Kortversjonen
- Plussgrader og vårfølelsen ser ut til å komme tidligere, ifølge klimaforskerne
- Norge opplever temperaturer mellom 3–10 grader høyere enn normalt
- Men mildværet fører også til større sannsynlighet for nedbør
- Varmen gjelder ikke bare Norge, men hele Europa
Også vinterferien, som store deler av Vestlandet har foran seg, beskriver forsker Erik Kolstad som «elendig».
– Det er bra for de som er glad i bare veier og muligheten til å få en tidlig vår. Men for de med hytte på fjellet er det dårlig.
Kolstad er klimaforsker ved NORCE
og Bjerknessenteret , og jobber daglig med langtidsprognoser .Med varmerekorder flere steder i landet og plussgrader så langt YRs langtidsvarsel kan vise, slo VG derfor på tråden:
– Kommer våren allerede smygende innpå?
– Ja, det er lite som tyder på at det kommer noe særlig kulde.
– Det vi meteorologer kaller «vår» begynner 1. mars, men det er også ofte en kald vintermåned. Men det virker ikke som det blir sånn i år.
I Norddal i Møre og Romsdal ble det målt hele 17,6 varmegrader natt til lørdag.
Til sammenligning er det samme dag meldt 14 grader i Lisboa og 13 i Roma. Varmerekordene her til lands skyldes et lavtrykk nord i Norskehavet.
Les om mer om varmerekordene som er slått her.
Klimaforsker hos NORCE og Bjerknessentert
Kolstad viser til prognosekartet
fra European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF ). Jo rødere et område er, jo varmere er det sammenlignet med normalen.Bla deg gjennom de neste tre ukene under:
24. februar - 3. mars. Foto: Skjermdum / ECMWF
For den kommende uken viser kartet at temperaturen vil være 3–6 grader høyere enn normalt i store deler av Norge. Nord i landet viser kartet så høyt som 6–10 grader varmere.
Men Norge er ikke alene.
– Hele Europa skiller seg ut, legger han til.
Klimaforskeren understreker at usikkerheten er større jo lengre frem i tid kartet viser.
– Det som er spesielt her er at når du vanligvis klikker deg frem i tid, så blir alt hvitt. Men her holder det seg rødt helt ut til uke seks, i påsken.
Men mildværet har også en bakside.
– Da er det typisk at det også blir vått.
Mildluften når høyt til fjells 🏔️ og litt mildere ser det fortsatt ut til å bli 📈 Temperaturstigning betyr ofte at snøskredfaren øker ⚠️ Sjekk skredfaren der du ferdes på varsom.no/snoskred/varsl…
Hvorfor blir det varmt?
– Det handler om hvor luftmassen kommer fra, forklarer forsker Kolstad.
Hvis luften kommer fra sør, særlig sørvest, blir det ofte vått og mildt. Det skyldes at luftan da kommer fra havet, hvor det er mildt.
– Mens hvis luften kommer fra øst, fra Russland og områdene der, så blir det kaldt. Det vi ser nå er at luften i stor grad kommer fra sør og sørvest.
Og om sommeren ikke kan komme fort nok for deg, så er det en sjans for at også den vil melde sin ankomst tidlig:
– Det er vanskelig å si, men generelt så er sommeren blitt utvidet i begge retninger. I fjor var mai den beste sommermåneden, sier han.
Hva var din reaksjon på denne nyheten? aJeg ble glad!bUff, jeg vil ha vinter. cBryr meg ikke om været.– Bad news
Også forsker Tor Eldevik holder med:
– Det vi robust kan forvente er at klimaet både globalt og regionalt har løftet seg til varmere forhold. Sommersiden breier seg ut.
Eldevik er instituttleder ved Geofysisk institutt på Universitetet i Bergen, og er kollega av Kolstad på Bjerknessenteret.
Han forteller at krokusene
allerede har viste seg i begynnelsen av februar ved domkirken i Bergen sentrum.– Det er bad news.
Instituttleder ved Geofysisk institutt på UiB og forsker ved Bjerknessenteret
Gjennomsnittstemperaturen på jorden har økt med 1,1 grader siden tiden rundt år 1750. Oppvarmingen skyldes menneskeskapte klimagassutslipp ifølge FNs klimapanel
.– Å tenke på at vi systematisk flytter på den klimatiske forholdene fordi vi lever sånn vi lever, er skremmende, sier Eldevik.
New York pleide å ha tidvis hvite vintre, men nå er det lenge mellom snødagene. Bli med når VGs USA-korrespondent tok skiene fatt i den amerikanske storbyen i januar: