USA har inngått avtale med menn anklaget for å stå bak 9/11-angrepene

1 month ago 30



Mannen som regnes som hjernen bak 11. septemberangrepene, Khalid Sheikh Mohammed, har inngått en avtale med USA om tilståelse sammen med to andre innsatte.

Nær 3000 mennesker ble drept i terrorangrepene mot USA 11. september 2001. De fleste befant seg i tvillingtårnene i World Trade Center i New York, som ble truffet av to passasjerfly. Tårnene kollapset i løpet av de neste to timene. Foto: Chao Soi Cheong / AP / NTB

Publisert: 01.08.2024 00:44

Kortversjonen

Avtalen er bekreftet av det amerikanske forsvarsdepartementet, men de opplyser ikke hva avtalen innebærer.

Ifølge New York Times unngår de tre mennene dødsstraff i bytte mot tilståelse. I stedet får de livstidsdom.

Alle tre har sittet i amerikansk varetekt siden 2003. De ventes å erklære seg skyldig i et rettsmøte så tidlig som neste uke på Guantanamo, hvor de sitter i varetekt.

De to andre mennene som har inngått avtalen, er Walid bin Attash og Mustafa al-Hawsawi, ifølge NYT.

2996 mennesker døde i terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Khalid Sheikh Mohammed antas å være hovedhjernen bak terrorangrepene 11. september 2001, og bildet ble tatt kort tid etter pågripelsen av ham i 2003. Foto: AP / AP / NTB

Angrepene ble gjennomført ved at fire sivile passasjerfly ble kapret.

Terroristene hadde tatt flyopplæring og fløy to av passasjerflyene inn i de 110 etasjer høye tvillingskyskraperne i World Trade Center i New York, slik at disse senere kollapset.

Det tredje flyet ble styrt inn i USAs forsvarsdepartemement Pentagon. Det siste styrtet i Pennsylvania etter at passasjerer som hadde fått tak i familie og venner på bakken forsto hva som holdt på å skje, og deretter overmannet kaprerne.

Terrorangrepet førte til at USA og Nato-allierte gikk til krig mot Taliban i Afghanistan, en krig som skulle vare i 20 år uten vestlig militær seier.

Bakgrunnen for krigen var at at USA mente at Taliban mot Al-Quaidas ledelse skjule seg i landet.

Al-Qaida-leder Osama bin Laden ble likvidert i Pakistan av amerikanske spesialstyrker i mai 2011.

Read Entire Article