Trump, streiker og en tørr vår gir uvanlig lang ventetid i havnene i Nord-Europa.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Skipsfartsselskaper og logistikkfirmaer advarer nå om at Donald Trumps uforutsigbare tollpolitikk har skapt kaos i europeiske havner. Lektere må vente opptil 77 timer for å laste containere, mens containerskip står i kø i dagevis, melder Financial Times.
– Alle de store knutepunktene flommer over, sier Caesar Luikenaar, administrerende direktør i det nederlandske rederiet WEC Lines, til avisen.
Situasjonen forverres av lav vannstand i elven Rhinen etter en tørr vår, noe som begrenser hvor mye last lekterne kan frakte, skriver avisen. Rhinen renner ut i havet ved Rotterdam.
Les på E24+
Shippingaksje: – Attraktiv
– Oppmerksomme på situasjonen
Samtidig har europeiske havner opplevd en kraftig økning i import fra Asia. Det er varer som egentlig var tenkt til det amerikanske markedet, men som blir sendt til Europa på grunn av handelskrigen.
I Antwerpen, Europas nest travleste containerhavn, losses skip tre til fem dager bak skjema, ifølge Albert van Ommen, administrerende direktør i det nederlandske logistikkselskapet Euro-Rijn Group.
– Til slutt får kunden eller sluttbrukeren varene sine for sent, sier han til Financial Times og legger til at proppen de nå opplever er den verste siden pandemien.
Havnemyndighetene i Antwerpen-Brugge innrømmer at det er «langvarig, økt overbelastning», men hevder systemene fortsatt fungerer innenfor planlagte buffere.
Kommunikasjonsdirektør i Posten, Kenneth Tjønndal Pettersen opplyser at posten til og fra Norge går som normalt, siden det meste av dette fraktes med fly uansett.
– Vi er oppmerksomme på situasjonen og følger den tett, men for våre leveranser så merker vi lite til dette, skriver han.
Har økt
Sjefanalytiker Peter Sand i shippingteknologiselskapet Xeneta påpeker overfor E24 at problemene har bygget seg opp over tid.
– Dette er ikke nytt. Det har pågått gjennom hele første halvår, sier Sand.
Han forklarer at havneproblemene skyldes flere faktorer, men den minste av dem er det forverrede forholdet mellom USA og Kina. Han peker heller på streiker blant havnearbeidere i Frankrike, Belgia og Nederland, og utsatt vedlikehold som nå gjennomføres.
Importen til Nord-Europa har økt med 7,6 prosent fra januar til april 2025 sammenlignet med samme periode i fjor. Det skjer etter en økning på 12,8 prosent i hele 2024 sammenlignet med året før.
Samtidig har korttidskontraktene for frakt økt med hele 84 prosent siden slutten av mai.
– Importører reagerer på geopolitiske problemer ved å fronte-laste, altså bringe inn mer varer så raskt som mulig for å motvirke lengre transittider og logistikkforsinkelser, forklarer Sand.