USA holder tilbake våpenforsendelser til Israel

1 week ago 11



Biden-administrasjonen holder tilbake forsendelser av Boeing-presisjonsbomber til Israel, melder Politico.

USAs president Joe Biden holdt tirsdag en tale ved Holocaust-minnemerket i Washington D.C. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Publisert: 07.05.2024 18:29 | Oppdatert: 07.05.2024 18:51

Kortversjonen

Det dreier seg om to ulike typer Boeing-lagde presisjonsbomber.

Motivasjonen skal være å sende et politisk signal til Israel, ifølge en amerikansk tjenestemann og seks andre personer med innsikt i saken, ifølge Politico.

Reuters skriver samtidig at USA skal ha holdt tilbake våpenforsendelser i minst to uker.

Angriper tross advarsler

Israel har varslet at landet vil starte en invasjon av Rafah sør på Gazastripen, tross amerikansk motstand mot dette. Det har tidligere vært anslått at én million sivile har søkt tilflukt i dette området.

De siste dagene har Israel gjennomført en rekke luftangrep mot Rafah og tatt seg inn i deler av området med stridsvogner. Mange sivile skal være drept og skadet, men internasjonale journalister slipper ikke inn i området. Det gjør det vanskelig å få oversikt over hva som egentlig skjer.

Reuters melder tirsdag kveld at israelske myndigheter har sagt at Rafah-angrep vil være «begrenset», og at det er gjennomført for å hindre at våpen blir smuglet inn i Gaza.

En palestinsk jente får førstehjelp etter at hun ble skadet i et israelsk angrep mot Rafah tirsdag. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Sa nei til våpenhvile

Grensene til Gazastripen er stengt, både mot Israel og Egypt. Kystområdene mot Middelhavet er under israelsk kontroll og sperret av. Gazas 2,5 millioner mennesker er derfor innesperret på 360 kvadratkilometer og kan ikke flykte til trygge områder.

Israels regjering har også avvist et våpenhvileforslag som Hamas har varslet at de har gått med på. Israel mener de ikke kan akseptere betingelsene for forslaget.

Talsmannen for Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier tirsdag at Kirby forhandlingene mellom Hamas og Israel vil fortsette igjen tirsdag. Han mener det er grunnlag for å håpe på en våpenhvile «snart».

Sterkt press

I helgen opplyste israelske kilder til nettstedet Axios at USA hadde satt en leveranse med ammunisjon til Israel på vent.

Israelske stridsvogner i Rafah tirsdag. Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES / Reuters / NTB

Dette skal være første gangen at USA har «forsinket» et potensielt våpensalg til Israel siden Hamas' terrorangrep 7. oktober.

President Joe Biden har lenge vært under press fra flere i sitt eget parti for å stanse eller begrense våpenstøtten til Israel etter den voldsomme israelske bombingen av Gaza de siste månedene.

Bombekampanjen og bakkeinvasjonen har drept over 34.700 mennesker. Kilden for tall på drepte er de palestinske helsemyndighetene i Gaza, som styres av Hamas. Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende.

FN har påpekt at tallene som palestinske helsemyndighetene har oppgitt i tidligere kriger, senere har vist seg å være troverdige.

Read Entire Article