Varsler strømstrid på LO-kongressen

3 hours ago 4



 PrivatStian Pettersen Sagvold er klubbleder for Verkstedklubben i Aker Verdal (t.h.) og Bjørn Sigurd Svingen er leder i Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Foto: Privat

Disse to herrene kan skape strømrabalder.

Tirsdag 6. mai kl. 05:42

Kortversjonen

  • Strøm kan bli et hett tema på årets LO-kongress.
  • Stian Pettersen Sagvold og Bjørn Sigurd Svingen kjemper for nasjonal kontroll over strømpriser.
  • De vil innføre en Norgespris på strøm for industrien, reforhandle kabelavtaler og prioritere norske forbrukere over datasentre.

Frem til nå har det eneste fokuset på LO-kongressen vært kampen om hvem som skal bli LO-leder.

Men LO-kongressen – som avholdes hvert fjerde år, skal også trekke opp den politiske linjen som LO skal ha de neste fire årene.

Strøm blir et av de hete temaene, skal vi tro to mangeårige forkjempere i LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet, som kjemper for å ta nasjonal kontroll over norsk vannkraft og strømpris.

De har fått så stor innflytelse i Fellesforbundet at de vant flere store slag på landsmøtet i Fellesforbundet for to år siden – og Svingen ble valgt inn i forbundsstyret i Fellesforbundet.

Nå skal de forsøke å gjøre det samme på LO-kongressen, gjennom flere prioriterte kampsaker:

  • Norgespris på strøm også for industrien.
  • Reforhandling av kabelavtalene til Storbritannia og Tyskland.
  • Krav om et toprissystem, hvor forbrukere og industri i Norge får en lavere strømpris enn landene vi eksporterer strøm til.
  • Prioritere norske bedrifter og forbrukere, ikke datasentre, som stikker av med strømmen.

Andre forslag de fremmer

Her er andre energiforslag de vil at LO-kongressen skal ta stilling til:

  • De vil at LO skal si nei til Bygningsdirektivet og Elektrisitetsdirektivet.
  • De vil også si nei til opprinnelsesgarantiene i EUs fornybardirektiv. De mener det direktivet vil øke presset på norske kommuner om bygging av landvind og at garantien vil pålegge norske industribedrifter kostnader for å "bevise" at de ikke bruker kull som energikilde. De anslår at det vil kunne koste industribedrifter 7–8 øre kilowattimen.
  • De fremmer også forslag om frikobling fra EUs energiunion gjennom utmelding av energibyrået Acer.
  • De ber også LO oppfordre regjeringen til å bruke reserverasjonsretten i EØS mot hele EUs fjerde Energipakke.

Norgespris

– Norgesprismodellen må innføres også for industrien. Lav strømpris har vært det største konkurransefortrinnet for norsk industri, som har hatt tilgang på lav pris på ren kraft. Slik bør det fortsatt være, sier Sagvold.

Han vil ikke låse det på noe nivå, men sier at utgangspunktet bør være under 40 øre.

– Vi krever forutsigbare kraftpriser med langsiktige avtaler med lavere priser enn våre konkurrenter, sier Svingen.

 PrivatFoto: Privat

Kabler

– Å reforhandle kabelavtalene med Storbritannia bør være fullt mulig; de står utenfor EU. Vi mener at det også er en selvfølge at vi må gå i forhandlinger med Tyskland om det samme, sier Sagvold.

Svingen er veldig klar:

– Vi må ha kontroll på kraften som går ut og inn av Norge. Vi har ikke noe imot eksport av kraft fra Norge, men det må skje når vi har overskudd på kraft.

– Det høres litt egoistisk ut?

– Norge eksporterer 15–17 terrawatt til EU. Dette er musepiss: EU bruker 2500 terrawatt i året. Problemet er at vi i retur for vår eksport av rimelig kraft, får dyr strøm tilbake.

Topris

Et toprissystem hvor norske forbrukere og bedrifter skal betale mindre i strøm enn i andre land, er kontroversielt, men Sagvold har trua på at det kan samle flertall på LO-kongressen.

– Jeg tror vi kan få Fagforbundet på med på det forslaget. Dagens system koster kommunene i Norge mye, sier han med henvisning til at Fagforbundet organiserer veldig mange av sine over 400.000 medlemmer i kommunal sektor.

De viser også til at eksperter mener det er fullt mulig.

Sosialøkonom Kjell Roland bekrefter det.

RolandRoland

– En rekke land i EU har innført ordninger som innebærer at sluttbrukerne ikke utsettes for volatile spotpriser. Det er fullt mulig å gjøre også for Norge, sier Roland, sosialøkonom og tidligere sjef i Norfund.

Han satt også i energikommisjonen.

Datasentre

Å nedprioritere datasentre kjenner Svingen veldig godt til, siden han har base på Raufoss:

Den lokale industrigiganten der oppe er våpenprodusenten Nammo, som har protestert mot at TikTok kommer foran i strømkøen.

–⁠ Det ser fortsatt ut som om staten mener kattevideoer er viktigere enn ammunisjon til Ukraina og vårt eget forsvar, har konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo sagt til Dagens Næringsliv.

– Det har vært en stor sak på Raufoss og en stor bekymring. Det må være mulig å prioritere industrien. Hvis ikke har politikken spilt fallitt, sier Svingen.

Han legger til:

– Noen datasentre må vi ha, men strøm er i ferd med å bli et knapphetsgode i Norge. Da må politikerne faktisk prioritere. Nye datasentre må vurderes ut ifra samfunnsnytten.

Han viser til en ny rapport fra De Facto som viser at datasentre og batterifabrikker i 2035 vil stikke av med 11 terrawattimer (TWh) og 19 TWh i 2050:

Det vil si nesten ti prosent (8,6) av det anslåtte totale norske strømforbruket i 2050.

Read Entire Article