger i det hele tatt. Hvis det ikke hadde fungert, hadde det ikke vært mulig å leve på den måten jeg nå gjør.

– Så du har ikke noen planer om å gi deg?
– Nei, ikke i det hele tatt. Så lenge jeg har fungert på måten jeg gjør, har det gitt en ekstra takknemlighet i livet.
Emilie Mehl var en av de første som fikk vite om sykdommen.

– I starten så var jeg bekymret for at jeg bryr meg om personen. Det er jo noe med det at man står midt i politikken, det er høyt tempo, det skjer mye, og så blir det skjørt, sier Mehl og legger til:
– Man blir jo veldig påminnet om det menneskelige oppi det vi driver med. Det er ingen som er usårlig, heller ikke du, som har enorm kapasitet.
Dette er MS
Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom som angriper hjernen og ryggmargen. Sykdommen kan gi forskjellige symptomer – både i grad og hyppighet.
- MS er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper isolasjonsmaterialet myelin i hjernen og ryggmargen.
- Rammer ca. 500 personer i Norge hvert år. Rundt 15.000 lever med sykdommen i Norge i dag. Norge er et av de land i verden som har flest MS-rammede i forhold til folketallet.
- De mest typiske symptomene er nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse (fatigue).
- Forløp og symptomer er forskjellig fra person til person.
- Noen opplever kun ett enkelt eller et fåtall attakker, og lever stort sett som normalt. Andre kan bli sterkt handikappet etter lang tid med sykdommen.
- MS er over dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn.
- MS er den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verden.
- MS kan ikke helbredes ennå, men bremses og lindres.
Kilde: MS Forbundet
Nei-laget
Siden regjeringsbruddet i slutten av januar, har Vedum snakket på inn- og utpust om at Norge ikke må melde seg inn i EU.
– Hvis man først melder seg inn i EU som Høyre vil, så er det umulig å få gjort det om igjen. Det blir den desidert viktigste saken, å få stoppet det, sier Vedum.
– Er det ikke litt ufint at Norge skal stå på sin egen tue, fordi vi har våre naturressurser, og da ikke ville være med på det laget?
– Jeg er helt uenig i premissen som legges fra norsk ja-side, at vi står på vår egen tue. Vi samarbeider, over 30 prosent av Europas gass kommer fra Norge. Vi er en god nabo, men det er stor forskjell på å være en god nabo og å gi fra seg styringsretten, sier Vedum.

– Er du imot EØS-avtalen?
– Jeg mener at vi må bruke det handlingsrommet vi har i EØS-avtalen mer. Så er jo EØS-avtalen noe vi har styrt på som en del av regjeringen, og det er ikke aktuelt å gå ut av den nå. Men, akkurat nå opplever jeg at det styres helt ukritisk på EØS-avtalen. Og der tror jeg vi har mye mer vi kan styre over fra Norge. For eksempel har vi gått ut av regjering fordi vi mente at vi må si nei til EUs fjerde energimarkedspakke, sier Mehl.
Samarbeid
Å høre de to hedmarkingene lidenskapelig argumentere for å utfordre EØS-avtalen virker ikke helt forenlig med et nytt regjeringssamarbeid mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
– Vi har fått til masse bra ting sammen med Ap, men så brøt vi på EU, og vi mener der at man er for underdanig.
– At mer og mer energipolitikk skal styres fra EU tror vi kommer til å skape mer konflikt og en dårlig løsning for landet vårt. Der har vi rett og slett bare ulike syn, sier Vedum.
– Men du går på valg på et nytt samarbeid med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet?
– Da må vi se på hvilke gjennomslag vi får for sakene. Vi skal ha på plass en ny energipolitikk. Og selvfølgelig få til en garanti på at det er helt uaktuelt med å gi mer makt til EU og melde Norge inn i EU.
Men en luke for å igjen finne en felles plattform, holder Vedum åpen.
– Og så er Senterpartiet et parti som vi finner praktiske løsninger. Og det har vi gjort mange ganger, men det viktigste for oss er sakene, sier Vedum.
– Men du mener at Støre bør bli Norges neste statsminister også?
– Ja, forutsatt at vi klarer å få de gjennomslagene vi trenger for å støtte Arbeiderpartiet i en ny periode, så tror jeg det er et bedre valg enn Erna Solberg, sier Mehl.