Våpnene stilnet i Libanon. Vil Netanyahu gå med på våpenhvile i Gaza?

1 month ago 12



Hamas sier de er klar for våpenhvile med Israel. Men er det mulig å få en rask slutt på krigen på Gazastripen?

Palestinske barn går forbi en skole i Gaza som har fungert som oppholdssted for flyktninger. Skolen er blitt skadet av bombing. Foto: Dawoud Abu Alkas, Reuters/NTB

Publisert: 28.11.2024 10:48

Kortversjonen

Våpenhvileavtalen mellom Israel og Hizbollah-militsen trådte i kraft natt til onsdag. Håpet er at det nå skal bli slutt på over et år med krig mellom Israel og den libanesiske gruppen.

I Libanon satte folk seg i bilen og kjørte sørover til tross for advarsler om at det ikke er trygt. Det så onsdag ut til at våpenhvilen ble overholdt.

Joe Biden håper på en siste triumf som USAs president. Å bygge videre på enigheten i Libanon for å få til en bredere fredsavtale i Midtøsten. Tyrkia og Qatar sier de også vil bidra. Men rekker Biden dette før han må gå av 20. januar?

Over 60 gisler er trolig i live i Hamas-fangenskap. Familiene deres presser på for å få dem tilbake. To millioner palestinere håper Israel snart vil trekke seg ut av Gazastripen.

Hva sier Hamas?

Hamas er klar til å inngå en våpenhvile på Gazastripen, opplyser en høytstående tjenestemann i den palestinske bevegelsen.

Nyhetsbyrået AFP skriver onsdag at den ikke navngitte Hamas-kilden samtidig hyller våpenhvilen som få timer tidligere trådte i kraft mellom Hizbollah og Israel i Libanon.

Hamas skal ha informert meglerne i Egypt, Qatar og Tyrkia om at Hamas er klar for en våpenhvileavtale og en seriøs avtale om å utveksle fanger.

– Hamas har vist høy fleksibilitet for å nå en avtale som avslutter krigen i Gaza, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri til Reuters.

Han hevder Netanyahu har stått i veien for en avtale.

– Han har hele tiden gjort det han kan for å unngå en avtale, hevder Zuhri.

Hva taler for og hva taler imot en våpenhvile også på Gazastripen?

Hva vil Israel?

Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsvarte tirsdag våpenhvilen med Hizbollah.

Det var ikke åpenbart at han vil følge opp med en rask avtale med Hamas.

Tvert imot. Etter å ha forsikret at Israel ville vinne, var setning nummer to at «vi vil fullføre oppgaven med å utslette Hamas».

Netanyahu hevder avtalen med Hizbollah vil bidra til å isolere Hamas.

– Med Hizbollah ute av bildet er Hamas overlatt til seg selv. Vi vil øke presset mot Hamas, sa Netanyahu.

Han hevder det dermed vil bli enklere å få frigitt gislene som er blitt holdt av Hamas i over et år. Det antas at det er litt over 60 gjenlevende israelske gisler i Gaza.

At Israel antagelig må inngå en avtale med Hamas for å få gislene fri, nevnte han ikke.

Hva taler for en avtale nå?

At Hamas nå står mer isolert, taler for at det kan bli en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas, mener Jørgen Jensehaugen. Han er seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet (Prio).

– Maktforholdet er blitt endret i Hamas’ disfavør. De kan dermed se seg mer tjent med å avslutte nå eller bytte gisler, sier Jensehaugen.

Jørgen Jensehaugen

Forsker ved Fredsforskningsinstituttet

Mye av teknikalitetene ved en våpenhvile, som for eksempel hvor mange gisler som skal byttes mot hvor mange palestinske fanger i israelske fengsler, har vært klart lenge.

FNs sikkerhetsråd har vedtatt en resolusjon som legger ut parametrene for en våpenhvile og en våpenhvileprosess.

Hva taler imot at man får en avtale nå?

Israel og Hamas har to helt ulike mål:

  • Israels mål er å utradere Hamas, noe de ikke har fått til.
  • Hamas vil overleve som organisasjon.

Netanyahu krever å få beholde to korridorer inn i Gaza. Netzarim-korridoren like sør for Gaza by og Philadelphi-korridoren ved grensen mot Egypt. Dessuten vil de ha en buffersone inne på Gazastripen.

Hamas vil ikke at Israel skal få beholde kontrollen over deler av Gaza.

Palestinerne vil at våpenhvilen skal være slutten på krigen, mens Netanyahu mener våpenhvilen kun skal være en pause i krigføringen.

Det er enighet om hvordan man teknisk sett skal utveksle israelske gisler mot palestinske fanger. Men det er altså en rekke andre krevende spørsmål som først må løses.

Netanyahu har dessuten problemer i egen regjering. De mest ytterliggående regjeringsmedlemmene, som nasjonal sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, har i lang tid truet med å felle regjeringen dersom det blir inngått en avtale med Hamas som de ikke kan godta.

 Itamar Ben-Gvir, som er nasjonal sikkerhetsminister, sammen med statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ohad Zwigenberg, AP/NTB

Tror situasjonen blir verre

På Gazastripen er noen palestinere forsiktige optimister. Kanskje avtalen i Libanon kan føre til en løsning også for Gaza. Men andre føler seg forlatt og frykter konsekvensene av at Israel kan rette all oppmerksomhet mot Gaza.

– Situasjonen vil bli verre, siden presset mot Gaza vil øke, sier Mamdouh Yonis til Associated Press. Han bor i Khan Younis etter at han er blitt tvunget til å flykte fra Rafah.

– De blir enige om våpenhvile ett sted, men ikke et annet? Vis nåde mot barna, de gamle og kvinnene. Vi sitter i telt og nå blir det vinter, sier Ahlam Abu Shalabi, en kvinne som har flyktet fra Gaza by.

Hva kan komme til å skje?

– Det er mulig for Biden å rekke en våpenhvile i Gaza, men jeg har sluttet å være optimist, sier Jensehaugen.

Kan det være noe i spekulasjonene om at Netanyahu venter med å inngå en avtale til Donald Trump blir president? Kanskje, men det kommer fremdeles til å være vanskelig å få israelerne og Hamas til å bli enige.

Jensehaugen tror Israel kanskje vil omdøpe krigen til en antiterroraksjon der de fortsetter å stå inne i Gaza og angriper Hamas når de vil.

Kanskje noen av gislene kan utveksles, mens andre, da antagelig de militære, må sitte lenger.

En palestinsk gutt sitter i en utbombet Gaza by. Bildet ble tatt tirsdag. Foto: Mahmoud Issa, Reuters/NTB
Read Entire Article