Det virker fastlåst nå, regjeringens arbeid med EUs energiregelverk.
Ap mener det er riktig å innføre deler av Ren Energi-pakken og vil ha saken snarlig avklart.
Sp motsetter seg innføring både av hele og deler av regelverket. Det er heller ikke godt nok for Sp å innføre regelverket på gitte betingelser fra norsk side som motkrav til EU.
Aps forslag om kun å behandle noen deler av regelverket er uaktuelt for Senterpartiet.
Eneste løsning Sp virker å kunne leve med, er en avklaring om at Støre-regjeringen aldri vil ta denne saken til statsråd denne stortingsperioden.
Derfor er det ikke vanskelig å se for seg at den formelle saksbehandlingen regjeringen starter på i dag, i løpet av kort tid ender med at Vedum tar partiet sitt ut av regjering.
Det kan bli Vexit før valentines!
Lykkelig skilsmisse
-Jammen, det blir jo myyye bråk, dah!
Stemmen i telefonen hørtes litt overrasket ut. Foranledningen var den journalistiske dødssynden to spørsmål i ett:
Er det så farlig om regjeringen sprekker på EU-regelverket om Ren energi? Kan ikke Ap og Sp bli en lykkelig politisk skilsmisse i noen måneder?
Det skjer selvsagt ikke uten kortsiktig bråk internt og i offentligheten, men det ligger også en mulighet for begge partier på litt lengre sikt.
Både Ap og Sp sliter på målingene. Mange tidligere velgere sitter på gjerdet og kjenner ikke helt igjen sine gamle parti, selv om de ikke har funnet et annet de liker bedre. Begge partiene, særlig Sp, sliter også med at tidligere velgere heller vil stemme Frp.
Et fristilt Ap og et fristilt Sp kan lykkes bedre i å hente velgere tilbake, ikke minst fra høyresiden.
Det må veies opp mot ulempen ved at regjeringen og venstresiden fremstår splittet, men her vil de gjøre det i en sak hvor Høyre og Frp ikke fremstår som noe bedre og mer harmonisk alternativ. Høyresiden kan hakke på venstresiden om mye, men dette står langt ned på listen.
Dette er et forsøk på å tegne opp oppsiden og nedsidene for både Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Det er disse hensynene de på veie mot hverandre dersom saken ender med en skarp konfrontasjon.
Hvis saken blir for stor og krevende til å lande i et samlet regjeringskollegiet, ender det kanskje med at det er nettopp de to som under fire øyne må lande den endelige beslutningen.
For Støre: Lederskap eller kraft-kaos
Dersom Ren Energi-pakken innføres og Senterpartiet forlater regjeringen gir det Støre følgende oppsider:
Da vil statsministeren få gjennomført den politikken han mener er riktig for landet. Da kan historien bli at Støre personlig og Ap som parti viser lederskap, tar ansvar, skjærer gjennom, viser handlekraft og gjør det de mener er rett for landet. Han vil få revitalisert regjeringen og kunne utnevne flere nye Ap-statsråder. I store deler av Ap er samarbeidet med Sp sett på som negativt for Aps samlede profil.
I motsatt fall vil historien bli stikk motsatt: En statsminister som ikke klarer å holde regjeringen samlet i en krevende tid for landet. Potensielt har Støre undervurdert sprengkraften i hele energidebatten. Blir dette større enn han ser for seg, og flere fiender enn venner i samfunnsdebatten, vil det kunne bli en tapssak for Ap inn i den lange valgkampen. Han risikerer at hele våren, alle fylkesårsmøter, landsmøtet og LO-kongressen blir en diskusjon om at Støre og hans folk tok feil i regjering.
Støre kjemper mot anonyme kritikere av ham og at mange i Ap er frustrerte over negative målinger over tid. Mange mener «noe» må skje. Et annet svar enn lederskifte, er en endret sammensetning av regjering. Det kan skape ny giv i Ap. Hvis det i tillegg er en Ap-finansminister som får kommentere det første rentekuttet, er jo det en bonus!
En ren Ap-regjering vil kunne vise frem Aps primære standpunkt i alle saker, selv om disse må forhandles i Stortinget i enda større grad enn i dag. SV og Sp vil neppe gi ved dørene for å danne flertall, samtidig kan Ap støtte seg på andre partier, men det vil også kunne bli tatt ille opp av hovedsamarbeidspartnerne. For nedsiden med en ettpartiregjering i mindretall er at det lett blir mer støy og utvannede politiske vedtak i stortinget.
Rødgrønn side vil heller ikke fremstå samlet i en valgkamp og før et valg, samtidig er nettopp strømsaken slik at også Høyre og Frp er like splittet som Ap og Sp. Dermed vil skytset kunne bli mindre enn hvis avgangen skjedde på en annen sak.
Støre og Ap har nettopp lansert ny strømpolitikk som kan være nye, offensive svar til velgere som er opptatt av kraft og strømpris. Støre vil kunne stå annerledes i strømdebatt enn bare sammenlignet med før jul.
Vedum: Stå på krava eller mislykkes med makt?
Dette beskrives som «en sak av eksistensiell betydning» for Senterpartiet. Få vet det bedre enn Vedum. For ham vil det være en oppside å kunne frispille Senterpartiets politikk i hele valgkampen og fremstå ren og rank i kraft-politikken i møte med Frp, Rødt og SV. Han må håpe historien blir at Sp er et parti som står på krava også når det virkelig koster. Senterpartiet vil fortsatt ha flertallsmakt på Stortinget og trolig søke å ha en tøff, men konstruktiv holdning til Støre-regjeringen.
For Vedum er det en fordel at partiet er veldig samlet i synet på strømpolitikk og synet på EU. Når det gjelder sak er det ingen indre opposisjon.
Dersom Vedum tar partiet ut av regjering risikerer han også et stempel som en partileder som var god på problembeskrivelse i opposisjon, men ikke klarte å ha makt. Da vil Vedum-Sp ha sittet kortere tid i regjering enn Kristin Halvorsens SV og Siv Jensens Frp. For Sp vil det koste noe å miste dag-til-dag-makten i regjering, kanskje særlig før jordbruksoppgjøret, kommuneøkonomi-opplegget og revidert nasjonalbudsjett skal landes i valgåret.
Skal hele analysen falle?
Det er selvsagt mulig at regjeringen lander på å utsette energi-pakken til over stortingsvalget. Det har ingen nedside for Vedum. For ham vil oppsiden være fortsatt regjeringsmakt og å ha lyktes i å tvinge Ap i kne om denne saken.
For Støres del vil en utsettelse holde regjeringen samlet og gjøre kraftsaken mindre splittende i partiet og potensielt dominerende hele våren.
Da må Støre gi etter for Sp-trusler om å forlate regjering og samtidig tåle at hans egen analyse om hva som tjener Norge best, plutselig legges mindre vekt på. Det er ikke slik Støre pleier å tenke.
Og derfor kan Støre og Vedum tenke at i enhver krise finnes det også en mulighet.
Publisert 23.01.2025, kl. 15.45