Regjeringen håper å legge fram lovforslaget for Stortinget i løpet av kort tid.
– Vi mener varsling av trafikkontroller er trafikkfarlig, sier statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet.
– Uanmeldte farts- og ruskontroller bidrar til å gjøre veiene våre tryggere. Hvert år blir over 600 personer drept eller hardt skadd i trafikken. Vi vet at fart og rus er medvirkende årsaker til veldig mange av disse ulykkene.
Statsminister Jonas Gahr Støre ga beskjed for nesten ett år siden at regjeringen vil ha et forbud mot slike varslingstjenester.
Statssekretær Tom Kalsås fra Arbeiderpartiet vil gjøre varsling av trafikkontroller ulovlig. Om det blir flertall for forsøket gjenstår å se.
Foto: Ole Andreas Bø / NRK140.000 kjøretøy
I Namsos har gründeren Magnus Wester drevet selskapet Safedrive siden 2018.
Her jobber det nærmere 50 medarbeidere med å selge varslingsbokser som er montert i over 140.000 norske kjøretøy.
De sender hver dag ut over 300 bokser til kunder over hele landet. Til sammen er det rundt 80 ansatte i et selskap som stadig vokser.
– Vi mener lovforslaget fra Arbeiderpartiet er veldig dårlig begrunnet. Siden vi startet varslingstjenesten, har tallet på drepte og hardt skadde i trafikken gått ned. Regjeringen mangler rett og slett et faktagrunnlag for å kunne vedta et forbud, mener Wester.
Safedrive selger flere hundre slike varslingsbokser hver eneste dag, ifølge selskapet selv.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKSystemet som Safedrive selger, varsler trafikkontroller, dyr i veibanen, og andre hindringer.
Maskinen varsler også hvor det står fotobokser, og der det er andre fartsmålinger. I tillegg viser den fartsgrensa på stedet, og bilens hastighet.
Hva synes du om at varsling av trafikkontroller kan bli forbudt?
Brukerne varsler fra
– Det er brukerne selv som legger inn disse dataene i systemet vårt. Vi mener det virker preventivt. De fleste av oss blir sjelden eller aldri stoppet av politiet. Nå blir brukerne våre klar over hvor mange kontroller politiet har. Vi mener det virker forebyggende på kjøreadferden, sier Magnus Wester.
Salgssjef Yasin Hussein i Namsos er stolt over jobben han og medarbeiderne gjør hver eneste dag.
– Ja, vi jobber hardt hver dag for å gjøre trafikken sikrere. Vi har motiverte medarbeidere som mener de gjør en viktig jobb. En spennende jobb. Jeg tror ikke de som har fremmet lovforslaget har satt seg godt nok inn i saken, sier han.
Salgssjef Yasin Hussein mener Safedrive selger et produkt som bedrer trafikksikkerheten i Norge.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRK– Godt begrunnet
Men der er Tom Kalsås i Samferdselsdepartementet rykende uenig.
De vil trolig legge fram et lovforslag for Stortinget så raskt de kan når høringsfristen går ut i disse dager.
– Vi mener forslaget om forbud er godt begrunnet. Det er grundig utredet av et bredt spekter av fagfolk, og vi vet at uanmeldte trafikkontroller gjør veiene tryggere, sier han.
I Namsos jobber nærmere 50 ansatte ved Safedrives hovedkontor.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKEt eventuelt forbud vil også gjelde for selskaper som selger varslingstjenester fra andre land. Som for eksempel Google og Apple gjør.
Utrykningspolitiet har lenge advart mot varslingstjenester i trafikken:
– De manuelle politikontrollene våre skal være uforutsigbare. Det er sjansen for at det står en politipatrulje rundt neste sving som gjør at mange holder seg innenfor lovens grenser. Uten denne uforutsigbarheten, når det står «ingen kontroll» på et lite display i bilen, så velger dessverre mange å kjøre for fort eller å kjøre i ruspåvirket tilstand, mener UP-sjef Knut Smedsrud.
Han understreker at UP ikke har noe imot varsling av vanskelige kjøreforhold, dyr eller andre hindringer i veien, eller av fotoboksene.
– Tvert imot, det er flott at dette varsles. Fotoboksene står på ulykkesutsatte strekninger og er varslet med skilt, nettopp fordi man skal vite at de er der, og derfor overholde fartsgrensen, understreker han.
UP-sjef Knut Smedsrud frykter det kan skje alvorlige ulykker fordi bilister blir varslet om politiets kontroller.
Foto: Bård NafstadAvslørte ruspåvirket sjåfør
Utrykningspolitiet viser til flere tilfeller der varsling av kontroller kan få alvorlige følger.
– En uniformert patrulje gjennomførte en godt synlig politikontroll, mens en sivil patrulje kjørte etter bilene som svingte av før kontrollpunktet. Også her ble en ruspåvirket sjåfør avslørt. Vedkommende innrømmet å ha svingt av på grunn av varsel om kontroll, opplyser Smedsrud.
UP mener varslingene begynner å ligne på et overvåkingssystem av politiets bevegelser.
– Jeg ser fram til at Stortinget skal behandle saken i løpet av våren, og håper politikerne forstår at dette ikke bare handler om å ta noen som kjører 10 km/t for fort.
Arbeidsplasser i fare
Men Magnus Wester i Safedrive mener det de driver med heller bedrer trafikksikkerheten. Nå frykter han for 80 arbeidsplasser.
– I verste fall flytter vi virksomheten til utlandet, sier Wester, som vurderer å gå over fra varslingsbokser til en app om de skal operere fra utlandet.
– Men jeg håper og tror de andre partiene på Stortinget er på lag med trafikksikkerheten, og ønsker mer fakta om saken og en bedre saksprosess, sier han til NRK.
Safedrive har i flere uker drevet en kampanje mot regjeringens forslag om et forbud mot varsling av trafikkontroller.
Foto: Espen Andreas Sandmo / NRKPublisert 02.04.2025, kl. 09.15