Utlånsrekord: – Enorm vekst

1 month ago 25



Har du leid en bok i sommer?

Kanskje ligget ved solsengen og nytt en god skjønnlitterær bok?

Eller har du stått på venteliste i flere uker eller måneder?

Da er du ikke den eneste. 

 Per Haugen / TV 2
TRAVELT: Det var hundrevis av besøkende på Deichman Bjørvika torsdag. Foto: Per Haugen / TV 2

– Enorm vekst

Direktør for Deichman bibliotek, Merete Lie, kan fortelle om gledelige tall i sommer og så langt i år.

– Det som er så hyggelig og gøy er at vi har nok en rekordoppgang. Vi hadde det i fjor og vi har det i år også, sier Lie til TV 2. 

– Vi har hatt et rekordår og en rekordsommer i både besøk og utlån, så det har vært en veldig god sommer, fortsetter direktøren.

TV 2 møter Lie på Deichman Bjørvika, som er både hoved- og folkebiblioteket. Deichman er en del av Oslo kommune og har 22 biblioteker rundt om i hovedstaden.

 Per Haugen / TV 2
SER FREMOVER: Deichman-direktør Merete Lie ser at tallene bare stiger og stiger og forventer ny rekord når 2024 er omme. Foto: Per Haugen / TV 2

Når det gjelder utlån av bøker kan Lie fortelle om en økning på ni prosent fra rekordåret i fjor og til i år. I 2023 ble det lånt ut nær to millioner bøker, både fysiske og digitale.

– Det henger sammen med det store besøket. At vi har flere innom gjør at det blir lettere å låne bøker. Vi har hatt en enorm vekst i bruken av bibliotekene og det er fordi det er gratis og et stort og bredt tilbud.

For allerede i 2024 viser tallene at det har vært 3,1 millioner mennesker innom Deichman-bibliotekene. Det er en foreløpig økning på sju prosent fra samme tid i 2023. Fjoråret endte med 5,4 millioner besøkende.

– Det er utrolig mange som kommer innom, også på sommeren. Det er alltid spennende på sommeren fordi da drar «alle» studentene hjem, men det kommer folk fra hele Oslo og det er mange tilreisende. Spesielt her i Bjørvika, forteller Lie.

– Vi er veldig glade for å nå ut med det vi gjør og at vi lykkes med å få folk til å lese flere bøker, sier Lie stolt.

 Per Haugen / TV 2
ENKELT Å LÅNE: Slike skjermer er i alle seks etasjene på Deichman Bjørvika. Foto: Per Haugen / TV 2

– Beste tilbudet i Norge

En av de tilreisende boklåntagerne er Trond Kortner. Han og familien har tatt turen fra Lillestrøm til hovedstaden og det måtte innebære et besøk på folkebiblioteket.

– Det er et skikkelig godt tilbud av bøker her. Det er det beste tilbudet i Norge – utvalgsmessig hvert fall. Det er så mange forskjellige bøker og et variert tilbud som passer for både oss voksne og barna mine, sier Kortner til TV 2.

 Per Haugen / TV 2
FORNØYD: Trond Kortner leverer og låner bøker for både for ham selv og barna. Foto: Per Haugen / TV 2

Han og familien drar på et bibliotek og leverer og låner bøker cirka en gang i måneden. Familiefaren skryter av utvalget, men mest av alt hvor enkelt og praktisk utlånssystemet fungerer.

– Det aller beste er at man kan leie bok et sted og levere et annet. Hvis man reiser rundt og vi drar til Lillehammer for eksempel, så kan man levere og låne der også, sier han og legger til:

– Det håper jeg fortsetter. For hvis ikke det hadde gått an, så hadde vi lånt langt færre bøker.

 Per Haugen / TV 2
FULL SEKK: Familiefaren måtte ha med seg en stor sekk for å få med det nødvendige og mange nye bøker. Foto: Per Haugen / TV 2

Månedslange ventelister

Deichman-direktøren tar frem PC og statistikk fra året 2024. Der står det at kvinnene låner flest bøker.

– Alle typer bruker biblioteket, men det er kvinnen som er super-låneren vår. Og det er ofte fordi de låner for seg selv, barna og hele familien, sier Lie.

Hun ønsker å legge til at nesten halvparten av de utlånte bøkene er barne- og ungdomsbøker.

Statistikken viser at det 70 prosent av bøkene som lånes ut er skjønnlitteratur, mens 30 prosent er faglitteratur. 

– Det er gledelig å se at det er norske forfattere som troner på topplisten. Lars Mytting, Vigdis Hjorth og stjerneskuddet Oliver Lovrenski. Spesielt sistnevnte leses enormt mye og det er utrolig hyggelig at det leses av mange unge gutter.

TRENDY?: Det lånes ut mer og mer av den den fysiske boken. Er det blitt en ny trend? Foto: Per Haugen / TV 2
TRENDY?: Det lånes ut mer og mer av den den fysiske boken. Er det blitt en ny trend? Foto: Per Haugen / TV 2

Enkelte bøker er såpass populære at du må smøre deg med god tålmodighet.

– Den mest populære boken er «Da vi var yngre» (Lovrenski). Akkurat nå står det 1350 på venteliste. 

– Hvor lang ventetid er det?

– Om nøyaktig hvor lang tid det tar, tør jeg ikke å si, men det er snakk om måneder, ja, meddeler Lie.

De andre bøkene som ligger på topplisten og på en soleklar andre- og tredjeplass er henholdsvis «Gjentakelsen» av Vigdis Hjorth og «Skråpånatta» av Lars Mytting.

Lie forteller at det er høy forespørsel på digitalt innhold, og at det er mange som liker å høre på lydbøker og lese på skjerm. Likevel merker hun at den fysiske boken øker i bruk. 

På spørsmål om den papirboken er blitt mer trendy, er svaret noe uklart:

– Det snakkes mer om og forhåpentligvis kan man få enda mer fokus på det. Kanskje er det på vei til å bli kulere og mer trendy å ha en papirbok i hånden. Det er jo mange som setter pris på å ha en bok i hånden og lukte papiret.

Read Entire Article