Verdens land er enige om at de rike landene skal punge ut til de fattige for klimatiltak. Alt kan ryke når Donald Trump tar over, advarer USA-ekspert.
Søndag 1. desember kl. 02:55– Sammen med partifellene i Kongressen kommer de trolig til å redusere USAs bidrag så mye de klarer. «Trump 2» kommer til å bli den mest klimafiendtlige regjeringen USA har hatt, sier førsteamanuensis Hilmar Mjelde ved Høgskolen på Vestlandet.
Nylig ble verdens land enige om en ny klimafinansieringsavtale 33 timer på overtid: Altså hvor mye rike land skal gi til fattige for å betale for klimatiltak.
- Innen 2035 skal summen til klimafinansiering være på minst 300 milliarder dollar årlig.
- Joe Biden kalte det et viktig skritt på veien, mens flere utviklingsland krevde mer.
Men dette steget mot klimaløsningen kommer neppe til å vare når Trump tar over makten, advarer USA-eksperten.
– Republikanerne vil ikke engang gi mer økonomisk støtte til Ukraina. Da kommer de ikke samtidig til å slutte opp om denne nye finansieringsavtalen, sier Mjelde.
– Sist gang han styrte trakk USA seg ut av Paris-avtalen. Hva kommer til å skje med de ulike klimaavtalene nå?
– Han kommer til å trekke USA ut av Parisavtalen. Trump misliker internasjonale avtaler og er opptatt av å gjøre det motsatte av Joe Biden, sier Mjelde.
– Kommer ikke til å skje
Mjelde har null tro på at noe kan få Trumps USA til å bli værende i Parisavtalen, som han i valgkampen har lovet å trekke landet ut av.
Han tror det samme gjelder viljen til å respektere den siste avtalen om klimafinansiering.
– Det kommer ikke til å skje. Trump har svært tette forbindelser med «big business» og han er veldig opptatt av å blidgjøre næringslivet, sier Mjelde og utdyper:
– Som kjent er første steg for å løse et problem å erkjenne at det eksisterer. Det gjør ikke Trump. Ikke før klima blir sett som viktig for nasjonal sikkerhet eller USAs økonomi vil republikanerne forholde seg til det, sier han.
Heller ikke USA-ekspert Eirik Løkke i tankesmien Civitia tror Trump vil føle seg forpliktet av det som ble vedtatt på klimatoppmøtet i Aserbajdsjan.
– Vil USA være med å betale med Trump ved roret?
– Nei, det tror jeg blir tvilsomt. Jeg tror han vil trekke USA fra Parisavtalen og så kommer han ikke til å priotere å følge opp dette, sier Løkke og peker på at det var president Joe Biden som sendte sine folk til møtet.
- Les også: Frykter USA blir en bremsekloss
– Selv om USA skriver under, vil ikke Trump følge seg forpliktet til å følge det.
Men Inflation reduction act
vil han nok ikke gjøre stort med, siden det dreier seg om arbeidsplasser, mener Løkke.– Mange republikanske delstater nyter godt av denne lovgivningen som tar USA i en mer klimavennlig retning. Det kan også skje mye på delstatsnivå. California og andre demokratiske delstater har mye myndighet til å utøve egen kliomapolitikk, sier Løkke.
Mjelde er for tiden selv i USA. USA-forskeren sier at stemningen for internasjonalt klimasamarbeid er på et absolutt bunnpunkt i landet.
Trump har blant annet lovet å kutte bensinpriser ved å øke den nasjonale oljeproduksjonen. «Vi kommer til å borre, baby, borre», lovet han i juli.
– For Trump er klimaavtaler et annet ord for «globalisme
». Den politiske stemningen i USA kunne nesten ikke vært mindre optimal for internasjonalt klimasamarbeid, sier han.– Blir Trump straffet av velgere for å nedprioritere klima?
– Overhodet ikke. Klima og miljø var et totalt ikke-tema i valgkampen, sier han og understreker:
– Trump har tvert imot fått mandat fra velgerne til å prioritere økonomien. Deregulering
vil bli en topprioritet, trolig enda mer enn i hans første periode, sier han.