Rasende russere ber Carlsen betale tilbake: – Politisk gissel

2 hours ago 4



Magnus Carlsen (33) får gjennomgå av russiske politikere og sportsprofiler etter at han torsdag kveld sto opp mot et kontroversielt forslag i sjakksporten.

Magnus Carlsen kommer med sin sterke uttalelse – med den russiske presidenten i FIDE, Arkadij Dvorkovitsj (t.v.) som tilhører. Bildet er tatt i Budapest torsdag kveld. Foto: Michal Walusza/FIDE
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 21.09.2024 00:13

Det handler om at FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) i helgen skal bestemme om Russland og Belarus skal tas inn i det gode selskap igjen.

De har vært utestengt siden Vladimir Putin beordret fullskala krig i Ukraina i februar 2022.

Under en galla i FIDE, etter å ha mottatt pris som tidenes beste sjakkspiller, fortalte Carlsen at han er mot å slippe Russland og Belarus inn i sjakksporten igjen.

Det har vakt sterke reaksjoner i Russland. Sjakkspilleren Sergej Sjipov sier ifølge Tass:

– Magnus har blitt et gissel for storpolitikken. Han er utvilsomt en stor sjakkspiller, kanskje den største, men etter slike uttalelser nærmer respekten for ham seg null hos meg.

Visepresident i det russiske sjakkforbundet, Sergej Smagin, sier ifølge championat.ru at Carlsens uttalelser «vekker forundring» og fortsetter:

– Carlsen kom hit til Russland, spilte turneringer og tjente penger. Før Carlsen uttaler seg negativt om Russland, ville det være passende om han betalte tilbake prispengene.

Flere kjente politikere har også reagert på Carlsens takketale i Budapest:

– De kommer til å snakke som sine politikere, sier den kjente politikeren – og tidligere skøyteløperen – Svetlana Zjurova ifølge Gazeta.ru.

– Det er et middel til å legge press på dem som skal ta avgjørelsen.

Dmitrij Svisjtsjov, russisk politiker

Dmitrij Svisjtsjov, politiker i det ultranasjonalistiske partiet LDPR og også kjent som president i det russiske curlingforbundet, kritiserer Carlsen, gjengitt av rsport.ru:

– Dette er utvilsomt et middel til å legge press på dem som skal ta avgjørelsen. Og her uttaler en av verdens beste sjakkspillere seg før den svært viktige avstemningen, og hans ord kan påvirke FIDEs avgjørelse. Slike ting er uakseptable i et moderne samfunn.

Sjakkspilleren Valentina Gunina sier dette til Sovjetskij Sport:

– Du er ikke politiker. Ikke bland deg inn i saker som du ikke forstår godt.

Carlsen har også fått mye støtte:

Read Entire Article