Guardiolas elever tar over toppjobbene – nekter å ta æren

4 hours ago 5



Rundt omkring i Europa dukker det nå opp flere og flere topptrenere med én ting til felles.

 Mikel Arteta og Pep Guardiola har beholdt sitt sterke vennskap, til tross for at de når er arge rivaler på banen. Foto: Carl Recine / Reuters / NTB
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 20.09.2024 21:23

– Nei. Nei, nei, nei! sa Pep Guardiola til Sky Sports, på spørsmål om han likte å møte trenere som også er hans venner.

– Er det verre?

– Jepp. Fordi jeg føler meg svakere, sa Guardiola – uten å utdype hvorfor han føler det nettopp slik.

Søndag klokken 17.30 møter han en nær venn i Mikel Arteta – som også er blitt hans største konkurrent i kampen om tittelen i Premier League med sitt Arsenal.

Historien om de to er godt kjent. Arteta ble umiddelbart med i Guardiolas trenerapparat da han tok over City i 2016, og tok selv over Arsenal mot slutten av 2019.

GET IN! Mikel Arteta tok jobben som Pep Guardiolas assistent umiddelbart etter at han la opp som spiller i 2016. Internt i Manchester City var man tidlig klar over at Arteta var en topptrener in spe. Foto: Carl Recine / Reuters / NTB

Arteta er imidlertid langt fra den eneste. Rundt omkring i Europa dukker det nå opp trenere i ulike toppjobber, som alle har en nær tilknytning til Pep Guardiola.

  • Manchester United-sjef Erik ten Hag var trener for Bayerns annetlag i to år da Guardiola trente førstelaget. I den tyske storklubben ble han spøkefullt kalt for «mini-Pep».
  • I Guardiolas gamle klubb Bayern München, sitter hans tidligere stoppersjef Vincent Kompany nå ved roret. – Det er skrevet i stjernene at han tar over Manchester City en dag, sa Guardiola før et møte med hans Burnley for to sesonger siden.
  • Enzo Maresca er nå trener i Chelsea, etter å ha ledet Leicester tilbake i Premier League. Han var Guardiolas assistent da City vant «the treble» i 2023.
  • I Tyskland skrev Xabi Alonso historie med Bayer Leverkusen sist sesong. Alonso spilte under Guardiola i to år i München, og Pep skal ha vært intens i sine forsøk på å overtale ham til teamet sitt i Manchester – uten å lykkes.
  • Det er også mulig å legge til XaviXaviTrente Barcelona ut forrige sesong. og Thierry HenryThierry HenryLedet Frankrike til OL-sølv i sommer, som trener for U-21-landslaget. på denne listen. Begge spilte under Guardiola i Barcelona.

– Dette er den største komplimenten en trener kan få, sa journalist og Pep Guardiola-venn Lu Martín til BBC før Community Shield-finalen i august.

Vincent Kompany har sagt til The Athletic at alle navnene på denne listen har hatt flere gode trenere de har lært av.

– Men det jeg kan si, er at det ikke er noen overraskelse om vi alle har tatt fra en som Pep, fordi du ville satt ham i en helt egen kategori, sa han.

Men om man skulle antyde at det er Guardiolas fortjeneste at hans tidligere elever lykkes på egen hånd, har han piggene ute.

– Min innflytelse over at Leicester rykket oppLeicester rykket oppSom var Marescas første utmerkelse som topptrener på egen hånd. er lik null. Jeg scoret ikke ett mål, gjorde ikke én redning. Hans suksess tilhører utelukkende ham og hans folk, sa Guardiola før møtet med Marescas Chelsea i august.

Om Arteta sa han i fjor at han henter assistenter for at de skal lære ham noe, ikke omvendt.

– Alt det gode med Mikel er takket være ham selv, genene han fikk fra moren og faren. Ikke meg, sa han da.

Han slipper likevel ikke unna «anklagene» om at han selv har skapt sin største rival.

– De har vært den største utfordreren vår om tittelen de siste to årene, og de kommer til å være der oppe i mange år. Fordi de har skapt en bred tropp, et ungt mannskap, sa Guardiola onsdag kveld.

Så langt har ingen av elevene vist at de kan slå læremesteren jevnt over tid.

Arteta er den som har kommet nærmest, og han vant to av tre to av tre1-0 hjemme i ligaen og etter straffer i Community Shield. Seriekampen i Manchester endte 0-0. kamper mot Guardiola forrige sesong. Tittelen endte imidlertid i Manchester.

Erik ten Hag, også, han snappet FA-cuptrofeet fra Guardiola i mai.

Denne sesongen er det mange som har tippet at Arteta kan sørge for et tronskifte i engelsk fotball.

City-stjernen Rodri har imidlertid ingen tro på at Guardiola er klar for å gi fra seg tronen helt ennå.

– Det unike med Pep er at han alltid er ett steg foran. Han utvikler seg videre mens de andre fortsatt analysere forrige sesong, skrev han i Players Tribune tidligere i september.

– Du vinner ikke fire Premier League-titler på rad ved å stå stille. Enten utvikler du deg, eller så dør du.

Read Entire Article