USA rykker nedover på verstingliste: – Alarmerende forverring

12 hours ago 4



 JIM WATSON / AFP / NTB Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

I en måling av pressefrihet verden over, faller USA til et rekordlavt nivå under Trump. Men her i Norge, skiller vi oss ut.

Fredag 2. mai kl. 12:26

Kortversjonen

  • Pressefriheten globalt er på sitt dårligste nivå noensinne, ifølge Reportere uten grenser (RSF).
  • Palestinske områder er nå det farligste stedet for journalister med nesten 200 drepte i Gaza-krigen.
  • Under Trump har USA falt til en rekordlav 57. plass på pressefrihetsindeksen.
  • Norge topper listen og er eneste land med vurderingen «god» på alle målepunkter.
  • Økonomiske utfordringer truer medienes stabilitet verden over.

Pressefriheten i verden har aldri vært dårligere. For første gang i historien til den årlige pressefrihetsindeksen fra Reportere uten grenser (RSF) vurderes pressefriheten globalt som «vanskelig».

Mer enn halvparten av verdens befolkning bor nå i land der situasjonen for pressefriheten er svært kritisk, mens under 0,7 prosent lever under gode forhold for pressefriheten.

En uavhengig og fri presse anses som en av bærebjelkene i et velfungerende demokrati.

«Donald Trumps andre periode som president har ledet til en alarmerende forverring av pressefriheten, betegnende for et skifte i autoritær retning», skriver organisasjonen.

 Hatem Khaled / Reuters / NTBNær 200 journalister er blitt drept i Gaza under Israel krigføring. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Palestina farligst – Israel faller

Palestinske områder har blitt verdens farligste sted for journalister, ifølge RSFs ferske rapport. Israelske styrker har drept nærmere 200 journalister i løpet av de første 18 månedene av krigen i Gaza, og minst 42 av dem ble drept mens de utførte jobben sin, skriver de.

Journalister i Gaza har liten beskyttelse og mangler alt, inkludert mat og vann. Flere er blitt drept, slik som Hossam Shabat, som VG har skrevet om.

Israel har på sin side falt 11 plasser på indeksen til 112. plass. RSF peker på økende restriksjoner på pressefriheten, mediemangfold og redaksjonell uavhengighet siden krigens start.

«Siden 2021 har bare journalister fra Channel 14, en mediekanal som dekker statsminister Benjamin Netanyahu på en fordelaktig måte, fått intervjuer med landets leder, som anklager israelske medier for å konspirere mot ham» skriver RSF, ifølge Al Jazeera.

Trump angriper pressen

USA faller to plasser på indeksen til en rekordlave 57. plass, og må dermed se seg forbigått av land som Sierra Leone og Liberia.

RSF går så langt som å skrive at «Donald Trumps andre periode som president har ført til en alarmerende forverring av pressefriheten, betegnende for et skifte i autoritær retning».

Han har gang på gang gått til angrep på pressen.

 Thomas Nilsson / VGTrump i møte med Stoltenberg og Støre forrige måned. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Han har gjentatte ganger truet med å bruke den føderale regjeringen som et våpen mot mediefolk som han anser som fiendene sine. I løpet av de første 100 dagene i stillingen har president Trump allerede vist at han ikke bløffet, sier Weimers til Journalisten.

RSF peker på at Trump har satt i gang politisk motiverte etterforskninger av medier, forvist navngitte journalister og medier fra Det hvite hus, personlig saksøkt flere nyhetsorganisasjoner, truet finansieringen av offentlige medier og nesten daglig angrepet eller fornærmet journalister.

– Sannhetssøkende journalistikk har lenge vært en hovedfiende for Trump, sier assisterende generalsekretær Solveig Husøy i Norsk Redaktørforening til NTB.

Norge på topp

Norge topper listen nok en gang og er det eneste landet som får vurderingen «god» på alle de fem målepunktene i analysene.

– Pressefrihet er sikret i loven og respektert av politikerne. Vold mot journalister er praktisk talt ikke-eksisterende og mediene er i en misunnelsesverdig økonomisk posisjon sammenlignet med resten av verden, sier Weimers til Journalisten om den norske topplasseringen.

Nordiske og vest-europeiske land dominerer toppen av indeksen. Norge etterfølges av Estland, Nederland og Sverige.

 ALI HANKIR / AFP / NTBEn bil brukt av presse i Libanon, etter et israelsk angrep i 2024. Foto: ALI HANKIR / AFP / NTB

Økonomisk krise

Ifølge RSF er den økonomiske situasjonen for medier verden over nå på sitt verste nivå noensinne. Nærmere 90 prosent av medier verden over har enten vanskeligheter med å sikre seg økonomisk stabilitet, eller så har de ikke økonomisk stabilitet i det hele tatt.

Samtidig tar teknologigigantene Google, Apple, Facebook, Amazon og Microsoft en stadig økende andel av annonsekaken, som ellers ville ha gitt sårt tiltrengte midler til journalistikken, ifølge RSF.

Read Entire Article